Actualitate

EXCLUSIV BZI! Dezvaluiri NECENZURATE din viata singurului evreu din Iasi gazat la Auschwitz – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 13 sept. 2015

@ O mai mare drama si un destin atat de tragic cu greu mai poate fi gasit in trecutul unui alt iesean care s-a nascut, acum mai bine de un secol in urma! @ Povestea vietii lui este una ce pare desprinsa dintr-o pelicula cinematografica, cu un scenariu care are o incarcatura emotionala, dusa pana la limita extrema! @ Din datele oficiale existente, Benjamin Fondane este singurul evreu din Iasi care a fost gazat in lagarul german de exterminare de la Auschwitz, la finele anului 1944 @ Recent, in documentele existente la Arhivele Nationale a Moldovei a fost descoperit un document original foarte important legat de viata lui Fondane

La finele secolului al XIX-lea, la Iasi se nastea Benjamin Fundoianu sau Benjamin Fondane, pseudonimele literare ale lui Benjamin Wexler sau Wechsler. Acesta era baiatul unei familii instarite de evrei, originari din tinutul Herta in acele vremuri. Nimeni si nimic nu avea sa anticipeze sau sa anunte viata extrem de zbuciumata si moartea crunta de care avea sa aiba parte micutul Benjamin. Inca din copilarie, apropiatii acestuia si-au dat seama de talentul lui pentru ludic si literatura. Drept urmare, Fondane a fost unul dintre absolventii cei mai buni ai actualului Colegiu National.

Citeste si: S-a intamplat intr-un cimitir din Iasi. Marturiile contin detalii cu un mare impact emotional – GALERIE FOTO

I-a fost INTERZIS sa-si finalizeze studiile la Universitatea Cuza

Anii 20′ ai secolului al XX-lea, la Iasi, erau marcati de tensiuni sociale uriase si de o politica antisemita foarte dura. Pe acest plan, la doar 17 ani, Benjamin Fondane intra la Facultatea de Drept a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Avand in vedere faptul ca institutia era dominata si condusa de personaje adepte ale curentului nationalist de extrema dreapta, tanarului student evreu i-a fost interzis brutal sa-si sustina examenul de licenta.

Citeste si: EXCLUSIV! Testamentul unic al unui celebru afacerist german la Iasi. Acesta a avut angajati evrei – GALERIE FOTO

„Acum, din pacate nu mai avem informatii legate de existenta unor membri ai familiei sau urmasii Fundoienilor acum la Iasi. Din datele pe care le-am strans de la comunitate, el s-a nascut in anul 1898 intr-o cladire de pe strada Ghica Voda, la numarul 65… Din pacate, in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, Iasul a fost supus la bombardamente mari si, tocmai atunci, casa unde a locuit Fundoianu a dispatut. Ea era situata unde se afla acum Teatrul Luceafarul. Acum nu este nimic care sa marcheze acest loc. Revenind la viata lui, vreau sa va spun ca el a fost unul dintre cei mai buni absolventi ai actualului Colegiului National si la 17 ani a intrat la Universitatea din Iasi, tocmai la Drept! Se stie ca la acele timpuri Iasul era marcat de mari tensiuni si de grave probleme antisemite ce-l aveau in prim-plan pe profesorul A.C. Cuza. Drept urmare, lui Benjamin i-a fost interzis complet sa-si dea licenta la universitate si, dupa trei ani de studiu, a plecat la Bucuresti. Nici aici lucrurile nu stateau bine si a ales sa plece in Franta”, dezvaluie Abraham Giltman, actualul lider al comunitatii evreiesti din oras.

Singurul evreu cunoscut din Iasi care a fost gazat la Auschwitz

Mai departe, Fondane a devenit unul dintre cei mai prolifici si importanti intelectuali romani care au trait la Paris in perioada interbelica. „Viata sa pariziana este marcata însa de dezradacinare, de dificultatea de a scrie în franceza, desi va ajunge sa stapâneasca franceza scrisa într-un timp relativ scurt. Determinanta pentru evolutia spirituala a lui Benjamin Fondane a fost întâlnirea, în primavara anului 1924, cu filosoful rus Lev Sestov, precum si cu scrierile lui Friedrich Nietzsche sau Søren Kierkegaard. În anul 1940, Guvernul de la Vichy stabileste statutul evreilor, care sunt exclusi din viata publica. Dar Benjamin Fondane nu poarta niciodata steaua galbena, desi e obligatoriu. Emil Cioran avea sa spuna ca Fondane, împacat cu conditia sa de victima, nu si-a luat nicio masura de precautie si nu a dorit nici macar sa-si schimbe domiciliul.

Citeste si: Imagini incredibile dintr-o celebra cladire din Iasi! Apel disperat pentru salvarea acesteia de la prabusire – GALERIE FOTO

„Este arestat, impreuna cu sora sa, la 7 martie 1944. Este dus la Politie, unde sosesc imediat prietenii Emil Cioran si filosoful Stefan Lupascu. Este dus, pentru inceput, in lagarul de la Drancy, undeva in luna martie a aceluiasi an. Mai apoi, prietenii sai intelectuali au obtinut eliberarea sa, dar nu si pe a sorei Lina, care nu avea înca cetatenie franceza. Fondane refuza sa paraseasca lagarul fara ea… Ei au fost deportati la Auschwitz, în mai 1944. El nu stia ce se va intampla si va fi gazat dupa câteva luni, la 2 octombrie 1944, la Birkenau. Din ce date avem noi, el este singurul evreu din Iasi care a fost dus la Auschwitz si ucis. Totusi, noi nu avem date complete despre toti cei 15 mii de evrei care au pierit in timpul Pogromului de la Iasi din anul 1941, astfel incat sunt inca multe necunoscute din acele timpuri. Da, vorbim de drama impresionanta a acestui mare intelectual. Pana acum, am reusit sa dam denumirea unei strazi cu numele sau. Aceasta se afla in Targul Cucului, intre sediu comunitatii noastre si Sinagoga Merarilor. Intentionez, pe viitor, tot pe acest amplasament sa-i ridicam si un bust. pentru ca o asemenea mare personalitate a orasului merita sa fie evocata si amintita”, mai povesteste Ghiltman.

Descoperire senzationala despre trecutul lui Fondane

Recent, in documentele existente la Arhivele Nationale a Moldovei a fost descoperit un document original foarte important legat de viata lui Fondane. Este vorba de certificatul de nastere, in original, al acestuia. Transcris in franceza, acesta aduce o serie de date extrem de valoroase despre viata sa. „Da, in urma cu cativa ani a fost descoperit certificatul de nastere al acestuia. El lamureste cu exactitate cand s-a nascut. Important de spus ca, tatal sau fiind comis-voiajor, l-a inregistrat la Starea Civila abia la trei zile de la momentul in care a venit pe lume. Chiar a si fost expus la un eveniment organizat, acum cativa ani, la actualul Institut Francez si dedicat lui Fondane”, a conchis liderul comunitatii evreilor din oras.

Citeste si: Acestea sunt cladirile de senzatie din Iasi. Orice evreu din lume si-ar dori sa intre in ele – GALERIE FOTO
Comentarii
    • Nu, nu a fost singurul. Acesta este un articol foarte slab documentat, preluat dintr-unul din cele mai slabe si controversate ziare din Iasi BZI.

    • nu, spalatule pe creier, nu e un subiect tabu! nu se scrie despre progromul romanesc pentru ca ROMANII NU AU FACUT ASA CEVA! Au fost tot germanii cei care au dat ordinele pe aici… Asa cum o fac in Europa si in prezent!

  • Un articol simplist, scris dupa ureche. Tot ii trageti cu Fundoienii, … „Certificatul original” al lui Benjamin Wecsler reprodus in articol, este, de fapt, o fila din registrul de stare civila, nasteri si nici decum certificatul original!

Adauga un comentariu