Actualitate

EXCLUSIV! Scene incendiare cu un important oficial rus la Iasi. Totul s-a intamplat intr-o crasma celebra – FOTO

Publicat: 09 feb. 2015

@ Dovezile sunt flagrante si extrem de valoroase! @ Totul are in prim-plan un mare functionar rus @ Scenele au avut loc intr-un faimos restaurant din centrul Iasului @ Intreaga poveste surprinde scene socante si incitante ale vietii de noapte @ Senzational este ca, dupa ce a plecat din oras, rusul a murit

Secretul celei mai vechi crasme din Iasi a iesit la iveala. Ciudat este ca acum foarte putini oameni cunosc de unde a plecat totul si ca inclusiv un celebru oficial rus a poposit aici. Este vorba de printul Grigori Potiomkin, un general-feldmaresal, demnitar al fostului Imperiu Tarist si favorit al Ecaterinei a II-a a Rusiei. Ajuns la Iasi, taman in anul 1791, el a murit la putin timp dupa ce a parasit fosta capitala a Moldovei.

Istoria locului unde se adunau barbatii straluciti ai Iasului

Cea dintâi mentiune documentara cunoscuta privind cladirea actuala de la Bolta Rece dateaza din 17 ianuarie 1786. „Primele beciuri au fost sapate de catre slugerul Gheorghe Costin. În 1799 au devenit depozite pentru curtea lui Potemkin, de atunci ramânând în mentalul colectiv drept «bolti reci» dupa cum spune Aurel Bejenaru. Actuala cladire a fost ridicata peste vechile bolti, dupa proiectul arhitectului Ilie Costinescu.

Citeste si: REVOLTATOR! Monument celebru, distrus de mana evreilor

Pe parcursul secolului XIX cladirea a avut mai multi proprietari, fiind închiriata în 1864 de negustorul Avram Amira, a carui familie o va administra decenii la rând. În 1902 restaurantul se va muta în cladirea în care se afla si astazi, prilej pentru fratii Amira de a oferi un banchet în cinstea momentului… În anul 1922 imobilul va fi închis datorita mortii ultimilor urmasi ai familiei Amira, fiind redeschis în 1966 dupa ce fusese renovat din fonduri publice”, se arata in datele oferite de Directia Judeteana pentru Cultura (DJC).

Creanga si Eminescu, beti morti la Bolta Rece

Inca din primele decenii ale secolului XX era cunoscut drept localul pe unde au trecut Eminescu, Panu, Lambrior, Conta sau Caragiale, Missir. „Iacob Negruzzi nota amuzat despre prima participare a lui Ion Creanga la sedintele Junimii: «Eminescu veni cu el într-o sâmbata seara la mine acasa, dar la intrarea lor în Junimea un zâmbet a zburat pe buzele tuturora. Si Creanga si Eminescu erau rosi la fata, aveau ochii turburi, si râdeau linistiti cu fericirea omului beat: ei veneau împreuna direct de la Borta-Rece, o cârciuma vestita pentru vin vechi de Cotnar. Intrarea aceasta în Junimea i-a fost spre bine lui Creanga! Tot ce s-a cetit si discutat în acea seara el le-a auzit mult mai frumoase prin perdeaua betiei, a visat de ele noaptea si a doua zi dimineata s-a desteptat junimist înfocat, precum a si ramas pâna la moarte»”, mai arata oficialii DJC.

Citeste si: Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

Loc misterios al orasului

Mai departe, recent, un cercetator local a realizat un amplu material legat de acest obiectiv istoric al urbei. Acesta arata, dincolo de inceputurile si momentele importante ce tin de local, si cateva evenimente marcante. In acest context, acesta dezvaluie ca sub actualul amplasament de la Bolta Rece ar exista un labirint de tuneluri ce legau diverse zone importante din vechea capitala a Moldovei.

Citeste si: Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare

„Situata in cartierul numit odata Muntenimea de jos, intre vechiul asezamant spitalicesc Sf. Spiridon si strada Sarariei, pe dealul Copoului, ospetia-han Bolta Rece nu intamplator s-a ridicat pe strada Rece, unde, din vechime, se cunosc intinse si ramificate pivnite care se intretaie intre ele si, mai mult, unele se afla pe nivele mai adanci sau mai putin adanci, ca niste adevarate etaje subterane. Initial, ospetia-han a intentionat sa atraga clienti atat din insotitorii bolnavilor adusi, de multe ori, cu trasuri sau carute, la Asezamintele spitalelor Sfantului Spiridon. In 1806, nepotul Anastasiei Covrigeasa a vandut localul si hanul, cu toate atenasele, inclusiv o fantana, slugerului Zaharia Panaite. In timpul sejurului feldmaresalului Potemkin la Iasi…, cei apropiati lui au fost incartiruiti pe ulita Targul Boilor, la ospetia-han Bolta Rece… Fiind curat, bine intretinut: «Localul atragea, aici isi dadeau intalnire mai in fiecare seara, calatori din tara, carora le placea un pahar cu vin sau rachiu bun», scria Gheorghe Panu. Mai departe, istoria literara a consemnat pe larg intalnirile dintre Creanga si Eminescu… De aceea, nu intamplator, localul va fi cunoscut si sub denumirea ilustrativa de Universitas Vinorum (Universitatea vinurilor), numire care ne ingaduie sa adaugam Conventus egregiorum virorum Iassiensium (Adunarea barbatilor straluciti ai Iasilor)”, arata publicistul N. Irimescu in revista Cronica Veche.
Comentarii
  • Hai mai oameni buni sa ne punem intrebarea: pe langa Bolta Rece, Adamachi (dispatuta la suprafata, dar cu pivnitele doldora si acum de butoaie pline cu zeama de chihlimbar), UNDE ESTE TREI SARMALE? Iaca, asta este un subiect de ancheta ADEVARATA de presa. Cine, cum si de ce a facut posibila disparitia unei stelute de pe panoplia romantioasa a iasului? Doar cu Bolta Rece si cu hrubele de pe Aleea Sadoveanu, nu putem intelege amicitia dintre Creanga si Eminescu fara TREI SARMALE!!! Din betie s-a nascut literatura romana. Dar cu locatii ADEVARATE !!!

Adauga un comentariu