Actualitate

EXCLUSIV! Un grup de ieseni a facut o descoperire unica in Europa – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 13 oct. 2014

@ Nimeni nu se astepta ca acest grup de ieseni sa se implice in asa ceva! @ Momentele pe care le-au trait acestia, inclusiv anul acesta, au impresionat intreaga Europa @ Mai mult, ceea ce au scos ei la iveala a provocat interesul unor persoane din Statele Unite si Canada @ Acestia au decis sa vina in tara noastra pentru a vedea descoperirea @ Cititi si urmariti, doar pe www.bzi.ro, povestea unica legata de intreaga istorie.

Dovada ca in Romania exista oameni devotati unei cauze nobile si care isi urmaresc visul pana la capat este demonstrat de munca pe care o depune, de peste zece ani, prof. univ. dr. Lucretiu Birliba de la Facultatea de Istorie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC), alaturi de studentii sai. Ceea ce face implica cercetarea arheologica a unuia dintre cele mai importante situri istorice (vechi de aproape doua milenii). Ceea ce s-a descoperit in asezarea Slava Rusa din zona Dobrogea, in ultimii ani dovedeste ca in zona Marii Negre, civilizatia romana si-a pus amprenta asa cum nu s-a mai facut in alte teritorii.

Citeste si: Descoperire senzationala, din satelit, la Iasi – FOTO, VIDEO

Poveste din „inima” civilizatiei romane

In acest context, reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI) au reusit sa obtina declaratii, in premiera, de la profesorul Birliba, cat si de la o parte din studentii implicati in acest proiect special. „Cetatea Ibida este cea mai mare cetate din epoca romano-bizantina de la noi din tara! Ea se intinde pe 24 de hectare, insa mai bine de jumatate din acestea se afla in localitate Slava Rusa. Abia in 2001 au inceput sapaturile sistematice aici. In 2002, din partea Universitatii Alexandru Ioan Cuza, eu m-am alaturat cercetarilor. Rezultatele noastre au fost extrem de spectaculoase si aici vorbim de ziduri monumentale care acum au pana la trei metri, dar care au avut chiar si sapte metri. Astfel, ceea ce se poate vizita astazi la Slava Rusa reprezinta o parte a orasului romano-bizantin, datand din secolele IV-VI dupa Cristos. De mentionat ca, dupa o distrugere a acesteia de catre goti, undeva in secolul al IV-lea, cetatea a fost refacuta aproape din temelii si vestigiile ei sunt vizibile si astazi„, isi incepe descrierea profesorul iesean.

Citeste si: Descoperire incredibila! Minunea are 3.000 de ani, dimensiunile unei piramide egiptene si ar putea fi plina cu aur

O mare descoperire

Cel mai important moment legat de cercetarile facute de catre aceasta se refera la o  constructie speciala. „Vorbim de descoperiri spectaculoase pe care le-am facut aici… Una este o necropola, aflata in afara cetatii in care se afla cateva mii de morminte. Totusi, cel mai spectaculos moment tine de gasirea unui cavou, numit Tudorca, dupa numele descoperitorului ei. Acest cavou este unul din monumentele unice din Romania, care s-a pastrat cu intreg acoperisul… Aici au fost descoperite si bucati de tencuiala pictata, iar in interiorul acestuia osemintele a 39 de indivizi. Analiza antropologica a aratat ca datorita unor afectiuni genetice este unul de familie. E un cavou de dimensiuni impresionante. Avem indicii ca aici au locuit si cativa militari inclusiv din perioada imparatului roman Traian. Tot ceea ce s-a gasit aici nu s-ar fi putut face fara ajutorul studentilor si a sprijinului oferit de-a lungul timpului de catre diverse institutii si persoane. Tinem sa le multumim acestora pe aceasta cale. Desigur, pe viitor, este posibil sa gasim si alte dovezi extrem de valoroase in aceasta zona„, mai precizeaza Birliba. Mai mult, ceea ce au scos ei la iveala a provocat interesul unor persoane din Statele Unite si din Canada. Foarte probabil, daca totul ar fi mai bine pus in valoare, se poate ca Ibida sa devina una dintre cele mai atragatoare puncte turistice din Romania.

Citeste si: Dezvaluiri unice facute de un iesean! Nimeni nu credea ca exista asa ceva – GALERIE FOTO

Istoricul unui sit arheologic unic in Sud-Estul Europei

Desfasurata pe o suprafata de 24 de hectare, cetatea este situata la marginea de vest a satului Slava Rusa, pe valea paraului Slava, fiind singura cetate al carei spatiu fortificat este strabatut de un curs de apa si prezinta lucrari de indiguire, canalizare, poduri.

In prezent, cetatea este acoperita mai mult de jumatate de satul Slava Rusa. De precizat ca aceasta cetate a fost descrisa, pentru prima data, de geograful Pamfil Polonic in anul 1897 ca o centura de fortificatii, cu ziduri groase, cu 30 de turnuri si trei porti. In anul 1911, celebrul istoric Vasile Parvan o identifica de drept ca Ibida sau Polis Ibida. Este vorba de un sit arheologic deosebit de complex, cercetarile arheologice desfasurate sporadic ducand la identificarea de vestigii si urme arheologice inclusiv din Paleoliticul mijlociu, Neolitic dar si din epocile: romana, romano-bizantina si medievala timpurie. In centrul cetatii s-a descoperit si o bazilica cu trei nave si trei abside, sapte niveluri de locuire, la 2.5 km vest de cetate sfiind descoperit si un complex monastic paleocrestin, iar la 2.5 km est de cetate gasindu-se si o asezare getica cu val si sant. In anul 2001, cercetarile arheologice desfasurate, au scos la iveala ansamblul Portii de vest, considerat ca fiind cea mai importanta descoperire, reprezentand un aparat de aparare si acces in cetate„, se mentioneaza in datele oficiale despre situl arheologic situat in inima Dobrogei. Urmariti, doar pe www.bzi.ro, un material video complet legat de intreaga poveste a cetatii de la Slava Rusa cercetata de specialistii si studentii UAIC. 




Comentarii
Adauga un comentariu