Actualitate

EXCLUSIV! Atentat criminal la o cladire importanta din centrul Iasului – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 23 iun. 2014

@ Nimeni nu ar fi crezut ca un asemenea atentat este posibil! @ Autoritatile locale responsabile au demarat o ancheta de proportii @ Modul de actiune al indivizilor care au comis aceasta fapta este unul incredibil si revoltator

Unul dintre cele mai frumoase si mai importante monumente de patrimoniu din municipiu Iasi a fost distrus! Este vorba despre zidul de incinta a Ansamblului Istoric de la Biserica Sfantul Spiridon, situat pe bulevardul Independentei care a fost „mazgalit” cu galben, chiar daca este vorba de o constructie arhitecturala istorica. Sunt afectate zone importante din imobil. Autoritatile au fost blocate cand au auzit de un asemenea incident. Nu exista nicio autorizate care sa permita un asemenea lucru. Deja Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) a demarat o ancheta.

Citeste si: Cine-i vinovatul? Un monument din Iasi, unic in tara, este distrus in totalitate – GALERIE FOTO

„Am ramas siderat cand am fost informat ca in zona zidului de incinta a Bisericii de la Sfantul Spiridon s-a petrecut asa ceva. Noi, ca entitate singura abilitata si responsabila, nu am fost informati despre aceasta vopsire in galben a unor portiuni din cladire. Nu exista autorizatie in acest sens. Vom sesiza toate organele abilitate si vom declansa o ancheta pentru a descoperi cine este autorul. E necesar, acum, sa transmitem un semnal de alarma clar si dur! Nimeni nu are dreptul sa distruga monumente de patrimoniu. Sunt cazuri, din ce in ce mai grave, in ultimul timp. Este cazul fostei Fabricii de Bere, a furtului busturilor din Parcul Copou sau a monumentului distrus din fata Palatului Culturii. Noi vom aplica legea si vom trece la sanctionarea cu amenzi a celor care-si permit asa ceva”, a declarat transant Virgil Babii, directorul DJC.

Citeste si: EXCLUSIV. Monument simbol din Iasi, vandalizat la concertul Bergenbier de la Palatul Culturii – UPDATE FOTO,VIDEO

De precizat ca, in baza datelor oficiale, Biserica Sfantul Spiridon este inregistrata pe lista monumentelor de patrimoniu national. Edificiul de cult a fost construit între anii 1747-1752 si prezinta o compozitie asemanatoare bisericii de la Manastirea Frumoasa. „Se resimt aici influente din stilul neogotic, dar si influente rusesti. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul Sfantul Spiridon, primul spital din Moldova, ridicat la jumatatea secolului al XVIII-lea. A fost construita cu sprijinul boierului carturar Stefan Bosie, caruia i s-au alaturat apoi hatmanul Vasile Ruset si negustorul Anastasie Lipscanul din Corfu. Turnul clopotnitei a fost construit în anul 1786, in forma culionului de papura pe care-l purta Sfântul Spiridon. Ctitorii au înfiintat si spitalul de pe langa biserica, primul din Iasi, în anul 1757, sub domnia lui Constantin Racovita Voievod, cel care a emis hrisovul în acest scop”, se descrie in documentele istorice.

Citeste si: Nimeni nu ar crede ca se poate intampla asa ceva intr-o cladire din centrul Iasului – GALERIE FOTO, VIDEO
Comentarii
  • Stie cineva din cadrul MILITIEI COMUNEI IASI ce „evenimente” se petrec noapte de noapte in zona Independentei-Golia? NU, pentru ca MILITIENII COMUNITARI habar nu au ca acea zona CENTRALA este dominata de boschetari si drogati! Ei sa plateasca pentru distruderile produse in zona lor de …( IN ) competenta!!!

    • ALOOOOOO !! Ce sa le faca politia locala , la boschetari ? Sa-i duca acasa ? Adaposturi ptr. boschetari, nu sunt , si chiar daca ar fi, acesti boschetari a doua zi sunt in strada la cersit !Iar cat personal exista la politia locala , inca se face treaba ! Cu doi politisti in zona centrala, ce poti face ? Nici un tampit nu va mazgali cu spray un perete atunci cand vede un politist !Dar dupa ce trece patrula, orice e posibil !Asa ca….nu vorbiti daca nu stiti ! E usor sa arunci cu noroi in munca unor oameni, platiti cu salarii de mizerie !

  • nu s-au violat legile elementare ale umanitatii pt. a fi considerat atentat criminal. daca tii neaparat sa sochezi prin titluri exagerate, sa-ti fie rusine.

Adauga un comentariu