Actualitate

EXCLUSIV! Jurnalul secret al unui faimos profesor de la Universitatea Cuza! Detaliile sunt incredibile – GALERIE FOTO

Publicat: 14 ian. 2015

@ Ceea ce povesteste in jurnalul sau un celebru cadru didactic de la Universitatea Cuza este cu adevarat fabulos @ Marturisirile sale au o prezentare extrem de lucida si sunt presarate cu detalii savuroase @ Acesta are o poveste de viata impresionanta si, in acelasi timp, exemplara! @ Totul pleaca de la viata ca tanar cercetator si ajunge pana la cea de soldat activ in cel de-al Doilea Razboi Mondial @ Mai mult, o secventa importanta il infatiseaza pe acesta alaturi de maresalul Ion Antonescu @ Acesta este considerat unul dintre cei mai mari oameni de stiinta ai Romaniei

Cu siguranta, viata respectatului om de stiinta Mircea Petrescu-Dambovita (mort in 2013) este presarata de momente deosebite. Daca ar mai fi trait si acum, acesta ar fi implinit chiar anul acesta, pe 21 mai, venerabila varsta de 100 de ani.

Citeste si: EXCLUSIV: Unul dintre cei mai mari arheologi si profesori ieseni a murit – UPDATE FOTO

Recent, reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI) au intrat in posesia jurnalului scris de profesorul Dambovita, unde un capitol interesant se refera la activitatea sa ca militar in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
„Ajungând la venerabila varsta de 90 de ani, am considerat ca este de datoria mea sa scriu aceste «Amintiri ale unui arheolog», pentru o mai buna cunoastere a ceea ce am vazut, citit si auzit, judecând pe cât mi-a fost posibil, în mod just, persoanele cu care am venit în contact si institutiile carora le-am apartinut. În acest fel, sper ca cele relatate de mine în aceste amintiri vor interesa nu numai pe tineri, cât si pe cei mai în vârsta, contemporani cu cele descrise… În calitate de veteran de razboi, ma voi referi într-un capitol la cariera militara. Dupa ce în anii 1939-1940 am fost elev al Scolii Militare de Ofiteri de rezerva în arma artileriei de la Craiova, în 1941 am obtinut gradul de sublocotenent de rezerva în arma artileriei, fiind încadrat la Regimentul 3 artilerie grea din Galati. În aceasta calitate am functionat ca ofiter cu transmisiunile si apoi ca ofiter observator la acest Regiment, fiind avansat, în 1944, la gradul de locotenent de rezerva în arma artileriei… Am participat la luptele de la Iasi, Basarabia, Turda, Iernut, Dalnie si Odessa. În sfera de activitate de pe front, am mai fost mobilizat în perioada 1941-1942 la Serviciul de capturi al Armatei Romane de la Odessa, unitate considerata operativa în aceasta perioada, având ca scop recuperari de captura în contul Tezaurului român de la Moscova. Pentru o mai buna întelegere a situatiei de pe front din perioada respectiva reproduc din jurnalul meu de pe front din perioada 21 iunie – 24 iulie 1941″, povesteste acesta.

Citeste si: CAZ ULUITOR! Nu-ti imaginezi ce viata are un faimos profesor iesean in China – GALERIE FOTO

Citeste si: Exclusiv! Te-ai intrebat vreodata cum arata calculatorul viitorului? Este creat intr-un laborator secret la Iasi!

L-a intalnit pe maresalul Antonescu

Activitatea ca militar i-a ramas adanc intiparita in minte. „Dupa obtinerea licentelor în Filosofie si Litere dar si în Drept, în 1937, m-am hotarât, de acord cu parintii, pentru o mai buna siguranta în caz de razboi, sa fiu ofiter de rezerva decât simplu soldat. Asa se explica ca în perioada noiembrie 1939 – mai 1940 am urmat cursurile Scolii militare pentru ofiteri de rezerva în artilerie de la Craiova.
În primul rând, tin sa mentionez ca în iunie 1940, numai cu 2-3 zile înainte de începerea razboiului, postul de observatie de la Caminul de preoti Sfintii Împarati din Galati, unde eram ofiter observator, a fost vizitat de catre generalul Ion Antonescu, împreuna cu alti ofiteri superiori. La început generalul s-a mirat ca un asemenea post este încredintat unui ofiter de rezerva, dar apoi, dupa explicatiile date si de o demonstratie cu telemetru, a fost multumit, dându-mi, la plecare, mâna si spunând ca se poate lucra cu rezervisti. Câteva luni mai târziu am participat, în cadrul aceluiasi regiment, la luptele de la Dalnic si Odessa, împreuna, printre altii, cu locotenentul în rezerva G. M. Cantacuzino, fost profesor la Institutul de Arhitectura din Bucuresti. In perioada 1941-1942, am fost din nou mobilizat în 1944, la un divizion al Regimentului 3 Artilerie grea, cu care am participat la luptele de la Iasi, Turda, Iernut si Miskolc. Am fost demobilizat la sfârsitul anului 1944, când am revenit la Bucuresti”, mai arata arheologul.

Citeste si: Incredibil! Un elev iesean, rege la capatul lumii – FOTO, VIDEO

Citeste si: Creier de 500 mii Euro la Cuza – GALERIE FOTO si VIDEO

Cum a trait prima lupta in razboi?

Un alt detaliu fabulos din jurnalul acestuia este cel legat de un moment in care a simtit pe viu ceea ce inseamna razboiul. „În continuare reproduc unele amintiri din jurnalul meu de razboi din anul 1941. În ziua de 21 iunie 1941, la orele 12:00, am fost numit ofiter de serviciu. Dupa trei ore s-a dat alarma generala. Personal am mai ramas la postul de comanda al Divizionului pâna la ora 19:00. Între timp, activitate febrila la Divizion. Dl. lt-colonel aflase indirect ca va fi «ceva» la noapte. La orele 19:00 am fost trimis si eu la postul meu, de ofiter observator. Aici am adunat soldatii si i-am îmbarbatat. Apoi le-am împartit cartuse si mi-am asigurat o paza, mai ales în vederea unui atac cu parasutisti. La orele 20:30 am fost chemat de dl. lt-colonel Sofian la Divizion, împreuna cu toti comandantii de baterii. Atmosfera în care s-a tinut conferinta ne-a facut sa întelegem ca ceea ce era de mult asteptat avea sa se întâmple. Dl. lt-colonel ne-a comunicat urmatoarele: «în cursul noptii, la ora H, se deslantuie razboiul. Ora probabila era 02:30 sau 03:30. Ora H se comunica ulterior si va fi precedata de o alta ora, cu cuvântul Basarabia. Nu se vor bombarda satele decât daca vor fi ocupate cu trupe. Se va trage asupra obiectivelor cunoscute. Alocatia pentru noaptea asta este de 20 de lovituri de piesa. Tragerea va începe printr-un foc de cinci minute, în care fiecare va consuma o treime din munitie. Apoi va înceta focul si se vor întercepta bateriile inamice care s-ar descoperi. O a doua repriza va consta din concentrarea, cu întregul Divizion, timp de cinci minute, pe obiective evidentiate. Când va apare aviatia, artileria nu va mai trage pentru a nu se descoperi. Circulatia pentru civili va înceta la orele 21:30 si se va relua dimineata, la ora 03:30. Jafurile si cazurile de actiune din partea partizanilor se pedepsesc cu moartea pe loc»”, descrie febril in jurnalul sau de razboi marele arheolog.

Citeste si: Un iesean, rege la capatul lumii – FOTO, VIDEO

Cine este Mircea Petrescu-Dambovita

Intre 1949 si 1956, Mircea Petrescu-Dambovita a fost conferentiar, iar intre 1956 si 1983 a fost profesor si decan (1975-1976) la Facultatea de Istorie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, unde a predat cursuri generale de Istorie Veche a Romaniei si de Preistorie, precum si unele cursuri speciale. El a efectuat numeroase si valoroase sapaturi arheologice in Muntenia si Moldova, indeosebi cu privire la neo-eneolitic. De asemenea, el este si autorul a numeroase lucrari, studii, articole, comunicari, rapoarte, aparute atat in tara, cat in strainatate.

Citeste si: Un iesean este faimos in Franta! Totul a inceput la Revolutia romana din 1989 – GALERIE FOTO
Comentarii
Adauga un comentariu