Eveniment-Social

Experiente educationale inedite pentru mai multi elevi si profesori din Iasi

Publicat: 27 apr. 2016
1
Cinci cadre didactice si zece elevi de la Scoala Gimnaziala „Gh. Bratianu” din Iasi s-au bucurat de un real schimb intercultural la inceputul lunii aprilie, in localitatea Aversa din Italia. Ei au fost implicati in diverse activitati legate de domeniul viticol, fiind vorba despre cea de-a doua intalnire din cadrul Proiectului Erasmus „La vigne au carrefour des cultures latines” (Vita de vie la confluenta culturilor latine), coordonat de Colegiul „Victor Louis” din Talence, Franta in parteneriat cu Scoala Gimnaziala „Gh. I. Bratianu” din Iasi si Scoala „G. Pascoli” din Aversa, Italia.
In cadrul reuniunii transnationale cadrele didactice au participat la mai multe activitati care vizeaza cele doua teme ale proiectului din acest an: arta si literatura. Dintre acestea mentionam vizita unui muzeu arheologic, a expozitiei de ceramica greaca cu tematica mitologie si peisaje, a unui sit arheologic. Pe coasta amalfitana am avut ocazia de a realiza studiul geografic al unui peisaj viticol, imaginand totodata diverse posibilitati de abordare pedagogica interdisciplinara. Vizita orasului Pompei – oras inclus in patrimoniul UNESCO – a reprezentat o reala calatorie inapoi in timp; un oras care ne-a desfatat cu ale sale picturi, sculpturi si mozaicuri. Astfel, cadrele didactice au participat la activitati specifice, schimbul de practici pedagogice dovedindu-se foarte util.
Elevii participanti la mobilitatea din Italia au fost implicati in urmatoarele activitati: schimburi lingvistice, descoperirea patrimoniului arhitectural, a peisajului viticol si fotografierea acestuia, asistente la cursurile elevilor italieni, dar si vizita unui muzeu de corali. Ei au participat alaturi de elevii francezi si italieni la activitati comune din cadrul proiectului. Printre acestea amintim: selectia termenilor pentru dictionarul cvadrilingv Vino Dico, prezentarea fotografiilor peisajelor viticole si a descrierilor acestora si realizarea de etichete pentru sticle de vin. La finalul intalnirii, profesorii coordonatori din cele trei tari participante au discutat despre temele ce urmeaza a fi tratate anul viitor, adica istoria si geografia si modalitatile de abordare a activitatilor comune, cat si a celor individuale.Adauga un comentariu