National

Expert anticoruptie american: Practicile abuzive ale DNA pun in pericol democratia din Romania

Publicat: 09 oct. 2016
1

Intr-un articol din publicatia The Hill din Washington DC, expertul american Robert Carmona-Borjas (avocat si expert in chestiuni militare, securitate nationala, anticoruptie, buna guvernare si apararea drepturilor omului) a dezvaluit riscurile pe care le au activitatile abuzive ale DNA asupra drepturilor omului, vietii private si democratiei din Romania.

Pe langa succesele DNA, autorul prezinta si latura mai intunecata a luptei anticoruptie din Romania, scotand in evidenta 3 mari probleme.

Prima problema o reprezinta posibilitatea ca lupta anticoruptie sa fie folosita pentru plata politelor personale si urmarirea rivalilor, fapt ce reiese din usurinta cu care se poate deschide un dosar si porni o investigatie compromitatoare care poate pune capat unei cariere.

A doua problema e legata de incalcarea drepturilor omului si a respectului vietii private. Anchetele DNA sunt foarte dependente de interceptarile telefonice si alte probe furnizate de catre serviciile de informatii romanesti, inclusiv SRI. Aici, Robert CarmonaBorjas a facut referire la perioada comunista, cand Securitatea comitea abuzuri la scara larga, lucru continuat si dupa 1989. In 1996, au fost divulgate dovezi ca SRI a fost angajat intr-un program secret si ilegal de ascultare a telefonelor politicienilor, functionarilor publici si jurnalistilor.

A treia problema o reprezinta diversitatea acuzatiilor care fac obiectul anchetelor DNA. Astfel, DNA ancheteaza infractiuni, de la spalare de bani si evaziune fiscala, pana la fraude marunte (un politician este chiar acuzat de DNA ca a condus fara permis).

Autorul atrage atentia spre cazurile care nu avanseaza deloc si la potentialul de santaj pe care acestea il au. De asemenea, acesta a constatat ca numai 10% din dosarele deschise de DNA sunt trimise in judecata, ramanand sa ne intrebam ce se intampla cu restul dosarelor.

Coruptia oficiala merita si necesita o urmarire penala acerba, fara a compromite insa politica in general – adica democratia – in loc de politicienii corupti.

Aceasta idee este sustinuta si de Patrick Basham, presedintele Institutului Democratiei de la Washington, care sustine ca o societate in care intreaga clasa politica este obligata sa se supuna deciziilor procurorilor este una disfunctionala.

Patrick Basham a afirmat urmatoarele: ”Daca aceasta campanie anticoruptie nu este ajustata si nu isi modifica tintele, Romania risca sa devina un stat condus de procurori, un stat politienesc. Nu poti avea o democratie functionala, de succes, daca toti cei care fac parte din Guvern dicteaza, de facto, nu doar colegilor lor, dar si societatii. Este clar, avand in vedere exemplele pe care le-ati dat, ca teama de procurori acapareaza sistemul politic romanesc si ca procurorii sunt suficient de siguri pe pozitia lor politica, incat sa profereze amenintari si avertizari catre unii din cei mai importanti politicieni, alesi in mod democratic.

Exact asa cum politicienii sunt servitorii, nu stapanii poporului roman, asa si procurorii sunt angajati de stat sa serveasca oamenii si sunt platiti, vorbim de salarii si de resurse, din banii contribuabililor. Lor trebuie sa le serveasca. Asa ca scenariul in care procurorii ii avertizeaza pe unii dintre cei mai influenti si importanti romani, politicieni si nu numai, ca nu e bine sa-i critice, sa critice institutia de care apartin, este unul nedemocratic. Acest scenariu poate face pe oricine sa banuiasca faptul ca agenda lor nu este creata in scopul servirii interesului public, ci a unuia privat. Acesta ar putea fi cresterea propriului buget, cresterea puterii, adica un comportament normal pentru birocratii din orice tara. Ar putea fi centrat chiar pe deturnarea puterii politice, pe promovarea unui anume candidat. Nu este doar ingrijorator, este extrem de deranjant, este alarmant. Cred ca este singurul mod cinstit de a o spune.

Este un apel la trezire pentru romani. Ar trebui sa fie un apel la trezire si pentru oricine, pentru ca nu este vorba doar despre viitorul Romaniei, ci despre viitorul democratiei din Europa orientala.”
Adauga un comentariu