Actualitate

Exclusiv! Te-ai intrebat vreodata cum arata calculatorul viitorului? Este creat intr-un laborator secret la Iasi!

Publicat: 18 iun. 2013

@ Cu toate ca e greu de crezut, la Iasi, intr-un loc bine ascuns de privirile indiscrete, exista un grup de persoane care lucreaza cu tehnologie aflata la cel mai inalt nivel din lume @ De la tehnici nucleare, realizarea de produse militare pentru NATO si pana la crearea unui calculator al viitorului sau cautarea leacurilor pentru combaterea bolilor de plamani, toate acestea sunt create intr-un laborator secret @ Cotidianul BUNA ZIUA IASI va prezinta, in exclusivitate, povestea grupului de cercetatori care se afla in spatele unor realizari cu adevarat importante

Prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, decanul Facultatii de Chimie, poate fi usor supranumit „omul de 10 milioane euro”. Este cu adevarat mintea limpede si vizionara din spatele unei echipe de aur a cercetarii din tara noastra. Cu toate ca, oricand, ar fi putut sa plece in strainatate si sa lucreze in cele mai tari institutii de cercetare, sa fie platit cu mii de euro pe luna, acesta a ales sa ramana in Romania, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Si nu a facut acest lucru fara rost. Acum coordoneaza unul dintre cele mai tari laboratoare de pe mapamond. Modest, sincer si direct, acesta a acceptat sa-si prezinte povestea aventurii sale in mediul stiintei. „E greu sa rezumi, in cateva cuvinte, o activitate de zece ani! Totusi, eu as rezuma-o la: daruire, activitate intensa cu un program de lucru, incepand de la minimum 12 ore pe zi si pana la… munca si iarasi munca, inclusiv in weekend, dar si in concediu. Aici, totul implica si o activitate de coordonare alaturi de oamenii cu care lucrezi, in cele mai bune conditii”, a declarat Ionel Mangalagiu. „In Romania sunt probleme specifice, ce tin de activitatea de cercetare, dar si de segmentul educational, probleme ce rezida intr-o oarecare parte din sub-finantarea sistemului si dintr-o proasta distributie a fondurilor existente. Sincer, daca distributia acestor bani s-ar face pe principii sanatoase si adecvate, rezultatele cercetarii din Romania ar fi cu totul altele. Cu toate acestea, cu fondurile din tara, alaturi de cele care vin din strainatate, respectiv cele ale Uniunii Europene, pentru ca noi am avut granturi finantate prin FP7 (Programul European Cadru FP7 vizeaza granturi pentru dezvoltarea unor proiecte de cercetare în diverse domenii – n.r.) sau granturi NATO (Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord – n.r.), toate acestea impreuna ne-au dus la niste rezultate care ne plaseaza in prima treime din lume la nivel de cercetare si putem spune ca suntem acolo sus, pe acest segment”, isi incepe povestea profesorul.

O minte sclipitoare

Concret, cu toate ca este printre putinii profesori de la Universitatea Cuza care se poate lauda cu faptul ca a reusit sa obtina performante in cercetare de cel mai inalt nivel si a atras fonduri directe de milioane euro, Mangalagiu considera ca cel mai important este ceea ce poate face pentru comunitate. „Atunci cand vine vorba de valoarea pe care o aduce munca noastra, trebuie sa avem in vedere doua aspecte: in primul rand, vorbim de banii pe care ii atragi direct, pentru ca acestia te preseaza tot timpul, cu ei poti face cercetare… Ori, acesti bani pe care noi i-am adus in Universitatea Cuza, respectiv grupul pe care il conduc, sunt destul de multi, si aici vorbesc in ultimii ani, de aproximativ zece milioane de euro. Am incercat sa investim aceasta suma cat mai chibzuit, atat in Facultatea de Chimie, cat si in Universitatea Cuza. Am cumparat aparatura noua, am cumparat reactivi, materiale si tot ceea ce ne este necesar ca sa avem o activitate la cele mai bune standarde. Aici eu consider ca, la acest moment, am reusit sa facem acest lucru. Astfel, rezultatele investitiei pe care am facut-o sunt pe doua paliere. Unu, palierul cel mai important pe care il consider eu este resursa umana, pe care o avem in echipa. Cel de-al doilea palier tine de rezultatele cercetarii noastre. De ce resursa umana? Pentru ca reusim sa pregatim oameni de inalta calificare pentru cercetare si invatamant, nu numai pentru Romania, dar si pentru strainatate. Pe de alta parte, rezultatele pe care le obtinem in domeniul concret de cercetare propriu-zisa! Noi abordam cateva domenii de varf: domeniul materialelor cu potential de utilizare practica in Medicina, si aici ne axam pe substante anti-canceroase, anti-tuberculoase sau anti-microbiene. Am publicat rezultatele in cele mai puternice reviste de specialitate din lume, o parte din rezultate le-am brevetat”, considera decanul de la Facultatea de Chimie.

Raze X, tehnologii militare pentru NATO si computerul viitorului

In recent deschisul „Centru integrat de studii in Stiinta Mediului pentru regiunea de dezvoltare Nord-Est – CERNESIM”, dotat cu laboratoare ce au aparatura ultra-moderna, de la un aparat de rezonanta magnetica nucleara, singurul de acest gen din Romania, un difractometru de raze X pe monocristale, cercetatorul isi continua munca titanica. De la tehnici nucleare, realizarea de produse militare pentru NATO si pana la crearea computerelor viitorului, respectiv cautarea leacurilor pentru combaterea bolilor de plamani, toate acestea sunt reusitele acestuia. „Eu sunt preocupat mai putin de brevetare si mai mult de utilizarea practica a produselor. Vorbim de anti-tuberculoase, care sunt trecute de asa numitul Ciclu II, respectiv produse care sunt testate de National Institutes of Health din Statele Unite ale Americii. Ori, de substantele pe care le producem noi beneficiaza omenirea si, faptul ca avem trei substante care au trecut de Ciclul II si, atentie, aici vorbim de faptul ca in intreaga lume sunt doar 70 de asemenea substante, nu e un lucru putin. In viitor, alaturi de munca altor colegi, poate vom reusi sa introducem in terapia medicala aceste produse. Asta, pentru ca de jumatate de secol, se lucreaza in terapia tuberculoazei, dar nu s-a introdus, inca, niciun medicament nou. Aici vorbim de o boala la fel de urata ca si cancerul. Un al doilea domeniu ar fi cel al materialelor pentru inalta tehnologie si aici vorbim de substante cu fluorescenta inalta”, a mai precizat Ionel Mangalagiu.

Principiul de functionare al calculatorului minune

In acelasi laborator, se lucreaza la crearea unui computer al viitorului. „Un sub-domeniu al nostru este cel asa zis al «computerelor moleculare», un domeniu de ultima ora in intreaga lume si unde radacinile s-au pus acum zece ani, iar acum, atat noi, cat si alte grupuri de cercetatori incercam sa-l aducem in practica. Acest lucru nu e usor deloc si, acum, ne aflam la nivelul asa ziselor logic-gates, respectiv schema logica la un calculator. Este cale lunga pana la a se realiza acest calculator, dar noi suntem pe punctul de a pune bazele lui si aici avem compusii fluorescenti pentru ca, practic, ideea se bazeaza pe transformarea impulsurilor luminoase in impulsuri chimice si electrice. Munca noastra pentru NATO se bazeaza pe realizarea unor materiale ce pot fi utilizate in inalta tehnologie! Astfel, noi, impreuna cu un partener german de la Universitatea din Konstantz, am incercat sa dezvoltam materiale fluorescente pentru armata, cu o anumita structura sau anumite utilizari. Ceea ce fac pleaca de la rezultatele inaintasilor din ultimii 150 de ani. Eu fac parte si dintr-o familie de «incapatanati», ceea ce m-a facut sa merg inainte, indiferent de problemele din societate. Eu iubesc chimia, care este in toate, astfel ca pe tinerii din noua si viitoarea generatie, ii indem sa faca ceea ce este mai greu cu putinta: sa fie corecti, sa fie cinstiti si sa munceasca, asa cum se face in intreaga lume”, a concluzionat Ionel Mangalagiu.
Comentarii
Adauga un comentariu