Actualitate

EXCLUSIV! Sefii universitatilor din Iasi au avut cea mai tare REACTIE publica. Mii de studenti vor ramane SURPRINSI

Publicat: 10 oct. 2016
1

@ Intreg mediul academic iesean intra intr-o noua etapa, atat administrativa, dar mai ales educationala @ Dupa foarte mult timp, toti sefii institutiilor de invatamant superior de stat din Iasi au luat pozitii extrem de importante ce vizeaza atat sistemul educational romanesc, dar mai ales pe miile de studenti din oras @ Totul s-a intamplat intr-un cadru public oficial si pozitiile lor au vizat Guvernul Romaniei @ Reporterii cotidianului BUNå ZIUA IASI au obtinut reactii, in exclusivitate, de la acestia, legate de discutiile avute, saptamana trecuta, la Consiliul National al Rectorilor derulat la Targu-Mures

La finalul saptamanii trecute, Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) alaturi de Universitatea Petru Maior si cea de Arte din orasul Targu-Mures au gazduit o noua reuniune a Consiliului National al Rectorilor (CNR). Printre cei 70 de sefi ai institutiilor de invatamant superior de stat din Romania s-au aflat si cei cinci din Iasi, in frunte cu prof. univ. dr. Tudorel Toader de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval de la Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu de la Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa, prof. univ. dr. ing. Vasile Vintu de la Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad, respectiv prof. univ. dr. Atena Simionescu de la Universitatea de Arte George Enescu (UAGE).

Rectorii din Iasi, lideri ai reformelor in invatamantul academic romanesc

Astfel, principalele puncte abordate la cel mai important for reprezentativ academic al rectorilor au fost: revizuirea standardelor specifice pentru domenii de licenta, standardele Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si respectarea principiului transparentei decizionale universitare, respectiv evaluarea programelor de studii doctorale. A fost abordata, in acelasi timp, si tema gasirii resurselor financiare si ajungerea acestora cat mai rapid la universitati, pentru a putea fi acoperit necesarul platii diferentelor salariale care rezulta in urma legislatiei schimbate in luna august, anul acesta, precum si a sporurilor doctorale care trebuie acordate retroactiv.

„Concluzia unanima a fost aceea ca aceste reglementari sunt inca departe de a fi clare, complete si unitare. Domnul ministru al Educatiei a specificat faptul ca lucreaza la o serie de acte normative care sa aduca mai multa claritate in aplicarea acestei legi. Un alt subiect important a fost cel referitor la adoptarea noilor criterii CNATDCU pentru promovarea pe pozitiile de conferentiar si profesor. Ca membru al unei comisii de specialitate CNATDCU, trebuie sa recunosc ca aceste criterii sunt, in anumite situatii, ridicate mult peste nivelul actual. De asemenea, nu trebuie sa omitem faptul ca unul dintre indicatorii de calitate care se reflecta in finantarea universitatilor, si anume acela al numarului de cadre didactice care indeplinesc conditiile corespunzatoare postului pe care sunt titularizate, va fi mai dificil de atins intr-o proportie satisfacatoare, ceea ce va avea efecte nedorite asupra finantarii. Sunt perfect de acord cu introducerea noilor criterii la inceputul anului universitar viitor”, a sintetizat rectorul TUIASI, profesorul Cascaval.

Pe de alta parte, conducatorul de la Agronomie a aratat ca, in urma dezbaterilor au rezultat mai multe concluzii, care au facut obiectul unei Rezolutii a CNR, ce va fi transmisa factorilor de decizie. „Dintre cele mai importante concluzii as aminti: necesitatea cresterii treptate a finantarii pentru învatamânt si de cercetare, încât în 2020 sa se ajunga la sase la suta din PIB pentru educatie si unu la suta pentru cercetare, elaborarea unei metodologii conform legii si evaluarea cât mai rapida a scolilor doctorale, pe criterii de calitate si cu transparenta totala. De asemenea, s-a abordat necesitatea elaborarii unei metodologii pentru evaluarea în vederea clasificarii universitatilor si ierarhizarea programelor de studii, centrarea educatiei pe student, cu asigurarea conditiilor sociale si a formarii competentelor reale pentru piata muncii”, a transmis si rectorul Vintu de la USAMV.

Transparenta decizionala si o noua clasificare a universitatilor

Pe acest plan, ambii rectori (UMF si UAIC – n.r.) au punctat ideea respectarii principiului transparentei decizionale si a unei noi clasificari a universitatilor romanesti. „In plenul CNR am sustinut necesitatea respectarii principiului transparentei decizionale in procedura de adoptare a standardelor de evaluare si promovare a cadrelor didactice. In acelasi timp, statutul juridic al scolilor doctorale nu poate fi afectat prin interventia unei noi reglementari, in lipsa unei proceduri obiective de evaluare. Scolile doctorale pot fi trecute din categoria celor acreditate, in categoria celor autorizate provizoriu, numai daca se constata neindeplinirea standardelor de evaluare„, a declarat profesorul Toader. In completare, rectorul de la UMF a tinut sa arate ca, pe langa o noua clasificare a institutiilor de invatamant superior, e nevoi de reglementari importante si in zona academica medicala.

Citeste si :  77 sefi de universitati din Romania vor participa, maine, la Iasi, la Consiliul National al Rectorilor

„O problema foarte importanta adusa în discutie a fost cea a stadiului actual al procesului de clasificare al universitatilor din România, clasificare expirata în 2015, acum fiind în discutie stabilirea noilor criterii de clasificare. S-a amintit si de legea prin care universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor care va intra în aceasta saptamâna la vot final în Senatul României. A fost în discutie si stadiul noilor standarde specifice ARACIS: acestea sunt în dezbatere publica, universitatile îsi vor trimite punctele de vedere pâna la finele lunii octombrie 2016, iar noile standarde de evaluare ARACIS vor fi folosite începând cu anul universitar viitor. S-a discutat si pe tema impactului pe care schimbarile legislative – OUG 20/2016, Legea 85/2016 – le are asupra bugetului institutiei de învatamânt superior, despre stadiul actual al finantarii învatamântului superior si metodologia de finantare pentru anul universitar 2016-2017. În cadrul întâlnirilor dedicate consortiilor universitare, rectorii universitatilor traditionale de medicina s-au întâlnit separat, într-o sedinta comuna, exprimându-si punctele de vedere asupra problemelor specifice învatamântului medical: rezidentiat, criterii ARACIS si standarde CNATDCU aplicate domeniului Sanatate”, a punctat profesorul si medicul Scripcariu.

Citeste si :  Doi rectori din Iasi au stabilit noi reguli pentru finantarea invatamantului superior din Romania
Comentarii
  • Totul e kakamaka: transparenta, clasificare noua…universitai unite sau megauniversitate…vedeti voi sefi care sa lase ciolanul? Vedeti voi sefi care sa vrea sa fie verificati la teze si la cartile asa-zis scrise de ei? Pa ! Pe curand, Romanie, liberala. Mai este mult pana departe!

Adauga un comentariu