@ Lucrurile in jurul exploziei din Copou incep sa se contureze @ Expertii veniti din tara pentru a elucida cauzele exploziei au prelevat timp de cateva zile mai multe probe @ Raportul expertilor va fi gata pana la finalul acestui an @ Toti cei implicati incearca sa stabileasca sursa acumularii gazului metan
Expertii hunedoreni chemati la Iasi sa elucideze cauzele exploziei din Copou au scos la iveala noi informatii surprinzatoare. Timp de aproape trei zile, acestia au verificat in amanunt atat locul exploziei, cat si strada Th. Vascauteanu. Acestia au decapat zona, incercand sa vada locul unde a fost concentratia de gaz ce a generat explozia. Acestia au aratat ca o acumulare s-a produs la subsolul blocului de patru etaje, lucru care a generat explozia.
„Nu vorbim inca de concluzii. In cele doua zile jumatate, am avut scopul de a culege cat mai multe date, de a avea cat mai multe informatii pentru a stabili cauza exacta a producerii acestui eveniment. Avem o procedura bine stabilita. Daca vorbim de o explozie, ne intereseaza in principal sursa de degajare a gazului combustibil si sursa de initiere-degajarea gazului sau acumularea lui in spatii inchise. Dupa cum s-a observat, am incercat sa efectuam masuratori, sa descoperim concentratii de gaz metan care puteau sa migreze, fie din reteaua de distributie, fie la nivelul apartamentelor. Un lucru este cert: a existat o acumulare. Dupa efectul exploziei, a existat o acumulare de gaz la subsolul acestui bloc. Urmeaza sa stabilim si sursa de initiere”, a mentionat dr. ing. Constantin Lupu, director stiintific in cadrul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Exploziva INSEMEX Petrosani.
Expertii de la Petrosani au prelevat probe atat din strada, cat si din interiorul blocului ce a sarit in aer. Acestia vor continua colaborarea cu Politia si Parchetul. De altfel, au fost luate probe din interiorul cladirii, din locurile cele mai afectate. „S-au prelevat probe de sol de pe aceasta strada, au fost prelevate probe de material pe care le-am considerat ca ne pot ajuta la stabilirea cauzelor de degajare si acumulare a gazului metan. S-au prelevat si cate probe s-a putut din interiorul blocului, subsol, parter si etajul unu. Urmeaza sa primim pe parcurs alte probe de la Politie si de la Parchet. Consider ca este una din cele mai complexe expertize tehnice pentru a stabili cu exactitate cauzele care au dus la aceasta deflagratie”, a adaugat Constantin Lupu.
Un raspuns, in patru luni
Expertii institutului din Petrosani au aratat ca vor putea determina cu exactitate cauza producerii deflagratiei in cateva luni de zile. Conform lui Lupu, pana la finalul anului in curs, ar trebui sa se stie exact de ce s-a produs un asemenea incident. „Nu as putea sa spun ceva clar, dar am decoperit in curtea acestui imobil, la nivelul caminelor, concentratii de gaz. Un raport final ar putea fi gata pana la finele acestui an. Nu este insa cert. Avem in desfasurare multe expertize, nu acesta este domeniul nostru principal, dar in ceea ce priveste protectia antiexploziva suntem singurii solicitati pentru a stabili astfel de cauze. Si au fost destule evenimente la nivel national, unde trebuie sa finalizam prima data acele expertize”, a mai sustinut directorul stiintific al Insemex Petrosani.
Recent au aparut insa noi detalii. Se pare ca, in urma cu putin timp, in zona au avut loc o serie de lucrari la reteaua de apa, facute de reprezentantii companiei ApaVital SA. Muncitorii care au sapat in zona au atins din greseala si conductele de gaz care erau deja subrede. Cazul nu a facut valva, asta pentru ca lucrurile au fost trecute sub tacere, iar gafa a fost reparata tot atunci. Pana in prezent, aceste aspecte nu au fost facute publice si nimeni nu poate confirma cu exactitate cand s-a produs acea fisura. Cert este faptul ca situatia nu a fost remediata asa cum trebuie, iar conductele vechi nu au mai facut fata si ulterior au cedat, ducand la acea deflagratie in urma careia doi oameni si-au pierdut viata, iar alti 11 au fost raniti.
Se stie f bine ca gazul nu miroase ,vina este a celor ce distribuie gazul pt ca nu baga pe instalatii acea solutie care emana mirosul de gaz si nu o fac pt ca sint prea multe pierderi ,sa se verifice situatia asta .
In editia BZI din 2 August 2016 ( editie fondata pe declaratiile locatarilor) scrie clar si limpede ca in interiorul blocului MIROSEA PUTERNIC A GAZ de trei zile. Asadar, sunt mai multi locatari care iti contrazic opinia. Stiu ca esti administratorul blocului si ca vrei sa scapi basma curata, in loc sa-ti faci datoria de administrator, conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, o arzi ca nu mirosea nimic ca sa scapi de raspunderea prevazuta in textul legii.
miroase datorita adaosului de mercaptan, da nu conteaza. …acum cateva zile, o situatie similara pe toma cozma (la 100-200 de metri de locul exploziei): muncitorii au gasit o scurgere de gaz in fata casei lui foia. cred ca instalatiile au fost afectate si de lucrarile la strazile din zona.
mercaptanul este pus de Transgaz, nu e E.ON.
alo ! dar chiar ne invartim in jurul cozii 15 mii de ani pana rezulta ca mortul a fost de vina ?? urmati procedurile in vigoare si cel vinovat sa plateasca indiferent ca-i E-on , apa vital , dan ciolos etc …. pana cand mai toleram astfel de stituatii domnilor ?? nu ati obosit sa fiti dusi cu zaharelul ? chiar trebuie sa moara oameni ca sa mai facem si noi ceva in tara asta ? treziti-va la realitate pana nu o sa fiti voi urmatoarele victime !
daramati cosmelia si faceti locuri de parcare !!!!
In 4 luni e-off aranjeaza toata treaba…, Mihai Viteazul v-a fi vinovat.
Cutremurator e doar faptul ca aceste anchete sunt tergiversate si lungite pana se acopera totul cu uitare… vezi si cazul Colectiv…