Local

EXCLUSIV! Documente istorice unicat, despre orasul Iasi, descoperite intr-un mod incredibil – GALERIE FOTO

Publicat: 19 sept. 2014

@ Iasul continua sa scoata in prim-plan povesti si date istorice deosebite! @ Zilele acestea, reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura au intrat in posesia unor harti vechi, nepublicate pana acum, cu planuri ale urbei @ Acestea aduc informatii care s-ar putea dovedi revolutionare @ In plus, pe ele se regasesc o serie de constructii, disparute de aproape un secol, ce aduc elemente noi si extrem de valoroase despre oras 

De foarte multe ori, inclusiv cercetatorii si istoricii, si-au pus mari semne de intrebare in legatura cu modul in care arata Iasul acum mai bine de doua secole. Totul atata timp cat, prin interventiile brutale edilitare din perioada comunista, importante si valoroase cladiri simbol ale orasulului au disparut in mod subit. Chiar in aceasta perioada, reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) au intrat in posesia unor harti vechi, nepublicate pana acum, cu planuri ale urbei. Pe langa acestea, in mainile specialistilor au ajuns si fotografii, majoritatea needitate pana acum, ce infatiseaza importante imobile demolate sau diverse evenimente istorice.

Citeste si: EXCLUSIV! Plan secret de aparare a Iasului in caz de razboi. Constructii misterioase, construite in jurul orasului – GALERIE FOTO

Val misterios de aparare al citadelei!

Concret, pe hartile ce infatiseaza Iasul acum mai bine de un secol si jumatate apare si o constructie enigmatica ce este notata ca „Santul Orasului„. Misterul acestuia este accentuat de faptul ca, pana acum, acest subiect nu a fost tratat de istorici si de cercetatori. Acesta era dispus in zona strazii Moara de Vant, ce duce spre Aeroport. Constructia avea peste zece kilometri si, practic, imprejmuia intreg cartierul Tatarasi de astazi si continua spre zona Tomesti. Totul poate fi asociat si cu modul in care, inca din secolele XV-XVI, dand dovada de multa inteligenta, domnii Moldovei au realizat un amplu plan, foarte bine camuflat, de creare a unui sistem defensiv. Cum arareori turcii erau interesati de edificiile religioase autohtone, tocmai acestea au reprezentat solutia in caz de atac al inamicilor. Astfel, edificii de cult precum: Aroneanu, Frumoasa, Cetatuia sau Galata au fost fortificate si erau solutia optima de aparare impotriva invadatorilor.

Citeste si: SENZATIONAL! In centrul Iasului a fost gasit un obiect de nepretuit! Nici macar nu poate fi privit sau atins – FOTO

Povestea tragica a bisericii Rufeni

Mai departe, una din hartile inedite reliefeaza perfect localizarea bisericii Rufeni din Tatarasi. Din pacate, aceasta a fost rasa de pe suprafata pamantului chiar daca era una dintre cele mai importante ale orasului.

Datele istorice de la sfârsitul secolului al XVII-lea reliefeaza ca, în partea nord-estica a Iasului vietuia o importanta comunitate de ruteni, popor de origine slava. Cu ajutorul acestora, domnitorul Antioh Cantemir (8 decembrie 1695 si 14 septembrie 1700, respectiv 12 februarie 1705 si 20 iulie 1707) a adus sute de familii rutene pentru a putea fi taiata padurea de pe colina Tatarasilor. Plecand de aici si fiind crestini ortodocsi, in timp acestia au ridicat biserica. Istoricul N. A. Bogdan mentioneaza ca: „In anul 1604, breasla lucratorilor în lemn ridicat-au bisearica Svintilor Voievoz în coasta Iesilor, spre rasarit si miaza noapte, în mijlocul codrului celui mare„. Mai departe, dupa ce breslele dispar, biserica Sfintii Voievozi a fost preluata, la 1901, de „Comuna Orasului Iasi”. Dupa Primul Razboi Mondial, aceasta a intrat sub administrarea Mitropoliei Moldovei si Sucevei de atunci. Totusi, chiar daca era prima biserica din aceasta zona a orasului, ridicata doar din lemn si pamânt, dupa 1940, ea a fost lasata in paragina si a fost daramata complet.

Citeste si: EXCLUSIV BZI! Secretele unui tezaur ascuns in Iasi – FOTO, VIDEO

Cladiri si strazi intregi disparute in negura vremurilor

Alte date extrem de valoroase legate de trecutul Iasului ce se regasesc pe aceste harti tin de o sumedenie de strazi care acum au disparut complet. De la artere denumite precum: Stradela Stanca, Strada de Sus, Strada Dambu, Strada Fainei, Strada Rece sau Strada Procopie, toate aflate in centrul actual al urbei, acestea fie au disparut, fie au fost redenumite. Aceste elemente infatisate pe aceste planuri sunt completate de fotografii,  unele needitate si care prezinta imobile monument demolate de peste jumatate de secol. Hotel Binder, Jokey Club, cladirile cu scop comercial din zona Piata Unirii, detinute de evrei sau farmacia care se afla exact pe actualul amplasament al Casei Patrate sau faimoasa Academie Mihaileana, povestesc despre un oras extrem de viu si cu o arhitectura aparte. „Avand in vedere ca abia am intrat in contact cu aceste harti si fotografii vechi urmeaza ca, in perioada urmatoare, sa le analizam in detaliu. Cu siguranta, ele ne vor ajuta foarte mult sa identificam cladiri valoroase ale orasului despre care, din pacate, astazi mai avem doar foarte putine informatii”, a precizat Virgil Babii, coordonatorul DJC.

Citeste si: Povestea miraculoasa si blestemul unui loc fabulos de langa Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO




Comentarii
  • Domnule Valentin, poate pentru domnii de la Directia de Cultura este o noutate; sunt zeci de ieseni pasionati de trecutul Iasului care stiu multe lucruri despre trecutul acestui oras (Biserica Rufeni, Targul Fainei, etc…).

  • dupa cum stie orice student la istorie, enigmaticul sant de pe harta iasiului e de fapt santul construit imediat dupa Regulamentul Organic, prin 1833-1835, pentru ca s-a prevazut atunci ca orasul sa fie inconjurat cu un sant de delimitare, iar iesirile sa fie prevazute cu bariere! Nimic nou, oricum un sant facusera rusii inca din 1739. Nu e nici o enigma aici, veniti la Facultatea de Istorie si intrebati profesorii, va lamuresc ei.

Adauga un comentariu