Actualitate

EXPLOZIV! Cutremur de proportii! Cei mai tari profesori din Iasi, anchetati de DNA! FOTO

Publicat: 12 ian. 2016

@ Vestea a luat prin surprindere pe toata lumea: unii dintre cei mai tari profesori univesitari din Iasi se afla in vizorul procurorilor de la DNA @ Acuzatia este de favorizarea infractorului @ Lista procurorilor este impresionanta @ Cap de lista este profesorul Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social Politice, candidat la functia de rector al universitatii iesene @ „Avand in vedere actualul context, ceea ce se prezinta in mass-media, cu siguranta ma astept sa fiu contactat de procurorii DNA pentru lamuriri”, a declarat profesorul Tudor Jijie

Ieri, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au emis un anunt bomba: vor fi anchetati toti profesorii universitari care au ajutat detinutii sa scrie carti in spatele gratiilor. Procurorii anticoruptie au anuntat ca, toti profesorii care au colaborat cu puscariasii sunt suspectati de comiterea infractiunii de favorizarea infractorului. In vizorul procurorilor de la DNA se afla mai multi profesori de la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Iasi sau Universitatea Tehnica Gh. Asachi (UTI) din Iasi.

Printre profesorii care ar putea fi bagati in acest dosar se numara nume grele din mediul academic iesean. Cap de lista este profesorul Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social Politice, candidat la functia de rector al universitatii iesene. Alaturi de acesta se mai afla urmatorii profesori universitari ieseni: Corneliu Burlacu (UTI), Vasile Ujica de la USAMV Iasi, Narcis Manoliu, de la Universitatea Apollonia, Nicolae Marcoie de la UTI, Mircea Nicoara, actualul decan al Facultatii de Biologie de la Cuza, Tudor Jijie, de la Facultatea de Economie de Administrarea Afacerilor si Alexandru Trifu, de la Universitatea Petre Andrei din Iasi.

Printre detinutii ajutati de acesti profesori se numara fostul prefect al Iasului, Radu Prisacaru, Relu Fenechiu, fratele acestuia din urma, Doru Teodor, administratorul unei firme din domeniul farmaceutic care a fost condamnat pentru coruptie, si Gheorghe Teodorescu, condamnat in dosarul Mita la PSD. Alaturi de profesorii universitari, vor fi anchetati si reprezentantii editurilor care au publicat cartile.

Procurorii s-au sesizat din oficiu! Sunt asteptati in universitati

In cursul zilei de ieri, au existat mai multe zvonuri cu privire la prezenta unor ofiteri din cadrul DNA la Universitatea Al. I. Cuza. Profesorii implicati in aceasta poveste nu au confirmat prezenta DNA la universitate. Procurorii au declansat aceasta ancheta dupa aparitia in presa a mai multor materiale, cu privire la situatia detinutilor care au fost eliberati mult mai repede, dupa ce au scris carti, pe diferite domenii, in spatele gratiilor.

„Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost savârsita de mai multe persoane, care au actionat concertat, în scopul de a crea aparenta ca sunt îndeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie eliberate conditionat. Dintr-o nota întocmita de Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si din datele existente în spatiul public rezulta indicii ca, în realitate, aceste conditii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele savârsite s-a urmarit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate”, au declarat procurorii. „În aceasta modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infractiuni de coruptie se regasesc condamnati care au executat sau urmeaza sa execute cu pâna la 300 de zile mai putin decât stabilise instanta de judecata, exclusiv ca urmare a activitatii infractionale care face obiectul sesizarii din oficiu”, au completat anchetatorii. Potrivit legii de executare a pedepselor, fiecare detinut care scrie o lucrare stiintifica beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei. De exemplu, un detinut care scrie 12 carti poate iesi cu un an mai devreme.

„Pentru a profita de aceasta prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, care au actionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate sa apara ca autori de lucrari stiintifice, iar pedepsele aplicate de instante sa se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandari formale, prin care au atestat pretinsa relevanta stiintifica a unor lucrari, exclusiv pe baza titlului acestora, fara a lua contact în vreun mod cu autorul lucrarii si fara a cunoaste viziunea acestuia asupra temelor care urmau sa fie abordate. Aceste recomandari ar fi avut o natura generica si ar fi fost folosite, uneori, în aceeasi forma, pentru elaborarea unor multiple lucrari cu caracter stiintific”, au explicat procurorii de la DNA.

Pentru fiecare carte scrisa, detinutul beneficia de o reducere cu 30 de zile

Procurorii au considerat ca profesorii au acceptat sa faca jocurile detinutilor si chiar sa le scrie lucrarile in locul lor. „Alte cadre universitare ar fi acceptat sa valideze valoarea unor lucrari si sa le includa în evidenta unor conferinte stiintifice internationale, în conditiile în care activitatea de elaborare desfasurata de autor durase câte o ora pentru fiecare comunicare. Se observa ca ar exista o discrepanta între prestigiul presupus al unei asemenea manifestari si implicarea reala a autorului, care a determinat ca fiecare ora de activitate sa reduca durata pedepsei executate cu câte 30 de zile. Totodata, ar fi existat persoane care au acceptat sa elaboreze lucrari cu un aparent caracter stiintific si care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrarile pretins a fi fost realizate în penitenciar citeaza opere la care autorul nu a avut acces nici la biblioteca, nici online, iar timpul dedicat elaborarii lucrarilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore si 40 de minute pentru elaborarea unei lucrari de 212 pagini). În aceste împrejurari, concluzia este ca autorul real este o alta persoana”, au mentionat procurorii de la DNA. Dupa ce cartile ajungeau la edituri, reprezentantii acestora acceptau publicarea, fara a fi raportata in niciun fel valoarea lor stiintifica. Tirajele erau unele infime si cartile nu erau puse in vanzare in librarii.
„Modalitatea atipica de încheiere si executare a contractelor în raport cu celelalte lucrari publicate de aceleasi edituri demonstreaza ca aceste persoane nu ar fi actionat în scopul pentru care a fost înfiintata persoana juridica, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în conditiile stabilite de instanta”, au conchis procurorii. Peste toate acestea, procurorii ii au in vizor si pe functionarii din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor care fac parte din Comisiile de Liberare Conditionata. Membrii acestor comisii nu au verificat daca detinutii au scris ei cu adevarat cartile sau nu.

Declaratiile profesorilor

Ieri, reporterii BZI au contactat mai multi dintre profesorii implicati in aceasta poveste. Majoritatea au refuzat sa comenteze acuzatiile procurorilor. „Eu nu am primit nicio informare. Eu nu sunt implicat in asa ceva”, a declarat Mircea Nicoara, decanul Facultatii Biologie, cel care l-a ajutat pe Radu Prisacaru. „Nu pot vorbi acum. Sunati-ma mai tarziu”, a declarat Nicu Gavriluta. Nu a mai raspuns….Acesta din urma l-a ajutat pe Gheorghe Teodorescu sa scrie o lucrare stiintifica.

„Titlul lucrarii mi s-a parut unul bun, o tema care poate sa aduca ceva in plus. Domnul Radu Prisacaru este o persoana capabila sa faca o asemenea lucrare, avand in vedere ca inainte de a fi prefect a fost profesor la universitatea Petre Andrei. Este adevarat ca, inainte de Revelion, eu am primit o carte pe aceasta tema, dar nu avea nicio semnatura. Avand in vedere actualul context, ceea ce se prezinta in mass-media, cu siguranta ma astept sa fiu contactat de procurorii DNA pentru lamuriri”, a declarat profesorul Tudor Jijie. Cartea coordonata de profesorul Tudor Jijie este „Internet Marketing în 10 pasi. Comunicare si Promovare Online”.
Comentarii
  • nu este amarat. Nu poti fi profesor daca nu esti mai intai asistent, lector, conf. A!!! ca Emil Constantinescu a trecut din lector, profesor si apoi direct la rectorul rectorilor pe tara….este asa… ca acum, dintr-un simplu profesoras de liceu, ajungi sa conduci o tara. Acest lectoras pe care nu-l cunosc este net superior si pregatit profesional fata de cel ce conduce destinele Romaniei si pe noi ca suntem prosti. Hai, sa recunoastem. Si Ceausescu (cu 4 clase) a condus capete…academicieni …HA! HA!

 • Si Elena Ceausescu a avut lucrare de doctorat.Obiceiul e vechi,se mentine de ani de zile.Dar lucrarile celor care nu sunt puscariasi si au lucrari plagiate sau foarte slabe,si care au beneficii de pe urma acestor lucrari,cine le cerceteaza?

  • POATE ca lucrarile dubioase vor fi anchetate intr-un viitor indepartat, cand/DACA va aparea o noua generatie de anchetatori care sa nu aiba lucrari plagiate sau foarte slabe.

   • Si Kovesi Codruta, are teza de doctorat plagiata. Sau ati uitat, iar tuta de Elena Udrea s-a exprimat ca teza ei de doctorat o fac colegii…ca o ajuta…asa…ca intre colegi. O tampita. Cine nu este in sistem crede ca o teza se face pe genunchi, gen Udrea sau alti plagiatori ca sunt destui in frunte cu Kovesi, Ponta (desi la el mentiunile erau la sfarsitul tezei ca la stiintele exacte si nu la subsol ca la filologi)

  • A Elenei Ceausescu i-a facut-o Cristofor simionescu, daca ar fi sa dam crezare zvonului. Dar teza de doctorat a Elenei este studiata in bibliotecile de chimie din SUA fiind cotata ff.f.f buna indiferent cine i-a facut-o. Si daca este trecuta ea, poate cineva sa faca ceva? Dar ce-a facut Basescu si guvernul sau Boloboc Boc cu diplomele false din din Alba Iulia??? au iesit mari ingineri, profesori, pe minciuni si acestia predau prin scoli si de fapt ei au 8 clase generale. Iesiti in starda la astfel de evenimente, nu comebtati.

 • Sa nu fie doar circ de-o zi, urmat de dosare ingropate…cu anii, dupa cunoscutele obiceiuri ale politistilor, procurorilor si judecatorilor de la noi!

  • coordonatorii, profesorii nu au incalact legea. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial, iar ei s-au conformat. Deci, praf, discutii sa abata gandirea poporului asupra presedintelui calator. Chiar nu puteti gandi mai departe?

 • Ar fi fost de impact un colaj cu poze in tandem-infractor-universitar complice, deoarece si acestia din urma si-au asumat interventia publica, cand au incalcat legile sociale , morale si ale bunului simt, sfidand societatea in care au obtinut o pozitie de autoritate!

  • Roman, dar acesti nenorociti care ne-au condus gen basescu, acum Iohannis si acolitii lor nu au incalcat legile sociale , morale si ale bunului simt, sfidand societatea in care au obtinut o pozitie de autoritate? VEZI CA FACI PRAF IN CONSTIINTA TA. SAU ITI SUFLA CAREVA IN URECHI SI NU MAI VEZI REALITATEA. TACI!

 • Dar mai multele licente obtinute de Viorel Blajut, „om de afaceri” ajuns deputat, care a obtinut bacalaureatul la 40 ani,”sponsorizand” liceul in toamna, in 2012, inainte de alegeri, dupa ce a luat nota 2 in vara. Omul are un „palmares” impresionant: are firme in domeniul PCI, fundatii, are spitale particulare etc etc, mai multe dosare penale, dar ramane deputat si firmele ii merg struna ….din contracte cu societati de stat-inclusiv politia afiseaza materiale promotionale Iasisting, semn ca are contracte cu firmele acestui personaj-oare de ce se mentine (favorizeaza) aceasta situatie de catre autoritati?!Intrebare retorica, la „schepsisul” afacerulor cu statul raspunsul il stiu, desigur, toti romanii

 • Afara cu ei din invatamant! Locul lor este la puscarie, alaturi de cei carora le-au scris lucrarile „stiintifice”. Nesimtitii!

 • SUNT IMPOTRIVA ACESTEI SITUATII ABERANTE. DACA IN LEGE SCRIE CLAR CA POT SA SCRIE SI CARTI IN PUSCARIE, FIE ELE SI STIINTIFICE, ASA TREBUIE SA FIE. DAR INTELECTUALII GEN, NASTASE,, MECINICOVSCHI, VOICULESCU, BRATESCEANU, IONESCU DE LA CLUJ, ETC., ETC. EI CE TREBUIE SA FACA IN PUSCARIE, SA DOARMA? ADICA HOTII, TILHARII, OAMENII SIMPLI, POT MUNCI SA-SI SCOATA DIN ZILELE DE AREST, IAR INTELECTUALII SA DOARMA? HAI CA SUNTETI CARAGHIOSI? SARITI DE GATUL PARLAMENTARILOR CARE AU FACUT LEGEA SI A LUI BASESCU CARE A ACCEPTAT-O. SAU ACUM SE SCHIMBA LEGEA CA SA NU-I DEA DRUMUL LUI VOICULESCU. ASTA-I MIZA? ACUM VOICULESCU II STA IN GAT LUI IOHANNIS? NICIUN PROFESOR COORDONATOR NU A DAT AVIZ FARA SA VERIFICE, DACA CELE SCRISE SUNT CLARE, CORECTE, STIINTIFICE SAU PENTRU POPULARIZARE. CE AVETI? ATI INEBUNIT CU TOTII?

Adauga un comentariu