Actualitate

Expert: blocul din Dancu trebuie demolat

Publicat: 28 feb. 2012
1

@ Unul dintre cei mai buni experti in domeniul rezistentei constructiilor civile, conf. dr. Dorel Platica, sustine ca este de preferat ca blocul din cartierul Dancu, avariat de explozie, sa fie demolat @ „Un astfel de bloc este foarte greu de refacut. La prima vedere as spune ca ar trebui demolat. Un asemenea imobil se poate consolida cu niste costuri foarte mari, este facut din placi prefabricate. Cum pui la loc planseul acela care a fost spulberat de explozie?”, a spus profesorul Dorel Platica @ Primaria comunei Holboca spera sa primeasca un ajutor guvernamental pentru a consolida sau reface imobilul

Situatia locatarilor din blocul H3, din cartierul Dancu, afectat in urma cu cateva zile de explozia provocata de o acumulare de gaze, este din ce in ce mai grea. Dupa ce au ramas pe drumuri, familiile respective ar putea sa primeasca o veste si mai proasta: nu se vor intoarce in casele lor o lunga perioada. Primele estimari ale expertilor in constructii arata ca blocul a fost grav afectat si ar fi mult mai economic sa fie demolat decat consolidat. Situatia este ingreunata de faptul ca acest bloc, ridicat in anul 1983, este facut din placi prefabricate. Constructia unui asemenea imobil poate fi descrisa cel mai simplu apeland la regulile unui joc „lego”. Dupa ce a fost turnata fundatia s-au ridicat zidurile, iar intre etaje s-au pus planseele. Zidurile si planseele sunt facute din placi de beton prefabricate. Acestea au fost imbinate cu ajutorul unui beton special. Asa cum arata blocul acum, expertii estimeaza ca multe dintre aceste placi prezinta fisuri si nu mai sunt sigure. Consolidarea lui este foarte costisitoare. „Un astfel de bloc este foarte greu de refacut. La prima vedere as spune ca ar trebui demolat. Un astfel de bloc se poate consolida cu niste costuri foarte mari, este facut din placi prefabricate. Cum pui la loc planseul acela care a fost spulberat de explozie? De ce il prinzi? Este foarte greu de turnat acel planseu”, a spus conf. dr. Dorel Platica, cadru universitar la Facultatea de Constructii din cadrul Universitatii Gheorghe Asachi.

Acesta este unul dintre expertii acreditati MLPAT– fostul Minister al Lucrarilor Publice si de Amenajare a Teritoriului, actualul Minister al Dezvoltarii Rurale si Turismului, in domeniul rezistentei constructiilor civile.

Expertiza presupune analizarea fiecarei placi in amanunt. „Sunt niste aparate speciale care trebuie folosite pentru a afla starea reala a blocului. Sunt sisteme care pot sa arate daca placile sunt crapate. Trebuie vazut daca ce este fisurat si crapat mai poate rezista. Sa vedem cate din panourile prefabricate mai rezista. Trebuie sa facem si niste analize de laborator asupra materialelor din care este facut imobilul. Abia dupa aceea putem trage o concluzie clara si putem decide ce facem: il consolidam, il refacem, il demolam si facem altul nou?”, a mai spus Dorel Platica.

Ajutor guvernamental

Primaria comunei Holboca, care are in administrare si cartierul Dancu, a alocat deja 30.000 de lei pentru efectuarea unei expertize a blocului. Ieri, primarul Gheorghe Stefurac a fost la sediul SC Habitat Proiect SA (societatea care pastreaza arhivele fostelor trusturi de constructii si instalatii) pentru a lua proiectul tehnic al imobilului. Acesta le este necesar expertilor pentru a stabili starea reala a cladirii dupa explozie. De asemenea, au fost avansate unele discutii cu privire la acordarea unui ajutor guvernamental astfel incat sa se rezolve situatia familiilor afectate. „Primaria nu are posibilitati financiare sa consolideze sau sa faca alt bloc. Speram intr-un ajutor guvernamental. Avem mai multe promisiuni in acest sens, nimic concret”, a declarat primarul Gheorghe Stefurac.

Membrii celor 16 familii din apartamentele distruse de explozie dorm pe unde apuca.
Comentarii
 • Daca vreti sa stiti o parere venita de la un adevarat expert aflati ca stimatul conf. Platica sustine in momentul de fata niste idiotenii, ar fi ca si cum ar taia o vaca pentru * kg de carne. Il anunt pe stimatul Platica, „expert” in fundatii poate, dar nici acolo, in niciun caz in structuri de rezistenta, ca planseul deteriorat oate fi refacut cu un planseu menolit, si astfel, nu mai trebuie demolat blocul. Repet, daca vreti o parere din partea unui adevarat expert, nu ii cautati la facultate, ca acestia sunt povestitori si filozofi indoctrinati cu niste cursuri deja foarte invechite, pe care nu sunt in stare sa le coreleze cu realitatea.

 • Cu teoria toti stam bine,doar ne pricepem la orice.
  Nu cred ca se va da ok (se poate locui),de catre comisie,pentru ca in cazul unui SEISM (care va veni mai devreme sau mai tarziu) riscul sa se prabuseasca acel bloc este major,iar comisia care a dat acordul pe baza de semnatura ca se poate locui,va fi trasa la raspundere.

 • nu cumva, in afara de planseu, si peretii exteriori au fost afectati ? in cazul asta cum ii mai refaci ? fiind diafragme si fiind afectate nu ai ce sa le faci decat sa le demolezi, depinde si de cat au fost afectate.

 • Catre Liviu: Eu am raspuns doar la intrebarea d-lui Platica : Ce facem cu planseul?. Daca vrei sa-ti raspund tie, uite cum as proceda:
  In primul rand, as desface structura (mai ales ca apartamentul era la penultimul etaj) – pereti deteriorati + plansee deteriorate. Dupa care s-ar putea reface asa cum a fost facuta initial. Tu realizezi ce economie ai face astfel decat sa demolezi totul si sa il faci din nou ?????? Am spus si o mai repet: D-l Platica nu este nicidecum specialist in structuri de rezistenta, isi da si el cu parerea dupa cum bate vantul. Crede-ma pe cuvant!
  Raspunde-mi daca am gresit cu ceva din toate afirmatiile.

 • Dl.Platica este un expert oarecare de pe lista nicidecum „un expert renumit”.
  Faptul ca nu are idei privind consolidarea cladirii nu ma mira deloc. Lipsit de idei a fost tot timpul. Ma mira ca a trecut de la terenuri si fundatii la structuri, unde din nefericire n-are „idei” decat distructive. Nu a fost nici macar un student stralucit sau tehnolog renumit ca sa ajunga peste noapte un expert renumit.
  Va recomand sa consultati un alt expert, iar celor de la bzi ceva mai multa reticenta la utilizarea adjectivelor.

 • mai „expertilor”,ma tem ca sunteti un pic frustrati…omu asta are ceva bani si crede ma ca nu cred ca i-a facut pe proxenetism sau vandut sarmale ci din faptul ca e cineva in ceea ce priveste constructiile.poate nu e cel mai bun dar nu mai vorbiti si va dati cu parerea aiurea.aveti macar drept de semnatura in proiectare?ati facut vre odata vre un proiect de anvergura?vre o expertiza?atunci vedeti va de treaba voastra.DISLIKE!!!inca o data respect domn’ profesor!

 • idiotenii spui tu bogdan, invata mai intai sa citesti si dupa aia bagate in seama. D-ul Platica a spus ca trebuie favute niste analize asupra blocului si deabea dupa aceea poate sa spuna care e treaba cu blocul. Doar unul ca tine poate sa vorbeasca fara sa faca niste analize de laborator mai intai. Din cauza ta si al altora ca tine care se arunca fara sa gandeasca se darama atatea cladiri si mor atatea oameni

 • Daca citeati articolul pana la final, referitor celor care-l critica pe dl. prof. Platica, va dadeati seama ca nu a afirmat in mod direct ca trebuie demolat blocul. Citind doar titlul, care a avut impact asupra „frustratilor”, a dus la critici nefondate. Tind sa cred ca Bogdan si Gabi sunt experti care dateaza de pe timpul lui Ceausescu si ii roade invidia. Cred ca decizia se poate lua doar in urma unor teste si analize asupra materialelor din structura de rezistenta a blocului cum a declarat dl.prof.Platica.

Adauga un comentariu