Actualitate

EXCLUSIV! Imagini de senzatie! Cum ar putea arata noul PUG al Iasului, in viziunea primarului Mihai Chirica – FOTO

Publicat: 21 aug. 2015

@ Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI va ofera, in premiera nationala, imagini de senzatie despre felul in care va arata Iasul, dupa aprobarea noului Plan Urbanistic General (PUG) @ Echipa de arhitecti cu care se consulta primarul Mihai Chirica pentru a lucra la definitivarea PUG-ului reuseste in cateva luni ce nu a reusit Tudor Vericeanu si firma Search Corporation in sapte ani @ Ar putea apara un pasaj subteran de la Europa pana pe Tudor Vladimirescu, dar si unul care va lega zona Podul de Piatra de Alexandru @ Se dubleaza procentul de ocupare pe zonele de versanti @ Noul concept de analiza si avizare al PUG-ului va elimina necesitatea realizarii de PUZ-uri si PUD-uri, a caror complexitate a blocat numeroase proiecte imobiliare

Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI va ofera, in premiera nationala, imagini revolutionare despre cum ar putea arata Iasul, in viziunea primarului Mihai Chirica si a echipei de arhitecti cu care s-a consultat acesta. Aceasta echipa de arhitecti care vine cu propuneri pentru definitivarea Planului Urbanistic General (PUG) reuseste in cateva luni ce nu a reusit Tudor Vericeanu si firma Search Corporation in sapte ani. Expirat din 2009, PUG-ul utilizat momentan de administratia ieseana a beneficiat de prelungiri succesive, in asteptarea finalizarii documentului de catre proiectanti. Firma Search Corporation, din Bucuresti, care a castigat licitatia pentru realizarea noului PUG s-a facut ca lucreaza sub coordonarea arhitectului sef Tudor Vericeanu din 2008 la acest proiect. Intrucat nu este nici azi finalizat dupa ce s-au facut deja plati de circa 2 milioane de lei, contractul cu Search Corporatioan a fost reziliat. Primele detalii definitivate de echipa de arhitecti ieseni care lucreaza in prezent pentru a veni cu propuneri la noul PUG arata o schimbare spectaculoasa prevazuta pentru zona centrala.

Zona centrala – pasaje si zgarie nori

Cotidianul BUNA ZIUA IASI va ofera, in exclusivitate, imagini in premiera nationala, cu felul in care va arata Iasul, daca viziunea primarului Mihai Chirica si a acestei echipe mixta de arhitecti, istorici si specialisti va fi transpusa intr-un nou PUG. Una dintre cele mai interesante propuneri este transformarea in totalitate a Bulevardului Stefan cel Mare in pietonal. Aceasta ar fi practic prima lucrare implementata conform acestui proiect de PUG. Arhitectii au anuntat ca s-a renuntat la ideea Pasarelei Anastasie Panu – Tatarasi, propunere utopica si care a blocat ani de zile dezvoltarea zonei adiacente acestei pasarele. In schimb, a fost propus un pasaj subteran, de la Hotel Europa pana pe Tudor Vladimirescu. Iesirea din pasaj va avea un sens giratoriu, unde va ajunge si extinderea în linie dreapta a bulevardului Independentei.

„Noul PUG aduce o abordare progresista, cu punctarea unor directii de dezvoltare si de racordare a catierelor la zona centrala. Nu se elimina total limitarile de inaltime, dar zona de la Europa – UPA e gandita ca una destinata cladirilor inalte, de principiu de birouri. Se propune acel pasaj subteran de la Europa, dar si racordarea zonei Podu Ros la Copou prin strazile din fata Mitropoliei, cu un pasaj cu giratie supraterana la Colegiul National. Au fost schitate mai multe pasaje subterane in zona centrala, inclusiv de pe Colonel Langa, care s-ar lega astfel rutier de I.C. Bratianu. Exista si viziunea extinderii pietonalului pana in fata Palatului Culturii, circulatia urmand a fi trecuta in subteran in dreptul Casei Patrate. Sunt prevazute noi traversari dinspre Cantemir. Zona adiacenta Palas-ului e gandita ca una cu inaltimi mari de asemenea, si acolo fiind gandite subtraversari”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Un alt element inclus in aceasta propunere de PUG este extinderea pe lânga calea ferata a bulevardului Nicolae Iorga pâna la str. Silvestru, ocolind rondul de la pasarela Alexandru cel Bun, care va descongestiona traficul aglomerat dintre Zona Industriala, cartierul Nicolina si Zona Garii, cartierul Pacurari care acum se intersecteaza cu cel din Alexandru cel Bun si cartierul Dacia.

Modificari majore ale Regulamentului de Urbanism

Conform specialistilor care lucreaza la intocmirea listei de propuneri pentru noul PUG, vor exista o serie de indici spatiali noi, modificari de functiune, dar si reguli noi de abordare si autorizare a unei investitii. Actualul PUG obliga la realizarea de PUZ-uri si PUD-uri, complexitate acestora facand multi potentiali investitori sa abandoneze proiectele. „Vrem sa impunem un concept nou de analiza si avizare astfel încât în momentul în care se va aplica, aceasta sa vina în sprijinul dezvoltarii si modernizarii orasului si al investitorului. Investitorul va putea obtine Autorizatia de Constructie doar pe baza noului PUG. Proiectele Urbanistice Zonale se vor întocmi de acum încolo doar în cazuri speciale, la infiintarea unor cartiere noi. Era si cazul sa eliminam acest hatis birocratic care a deschis atatea discutii despre nereguli, spagi si alte asemenea”, a adaugat primarul Mihai Chirica. Un rol important ar urma sa-l aiba Comisia Tehnica de Urbanism, pe la care vor trece proiectele „care nu se inscriu in tiparele normativelor”. In plus, la autorizatiile de constructie se va prezenta obligatoriu o desfasurare la strada cu prezentarea vecinatatilor sau a cladirilor cu valoare de stil la care se raporteaza noua investitie.

Se vrea o urbanizare a zonei dintre Mitropolie si Splai Bahlui

„Propunem urbanizarea si modernizarea în zonele centrale ale orasului unde calitatea arhitecturala existenta lasa de dorit. Aceste zone sunt: toata partea din fata Mitropoliei pâna la albia râului Bahlui, de la pasarela Alexandru cel Bun pâna în zona Podul Ros, dar si zona din spatele institutului Politehnic dintre str. Tudor Vladimirescu, str. Smârdan si str. Sfântul Lazar”, indica o parte dintre arhitectii care lucreaza la aceste propuneri de PUG. Acestia au stipulat ca procentul de ocupare pentru zonele de versanti – actual 15%, va fi de 30% daca studiile geotehnice vor permite acest lucru.
Comentarii
 • Pietonal pe tot Stefan e o prostie uriasa (iti frangi gatul pe piatra cubica montata deja din disp.lui Tai – Tei)pt ca arunca in aer proaspatul plan integrat de circulatie(milioane tocate aiurea, mai rau ca la FICCE, pe model Cooperativa munca in zadar) si sufoca stradutele, proiectand circulatia refuzata din ce mai ramasese circulabil pe Stefan. Pasajele subterane au fost mereu in Iasi inghititoare de fonduri fara eficienta, inundate la prima ploicica sau proiectate de nu intra 2 autobuze in parallel, cu santiere prelungite la nesfarsit de vestigii descoperite. Si se distruge tot Iasiul istoric prin amplasarea de zgarienori ce nu au nimic in comun cu amprenta culturala a Iasiului. De fapt, la caracterul demonstrat de Nichita+Chirica e firesc :cultura nu inseamna nimic.

 • pasaje cu 2 bnzi ca cel de la findatie sa stai dupa toate masinile de scoala si alti tampiti care n-au auzit de viteza a-3-a. Nu mai sunt in stare sa faca azi pasarele cu 3 benzi pe sens. Alea le faceau numai comunistii.

  • Nu inteleg unde stai la coada dupa masinile care ” nu au treapta 3 de viteza” avand in vedere ca limita de viteza in pasaj este de 30 km/ora, iar un pasaj cu mai multe benzi de circulatie nu cred ca era posibil pe acel amplasament decat daca se dorea a iesi din el pe undeva prin BCU…

 • Vraji si panglici scoase in razboiul Chirica-Vericeanu (Nechita). Nici macar un nume de arhitect consultat!
  Un articol de rahat ca si autorul, sluga prea plecata a cui marca banul, si personajele, aceiasi ce au nenorocit in ultimii zece ani Iasiul!

  • Raport de Caz- TeleM:
   Santaj si spaga:
   …Tele M …, prin .., Aurel Dobasu, a publicat o serie de stenograme, cu un „asa-zis dialog” intre …. De acest lucru nu este strain Calin Ciobotari, …. la Tele M.
   ….tanarul a fost platit cu suma de 500 de lei de Calin Ciobotari…
   Iata mai jos stenograma unei discutii intre Ciprian, … In aceasta discutie, Ciprian recunoaste ca a luat 500 de lei pentru a inregistra cateva sedinte de la PSD si ca el este cel care a dat inregistrarile la postul TV.
   Tanar PSD: Ciprian de ce ai facut asta?…
   Ciprian: M-am intalnit cu cineva si mi-a promis ca imi da bani. ..
   Tanar PSD: Cati bani ti-a dat? Ti-a dat 1, 2, 3 milioane de lei? Pentru ce ai facut asta? Ce vina are Marius? Care este pretul tau?
   Ciprian: Mi-a dat, o suma frumusica!
   Tanar PSD: Cat ti-a dat ma? …?
   Ciprian: 500 de lei, mi-a dat! ..
   Tanar PSD: Si ti se pare, OK?
   Ciprian: Nu … Hai sa nu mai discutam prin…telefonul imi este ascultat. …

 • si cand odata se aproba pug u asta ca eu astept de un an un puz pe versant si marlanii astia imi aproba 15 % si pot sa imi fac o casa de dimensiunea unui tramvai

 • si casele cu regim de inaltime mic unde dispar? si cum ?
  ca sa dublezi pot-ul in zone de versanti, banuiesc ca se vor face anterior imbunatatiri ale stabilitatii versantilor . din fonduri publice , desigur. lucrari d emare amploare si complexitate care va pune la grea incercare catedra de fundatii . la cit a durat cu pasajele in iasi,….. se anunta vremuri interesante.

 • Nu am vazut nimic si nu s-a pus accentul pe spatiul verde din Iasi.
  Oameni buni, cetateni a-i Iasiului sunteti condamnati la cancer si tampenie deoarece orasul este cel mai poluat oras din Romania, oare nu intelegeti ca Iasiul si Iesenii nu au spatiu verde necesar unei veti sanatoase.
  Iesenii au 6,43 metri patrati de spatiu verde de fiecare locuitor, fata de norma UE 26 metri patrati sau 50 de metri patrati spatiu verde norma OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii.
  Romania este in infrigement pentru poluare „Comisia Europeană a lansat, joi, (august 2014) un infringement împotriva României, pe motiv că aceasta nu îşi protejează cetăţenii de poluarea cu particule fine, precizând că, potrivit rapoartelor, cetăţenii din unele zone din Bucureşti, Braşov şi Iaşi sunt expuşi continuu unor niveluri nesănătoase de poluare.
  Chiar nu intelegeti ca trebuie sa solicitati primariei spatiul verde necesar ca sa fiti sanatosi.
  Oameni buni trezitiva din letargia voastra.

  • CE lansează un infringement împotriva României pentru că nu îşi protejează cetăţenii de poluare
   Comisia Europeană a lansat, joi, (august 2014)un infringement împotriva României, pe motiv că aceasta nu îşi protejează cetăţenii de poluarea cu particule fine, precizând că, potrivit rapoartelor, cetăţenii din unele zone din Bucureşti, Braşov şi Iaşi sunt expuşi continuu unor niveluri nesănătoase de poluare.
   „România nu îşi protejează cetăţenii de poluarea cu particule fine (PM10). Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor şi pot cauza astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur”, se arată în comunicatul CE.
   Comisia Europeană reaminteşte, că, în conformitate cu legislaţia UE, statele membre au obligaţia de a limita expunerea cetăţenilor la particulele de acest tip.

   • Potrivit ultimelor rapoarte din 2012, „cetăţenii din anumite zone din Bucureşti, Braşov şi Iaşi au fost expuşi în mod aproape continuu unor niveluri nesănătoase de PM10 încă din 2007”, avertizează Comisia, apreciind că România nu a întreprins acţiunile necesare încă din 2007 pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor.
    Din acest motiv, Executivul european solicită României să ia măsuri „rapide şi eficiente” pentru ca perioada de neconformitate să fie cât mai scurtă posibil.
    Acţiunea lansată joi, care este din punct de vedere tehnic un aviz motivat suplimentar (infringement), urmează unei scrisori de punere în întârziere suplimentare transmisă în februarie 2013.
    Comisia precizeză că poate sesiza cazul Curţii de Justiţie a UE, dacă România nu acţionează în sensul solicitat de Bruxelles.
    In caz de neconformare Romania va fi data in judecata si pusa sa plateasca 200.000 de euro pe zi pana respecta norma UE pe poluare

 • Pentru un asemenea PUG, platesc dublu impozitul la Primaria Iasi. Asta daca este realizabil. Asa ar fi trebuit sa fie Iasul dar cu hoti ca Simirad si Nichita am ajuns unde suntem adica intr-un oras trist, vechi dar urit, fara nici o speranta de viitor.

 • paul ivan- mult adevar graiesti! prometeu- nu de aia are romania infringement ,ca se vrea o zona de business cu zgarie nori( ca in orice oras occidental, de altfel) ci pentru ca ati votat pentru galeti un marlan .proiectele alea chiar exista, va spun eu ca le-am vazut si stiu ca oamenii aia chiar sunt in asteptarea noului PUG ,care a fost blocat la fel ca orice initiativa de bun simt din Iasi de catre tartorul consemnat la domiciliu. ( cum ar putea marlanul sa mai ia spaga daca toate autorizatiile se dau pe lege?)iar despre chirica – sa fie sanatos, ca de cand a venit interimar vad ca se misca cat de cat niste lucruri!

 • Zgarie-norii astia vor apare pe locul actualului parc din Elena Doamna-Anastasie Panu. Mai mascat, de fapt, ni se spune ca se vor ingramadi niste cladiri uriase intr-un spatiu relativ mic. Cu alte cuvinte: comunistii au distrus cladirile istorice din zona si au facut parc…. acum in acest parc se vor construi niste cladiri uriase care vor genera curenti puternici de aer, praf si poluare intensa…. Marele PUG…. continuarea a ceea ce a inceput Nichita… Rusine sa va fie… in loc sa va ganditi cum sa creati mai mult spatiu verde si sa reparati putinele cladiri istorice care au mai ramas… nu stiti um sa distrugeti totul mai repede.

 • Numai turnuri, *****! Urbanism de tip ograda si casoaie.
  Ca pieton acea zona e un infern. Numai esapament, trotuare de proasta calitate, prospect stradal de tip camp deschis.

Adauga un comentariu