Actualitate

EXCLUSIV! Un profesor de la Cuza rupe tacerea! Aventurile lui vor soca intreaga lume – FOTO, VIDEO

Publicat: 19 mai 2015

@ Este greu de imaginat ca un profesor, de la cea mai importanta universitate din Iasi, a fost dispus sa faca asa ceva! @ El a decis sa rupa tacerea si sa dezvaluie o serie de momente extrem de savuroase si incitante @ Acestea au o incarcatura emotionala speciala care vor marca intreaga comunitate academica a institutiei @ Urmariti, doar pe www.bzi.ro, un material video complet ce-l are in prim-plan pe importantul cadru didactic

Cu greu si-ar fi imaginat cineva ca un om poate sa-si sacrifice mare parte din viata sa unui asemenea vis! Dispus mereu sa-si sacrifice viata, sa mearga pana la limita extrema, la 56 de ani, prof. univ. dr. Gheorghe Romanescu de la Facultatea de Geografie si Geologie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) are o poveste de viata extraordinara. Dincolo de faptul ca este unul dintre cei mai activi si valorosi oameni din domeniul sau, Romanescu are o pasiune de viata senzationala!

Un Phileas Fogg al Romaniei

Implicat inclusiv in ceea ce a reprezentat activitatea companiei Chevron in tara noastra (pe segmentul exploatarilor gazelor de sist), adevarata poveste a profesorului de la Cuza ascunde un trecut fabulos! Despre el se poate afirma, cu certitudine, ca este un globe-trotter. Pana acum a vizitat nu mai putin de 110 tari, de pe intreg mapamondul. In acest context, acesta a acceptat sa le dezvaluie reporterilor BUNA ZIUA IASI (BZI) o parte dintre experientele sale.

Citeste si: Dezvaluirile unui cunoscut profesor de la Cuza: un dezastru natural ar putea lovi Iasul!

„Una a fost pe Amazon, in Imparatia Apelor. Pentru a poposi în padurea amazoniana, în partea sa cea mai interesanta, trebuie vizitat orasul Manaus, situat în inima bazinului hidrografic. Acest oras este considerat poarta de intrare în jungla amazoniana. În secolul al XIX-lea, pe vremea bumului produs de cauciucul natural, Manausul era supranumit Parisul tropicelor. Astazi, desi decazut din punct de vedere economic, are o populatie totala de circa doua milioane de locuitori si este principalul port de destinatie pentru orasele amazoniene. Amazonia pastreaza înca multe pericole pentru turistii neavizati. Dintre cele mai importante pericole figureaza abundenta tântarilor (care pot provoca boala numita malarie), prezenta febrei galbene, nesiguranta locurilor alese în lipsa unei paze calificate. Faptul ca padurea amazoniana este înca slab vizitata, reprezinta, din punctul meu de vedere, un lucru extrem de binevenit pentru protejarea celei mai importante arii de diversitate biologica”, rememoreaza aventurierul iesean.

Citeste si: EXCLUSIV! Un celebru profesor de la Cuza a asistat la momente de groaza. Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO, VIDEO

Pe acoperisul Anzilor – Altiplano

Pe aceeasi linie expeditionara, Romanescu scoate in relief si alte importante si extreme momente traite de-a lungul expeditiilor sale pe planeta. „Un alt punct al calatoriilor mele stiintifice este legat de altiplano, ceea ce reprezinta o suprafata plana, situata între unitati montane înalte, aflate la mare altitudine în Muntii Anzi, de obicei la peste 4.000 de metri. Ca urmare a faptului ca sunt situate la altitudini ridicate si infrastructura turistica este extrem de rudimentara, numarul turistilor aici este foarte redus. Numeroase drumuri rutiere si cai ferate traverseaza cordiliera andina, dar acest fapt nu este suficient pentru practicarea unui turism eficient în cele mai saracacioase zone ale Americii de Sud. Poate exploatarea resurselor subsolice, mai ales a gazului natural, ar putea demara un program eficient de punere în valoare, pentru viitor, a acestor extraordinare peisaje de mare altitudine din cordiliera andina. Atractia reprezentata de câmpurile intramontane din Argentina, Peru, Bolivia, Columbia si Chile stârneste un interes din ce în ce mai mare pentru turistii dornici de aventura, mai ales pentru cei care iubesc ineditul si singuratatea”, completeaza expeditionarul.

Citeste si: Clipe de groaza pentru un mare profesor universitar iesean – GALERIE FOTO UNICA

Atacama, un tinut selenar

Un alt punct extrem in care a reusit sa ajunga acesta este desertul Atacama (de pe continentul America de Sud), considerat cel mai secetos tinut al Terrei, pe teritoriul sau existând zone în care nu a plouat de peste o suta de ani. „Numeroase asezari sunt aliniate de-a lungul litoralului sau în preajma principalelor ape curgatoare. Cea mai importanta locatie pentru turismul de aventura si pentru cele mai importante puncte turistice este reprezentata de satul San Pedro de Atacama. Printre cele mai importante puncte de atractie figureaza: Valea Lunii, Cordillera de la Sal, Valle de la Muerte, Marea Duna, satul Toconao, Valea Jere, Lacul Chaxas, satul Socaire, lacurile vulcanice Miscanti si Miniques, Geyserul El Tatio (4320m), satul Machuca, satul Caspana, Lacul Inca Coya. Trebuie specificat faptul ca, desi Atacama este cel mai secetos desert de pe Terra, temperaturile nu sunt extrem de ridicate ca cele din Desertul Sahara si lipsa precipitatiilor este data de existenta curentului rece al Perului (Humbold) care nu permite formarea ploilor”, descrie geograful.

Acolo unde se avânta condorii – Titicaca si Machu Picchu

Printre alte obiective importante unde a ajuns cadrul didactic de la Cuza sunt si doua din Peru, respectiv Lacul Titicaca si ultimul oras „pierdut” Machu Picchu. „O legenda quechua asaza originea poporului inca în Insula Soarelui din cadrul Lacului Titicaca. Etimologia cuvântului Titicaca provine din doua cuvinte ce apartin limbii quechua: titi, care înseamna plumb, si ccacca, care înseamna stânca (roca), adica Muntele de plumb. De asemenea, cea mai importanta asezare peruana este Puno, oras colonial cu o populatie de peste 100.000 locuitori. Daca în urma cu 10-15 ani abia aparusera primele locatii de cazare în satul Machu Picchu, situat la poalele cetatii, astazi asezarea este în plina expansiune. Din pacate, mai ales pentru o tara saraca precum Peru, preturile la cazare, dar mai ales la mâncare, sunt extrem de ridicate chiar si pentru cei mai bogati europeni”, mai descrie Gheorghe Romanescu.

Citeste si: Calatoria incredibila a trei ieseni, aflati la un pas de moarte, in Africa – MEGA GALERIE FOTO, VIDEO

Aventura impresionanta a unei vieti dedicate Naturii

De precizat ca acesta este unul dintre cei mai buni specialisti, atat din tara, cat si la nivel international, pe segmentul Hidrologiei, al Reconstructiei Ecologice a Tinuturilor Umede, dar si pe Geomorfologie.
Cu un CV impresionant, prof. univ. dr. Gheorghe Romanescu a participat la expeditii stiintifice si in: Oceanul Atlantic, sectorul sudic al Lacului Baikal, Tara de Foc, Canalul Beagle, Capul Horn, Stramtoarea Magellan, in Laponia, Labrador, India – Nepal, in marile deserturi ale Australiei, Pampasul Argentinian si Delta Paranei – America de Sud, Alaska sau Desertul Sahara. De asemenea, el a initiat primele cercetari sistematice asupra Deltei Dunarii si litoralului romanesc al Marii Negre, in cadrul Academiei Romane Iasi.
Adauga un comentariu