Actualitate

EXPLOZIV! De ce fug marii investitori de Iasi: motivele incredibile care blocheaza dezvoltarea orasului – GALERIE FOTO

Publicat: 07 iul. 2016

@ Marile investitii din Iasi sunt pur si simplu blocate, din motive cat se poate de absurde @ Cladiri noi de birouri si de locuinte care ar trebui sa schimbe complet zonele insalubre ale orasului au fost oprite din constructie din cauza unor mici proprietari de terenuri care se opun dezvoltarii urbane, dar si a lipsei de experti din cadrul Comisiei de Urbanism, care franeaza aproape orice investitie majora din domeniul imobiliar @ Aceste proiecte imobiliare care inca sunt adevaratul motor al Iasului sunt pe cale sa fie anulate, iar investitorii trebuie sa caute alte locatii in care sa dezvolte afacerile din domenii precum IT & C, Banking sau Telecomunicatii

Valul de firme multinationale si investitori straini care au luat drumul Iasului in ultimii ani ar putea sa se opreasca, chiar din cauza lipsei de competenta a autoritatilor si a intereselor pe care le au micii proprietari de terenuri. In ultimii 20 de ani, in zona strazilor Smardan si Moldovei s-au construit numeroase vile impunatoare printre casele si bordeiele invechite. Asta se intampla in conditiile in care, in portiunea cuprinsa intre facultatile din cadrul Universitatii Tehnice Iasi si strada Sfantul Lazar s-a stabilit initial sa se extinda cladirile institutiei de invatamant, plan care nu s-a mai pus in aplicare niciodata.

Aceasta a ramas singura zona, oarecum centrala, cu terenuri neconstruite. Lipsa de viziune a fostului arhitect sef al orasului, Tudor Vericeanu, dar si indiferenta aratata de fostele administratii din Palatul Roznovanu, au facut ca aceasta zona sa devina incetul cu incetul un fel de localitate rurala cu case batranesti, gospodarii unde sunt crescute chiar si animale sau pasari domestice.

Fiind o zona mlastinoasa, aceasta locatie nici macar nu era una dintre cele mai atragatoare pentru cei interesati de construirea unor vile, motiv pentru care cei mai multi s-au orientat spre zone precum Copou sau Bucium. Din acest motiv, putini sunt cei care si-au construit de-a lungul timpului vile in zona Smardan, iar majoritatea cladirilor au ramas casele batranesti si bordeiele. Cei mai multi si-au adaugat si anexe la cladirile care au fost ridicate fara autorizatii si nu se stie concret cate dintre acestea se afla in legalitate.
Cert este ca, desi zona era destinata dezvoltarii facultatilor, la presiunea unor cetateni, multi dintre ei profesori universitari sau persoane influente din Iasi, Primaria Municipiului Iasi a inceput sa le aprobe construirea de case si vile.

Totul a aratat ca o localitate rurala, cu multe case vechi si terenuri neingrijite printre care mai rasare cate o vila impunatoare, dar asta pana cand a aparut ansamblul Palas. Atunci a luat nastere un nou pol de dezvoltare al orasului, care se concentra spre complexul din centrul Iasului. Asa au aparut numeroase cladiri de birouri, cu numerosi specialisti, multi dintre ei tineri veniti din strainatate pentru a lucra in companiile multinationale, care au sedii in cladirile de birouri din complexul Palas. Acest nou val de angajati ai noilor companii au cautat cazare cat mai aproape de centrul orasului si de preferat in apartamente noi, cu conditii moderne.

Chiar si autoritatile din Primaria Iasi au realizat atunci ca trebuie sa inlocuiasca mahalaua cu boscheti si sobolani cu dezvoltarea urbana. La fel au facut si arhitectii cu renume din Iasi, care au incurajat dezvoltarea zonei, mai ales pe plan vertical.
Putinii investitori imobiliari care au prevazut aceste schimbari pe piata imobiliara au inceput sa cumpere terenurile din zona respectiva, terenuri ale caror preturi au explodat instant odata cu anuntarea proiectului Palas, chiar daca peisajul era unul de mahala.
Principalii investitori imobiliari care s-au orientat catre aceasta zona sunt Cristin Zamosteanu, Cristian Bolobita, Ion Hatmanu sau Daniel Niculita, care au inceput construirea unor cladiri de birouri sau blocuri de locuinte.

Reclamatiile, procesele si controalele excesive opresc proiectele

Dezvoltarea urbana a zonei incepea sa prinda contur, iar primele cladiri de mari dimensiuni au inceput sa se ridice. In numai doi-trei ani in care s-au realizat contructii noi, imaginea zonei s-a schimbat complet (vezi foto pe www.bzi.ro). Atunci a aparut marea problema care blocheaza chiar si astazi multe dintre santierele incepute in urma cu doi ani in zona strazilor Moldova si Smardan. Aceasta mare problema a fost reactia de agresivitate a catorva locuitori care si-au construit aici vile si nu au vrut ca zona sa se dezvolte, asa cum se intampla in zonele centrale ale marilor orase din Europa.

Cei care fac reclamatii sunt mereu aceiasi oameni. Este vorba despre 4 sau 5 familii, fosti profesori universitari si alte personaje influente, care fac continuu presiuni in fata Comisiei de Urbanism din cadrul Primariei Iasi, sa blocheze dezvoltarea zonei. La ultimele intalniri dintre acestia, membrii comisiei de urbanism au fost pur si simplu certati de familiile reclamante. Acesti oameni au ajuns chiar si la DNA, acolo unde au reclamat faptul ca s-a dat mita pentru aprobarea proiectelor, lucru care pare aberant, avand in vedere multitudinea de proiecte deschise simultan, iar orice proiect de asemenea dimensiune trebuie sa treaca prin mainile a zeci de comisii si inspectori si are nevoie de numeroase avize, inclusiv de la Garda de Mediu, ISU sau Comisiile de Urbanism.

Intr-unul din demersurile lor de a impiedica construirea imobilelor, acesti proprietari de vile au cerut in instanta anularea unor autorizatii de construire, insa magistratii au hotarat urmatoarele: „respinge exceptia lipsei calitatii procesuale a reclamantilor”, se arata in hotararea judecatorilor de la Tribunalul Iasi, in dosarul respectiv.

„Noi avem de doi ani PUZ-ul, suntem cu toate actele in legalitate pe proiect si nu putem sa continuam lucrarea, pentru ca exista cativa proprietari care ne reclama continuu. Ei nici macar nu sunt vecini directi cu noi, dar fac presiuni la Comisia de Urbanism, sa nu elibereze documentele de care noi avem nevoie. Avem cate cinci controale pe luna, iar reclamatiile vin mereu de la aceiasi proprietari de vile, care pur si simplu nu vor ca zona sa se dezvolte. De la toti ceilalti vecini, avem lista de semnaturi cu acordul lor, in afara de acesti oameni, care au ajuns sa ne reclame si la DNA. Ne-au dat si in judecata, au pierdut. Au venit si de la Inspectoratul de Stat in Constructii, nu au gasit nimic in neregula. Chiar ei, cand si-au construit vilele, au avut acel PUZ unde se specifica regimul de inaltime al zonei, care permite P+10, iar noi ne-am limitat la doar P+7″, a declarat Daniel Niculita, unul dintre dezvoltatorii imobiliari din zona.

Comisia de Urbanism aproape ca nici nu mai exista in Primaria Iasi

Aceste investitii imobiliare sunt adevaratul motor al Iasului, fiecare proiect in parte aduce bani la buget, incepand cu procesul de construire si pana la darea in folosinta a cladirilor, in care urmeaza sa lucreze sute sau mii de ieseni care, la randul lor, vor incasa salarii si vor plati taxe si impozite. Din cauza piedicilor insa, investitorii vor cauta alte locatii in care sa dezvolte afacerile din domenii precum IT & C, Banking sau Telecomunicatii.

Elena Irinel Cracea a fost noul arhitect sef al municipiului Iasi dupa plecarea lui Tudor Vericeanu. Aceasta a fost instalata in functie in urma cu circa o saptamana, iar fix in aceeasi zi a plecat in concediu de odihna. Aceasta este aproape de varsta de pensionare, iar in Comisia de Urbanism nu mai sunt nici macar angajati suficienti care sa elibereze documente dezvoltatorilor imobiliari, ceea ce duce la franarea intregului sistem, lucru extrem de grav. Practic, in Comisia de Urbanism nu exista specialistii si expertii necesari unui astfel de serviciu, ci acolo se gasesc tot acei oameni care au dus la haosul urbanistic pe care il gasim in Iasi. Acestia au fost foarte usor de influentat de catre reclamantii din zona strazilor Moldova-Smardan. Proprietarii de vile au prins astfel curaj si au devenit foarte agresivi impotriva dezvoltatorilor imobiliari, dupa care au fost lasati balta de membrii Comisiei de Urbanism, care au realizat ca scandalul a fost alimentat artificial. Acum, nimeni nu mai are curaj sa semneze documentele importante, iar totul este in stand-by.

Din cauza numeroaselor contestatii depuse, unele proiecte au fost oprite temporar, pana la solutionarea acestora. Dezvoltatorii imobiliari au anuntat deja faptul ca, daca aceste contestatii vor fi pierdute de reclamanti, iar in aceasta perioada nu s-a lucrat pe santier, acestia din urma vor trebui sa suporte pagubele aduse beneficiarului de proiect.

De mentionat faptul ca, proprietarii de aici si-au construit vilele prin eliberarea unor PUZ-uri in care era specificat concret regimul de inaltime ridicat al zonei, fiind inclus in CL7, adica locuinte colective medii si inalte. Practic, cu toate ca proprietarii care acum fac reclamatii stiau de la bun inceput regimul de inaltime al zonei, acestia incearca acum sa opreasca dezvoltarea urbana a zonei, preferand sa fie inconjurati de bordeie si terenuri neingrijite. Daca familiile instarite care louiesc la vile in aceasta zona sunt impotriva dezvoltarii urbane, cei mai multi locuitori de aici, adica cei care locuiesc la case si bordeie, au realizat ca stau pe o mina de aur, dar in case saracacioase, si au decis sa vanda terenurile, iar multi s-au mutat in vile noi, in zone ca Bucium.
Comentarii
 • Ati gasit numai doua zone pentru constructia unor mastodonti care nu asigura continuitate arhitecturala?! Mai sunt si alte zone in Iasi! De altfel aglomerarea urbana din zona Podu Rosu a dat si traficul peste cap!
  Intai trebuiau introduse retele noi pentru utilitati, amenajate parcari…. A avut cineva curiozitatea sa se uite la functionalul cladirilor etajate ale asa-zisilor mari dezvoltatori imobiliari?! Preturi astronomice pentru niste apartamente model cutii de chibrituri, fatade urate….

 • Motivele Credibile!
  HOTII din primarie. Daca nu iese ceva Gras, nu e fezabil.
  Daca nu te baga in faliment cu taxe si SPAGI, nu e buna dezvotarea.

 • Va platesc bine asazisii dezvoltatori sa i sustineti si sa i pupati in c ur atat? Sunteti in stare sa spuneti si sa scrieti orice, doar bani sa iasa.

  • Pe Chirica il tot aud cum repara strada Smardan si a trecut jumatate de an si nu a facut un metru. Cand o repara ? La iarna. Si voi ii plangeti pe samsarii imobiliari, lingailor.

 • Abureli! Investitorii fug de smenari si excroci! Sigur ca da, a ajuns alta minte luminata, adjunct la carma municipiului si face emanatii imobiliare! Numai in acesta zona s-a tras frana dezvoltarii Iasului si aceasta numai din lipsa arhitecti, viziune de urbanism si alegeri la primarie! Ce prezentati voi tine sigur de o comanda a unui proprietar, interes de un smen pe bani publici = sa mai creasca ceva la mp, o despagubire de utilitate publica, un mic avertismenta ca sa dobandesca mai repede cineva o autorizatie construire ca oricum in zona sunt destui smecheri care au cumparat pe 2 bani terenuri si constructii lasate in paragina! Insa ei nu sunt universitari! Tudorul l-ati modernizat si desfiintat. Aeroportul e dus in central europei iar decalajele de dezvoltare urbana sunt centrate tocmai langa Universitatea Tehnica!

  • Vorbesti de arhitectii de la primaHOTIE?!?..
   Aia care daca vrei sa-ti faci o usa intre 2 camere, Trebuie PROIECT. NU, nu e scump 1000-2000 de lei..

 • Bai reporterilor Bzi, ati fost pe teren in zona smardan, sf lazar, prof. Sesan, str. Moldovei? Daca ati fost, ati stat de vorba cu acesti investitori sa-i intrebati daca au locuri de parcare? Ati vazut cum sunt parcate masinile pe un singur sens ingreunand circulatia? Intai acesti investitori sa creeze si locuri de parcare ….strada moldovei, este un bloc in constructie ce are,cred,3 m pana in trotuar 5m pana la strada!!!! Muncitorii nu mai vb au un limbaj colorat…numai cu organul masculin prin gura stau…” bagami-as, scoteme-as”

 • Mai ziaristule care ești! Câți bani ai primit pt acest articol de la investitori? Cum poți să zici ca acești propietari de teren înfrânează dezvoltarea Iașului? Vorbești prostii. Cate locuri de parcare si spații verzi au făcut acești investitori? Zero așa cum ești și tu!

 • Un alt articol de rahat la comanda. Pai ce vina au proprietarii? Au luat cu japca din avutul municipalitatii? Au trucat licitatii? Fiecare isi apara proprietatea. Au loc dezvoltatorii, sunt destule terenuri libere in zone libere.

 • Faceti locuri de parcare, apoi construiti, numai la bani va ganditi si la profit. Voi investitorilor când vindeti un ap oferiti celui ce cumpara si un loc de parcare sau doua deoarece aici nu cumpara oricine ap si noul proprietar s-ar putea sa aiba 2 masini ca doar are bani de ap în buricul orasului.

 • Ziarist si articol platit de samasarii imobiliari. Daca e zona mlastinoasa cum poti construi blocuri de 10 etaje. Regimul avizat de primarie la astfel de zone este p+4 max. Dezvoltarea Iasului se face prin constructia de fabricii si uzine, nu prin apartamente de 35 mp fara locuri de parcare si fara balcoane ( fraieri care cumpara).
  – Cristian BOLOBITA de ce nu dezvolta orasul Pascani. Acolo parca a inceput sa faca bani.

 • Numai BZI putea scrie un astfel de articol …. Deplangeti soarta constructiilor ilegale … o mai mare tampenie jurnalistica nu am auzit pana acuma. Cei care au dat autorizatiile impotriva legii blocheaza investitiile , nu oamenii ce isi apara drepturile ! Halal jurnalism …

 • Ce prostie, chiar nu mai sunt zone de dezvoltat in Iasi?
  De ce nu se dezvolta inspre Metro, acolo e dita mai maidanul gol,zona in care vor sa faca si spitalul de urgenta. De ce trebuie inghesuit centrul, cand inspre Metro s-ar putea dezvolta zgarie-nori fara sa deranjeze pe nimeni. S-ar putea amenaja parcuri spatioase, malluri, cladiri de birouri, locuri de joaca pentru copii, scoli, gradinite, terenuri de sport, parcari, strazi cu 3 benzi, tot ce trebuie pentru dezvoltarea unui cartier nou. Dar in zona vechiului Fortus? Nici acolo nu sunt case, la fel, contruirea unor blocuri nu ar deranja pe nimeni. Abia asta inseamna viziune, nu construirea si inghesuirea unor blocuri in centrul orasului si asa sugrumat si supraaglomera, fara nici o uniformitate, fara viziune, fara nimic..

Adauga un comentariu