Actualitate

EXCLUSIV! Descoperire arheologica SENZATIONALA in plin centrul Iasului. Constructii subterane unice au iesit la iveala – GALERIE FOTO

Publicat: 10 mart. 2016

@ O descoperire arheologica in centrul orasului va provoca senzatie in toata Romania! @ Un tanar a scos la iveala un tezaur incitant, constructii subterane unice, vechi de cateva secole, alaturi de alte vestigii de o importanta istorica uluitoare pentru fosta capitala a Moldovei @ Este vorba de arheologul medievist Bobi Apavaloaei – cercetator stiintific al Academiei Române – Filiala Iasi, in cadrul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana, aflat sub indrumarea si coordonarea istoricului Stela Cheptea @ Dincolo de toate acestea, autoritatile responsabile locale si nationale ar trebui sa intervina pentru a gasi o solutie, astfel incat cele gasite sa fie conservate

La inceputul acestei luni au demarat o serie de lucrari la o constructie ce urmeaza a fi realizata chiar in spatele noului Palat de Justitie (respectiv locatia unde functioneaza Tribunalul si Curtea de Apel Iasi – n.r.) din zona Targu Cucu. Avand in vedere ca pe acest amplasament existau indicii ca ar exista vestigii istorice extrem de valoroase pentru urbe, talentatul si incisivul arheolog medievist Bobi Apavaloaei – cercetator stiintific al Academiei Române – Filiala Iasi, in cadrul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana, aflat sub indrumarea istoricului Stela Cheptea, au fost solicitat pentru a supraveghea sapaturile.

Citeste si: O noua descoperire arheologica istorica la Iasi. Tuneluri misterioase, descoperite chiar in centrul orasului – FOTO

Constructii subterane-unice au iesit la iveala!

In timpul excavatiilor, cercetatorii au dat peste un tezaur misterios, respectiv constructii subterane-unice, vechi de cateva secole, alaturi de alte vestigii de o importanta istorica uluitoare pentru fosta capitala a Moldovei! „În cursul supravegherii arheologice din str. Maior Ieremia Popescu nr. 1 s-a descoperit o locuinta cu fundatii de piatra, pe arce de descarcare. Arcele de descarcare încadreaza si suprapun o pivnita cu patru ramuri, a carei extrados a aparut la adâncimea de trei metri. Lungimea totala a pivnitei este de circa 40 metri, înaltimea interioara pastrata fiind de 1,8 – 2 metri.

Latimea interioara este de 1.7 metri, grosimea peretilor pivnitei fiind de 30 centimetri. Atât la fundatiile de piatra, cât si la peretii pivnitei s-a folosit un liant pe baza de argila si nisip. Din analiza materialelor arheologice recoltate putem data existenta pivnitei si a casei în intervalul secolelor XVIII-XX. Demn de remarcat este ca, atât pivnita, cât si fundatiile casei de piatra sectioneaza un strat arheologic cu mult lemn putrezit si materiale arheologice – cahle de soba si vase ceramice din veacurile XVI-XVII. Din pacate, situl a avut mult de suferit în urma demolarilor din anii ’80, astfel încât molozurile contemporane au distrus o buna parte din pivnita si din arcele de descarcare”, a dezvaluit Bobi Apavaloaei.

Citeste si: EXCLUSIV! Tuneluri misterioase descoperite in centrul Iasului! Totul tine de un plan secret – GALERIE FOTO

Premise pentru una dintre cele mai mari descoperiri istorice recente ale Iasului

Mai departe, avand in vedere faptul ca sapaturile arheologice din aceasta zona vor continua, specialistii se asteapta la noi descoperiri valoroase. „Cercetarile vor continua pe acest amplasament! Este posibil sa gasim si alte vestigii extrem de valoroase. Pe de alta parte, tin sa le multumesc celor implicati pe acest segment, pentru sprijinul si deschiderea avuta fata de cercetarile si supravegherea arheologica derulata. Aici, incercam sa delimitam o portiune din vechiul centru istoric al Iasilor. Ne aflam pe malul Cacainei, vechiul parau care delimita latura de Rasarit a orasului. Cu ceva timp in urma, exista ideea ca orasul (asezarea medievala – n.r.), pe marginea de Rasarit, se oprea pe undeva in dreptul bisericilor Golia, Barboi, Zlataust. Totusi, in urma ultimelor descoperirilor arheologice, atat in acest sit, cat si pe strada Padurii, putem spune ca vechiul oras inainta pana pe malul Cacainei, iar uneori trecea si dincolo… Asta daca este sa facem referinta si la descoperirea marelui tezaur de la Iasi, gasit pe strada Vasile Lupu, dincolo de Cacaina, tocmai in lungului unui vechi drum care facea legatura intre orasul Iasi si partile rasaritene ale Tarii Moldovei. Revenind, chiar aici, in spatele Palatului de Justitie, am facut o descoperire foarte norocoasa si neasteptata, avand in vedere faptul ca zona a fost profund transformata si marcata de interventii antropice foarte noi. Aici s-au facut nivelari si demolari undeva intre anii 1978 – 1980, urmele acestora inca mai pot fi observate! Trecand de aceste betoane am gasit un mic tezaur, cahle dintr-o soba veche, cu datarea in secolele XVI – XVII. Cercetarile vor continua si ne asteptam ca, pe viitor, sa facem si descoperiri noi. Deja au iesit la iveala o serie de urme a unor pivnite medievale”, a concluzionat Apavaloaei.

Citeste si: EXCLUSIV! O comoara din aur a fost descoperita de arheologi la Iasi – GALERIE FOTO
Comentarii
 • „…tezaur misterios…tezaur incitant…vestigii extrem de valoroase…descoperiri valoroase…un mic tezaur…” !?! Si pana la urma , in ce consta respectivul „tezaur” ?
  Inteleg faptul ca arheologii trebuie sa-si caute de lucru si sa-si justifice salariul insa n-are rost sa exageram si nici sa ….înflorim realitatea.
  Faptul ca in zona s-au gasit niste pivnite si beciuri vechi nu inseamna automat si „descoperiri de senzatie” .

  • ce ai vrea ….sa-l gaseasca pe Tutankamon,Stefan cel Mare sau pe Gica Petrescu…vestigii specifice orasului Iasi….care din pacate nu sunt puse in valoare.

 • Era de asteptat sa se gaseasca monumente istorice vechi si foarte vechi, in mod normal peste acea zona nu se mai poate tranti pur si simplu blocul acela mult dorit de catre asa numitii dezvoltatori imobiliari, le pica afacerea cu apartamentele de linga noul Tribunal.
  Oricum acea autorizatie pentru blocul de 6 etaje este ceruta inca din timpul mafiotului Vericeanu si culmea aprobata de cel care l-a contestat pe Vericeanu, viitorul exprimar al Iasului, utecistul Chirica.
  Felicitari celor care si-au dat seama cu adevarat ce inseamna aceste descoperiri pentru Iasi si cum sporeste enorm insemnatatea si intinderea acestui oras plin de istorie de care astazi inca indraznesc sa-si mai bata joc epigoni de teapa lui Chirica si a mafiei locale din Primaria Iasi care va fi in sfarsit eradicata anul acesta la alegeri.

  • Noroc ca a venit un „fraier de dezvoltator” si a dat cateva sute de mii de euro pe acel teren ca sa se descopere acele vestigii. Binenteles ca Iasul si vestigiile trebuie protejate, dar nu mi se pare normal sa fie protejate pe banii unei persoane fizice sau firme private.
   Si oare…cand s,a construit cladirea noului Tribunal nu s,au gasit vestigii? La Pasajul de la Fundatie nu s,au gasit vestigii? La Palas nu ??

Adauga un comentariu