Actualitate

EXCLUSIV! A fost descoperit un loc din centrul Iasului, unde s-a petrecut o crima oribila – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 11 mai 2014

@ Pentru prima data, dupa mai bine de jumatate de secol, a iesit la iveala secretul unui imobil situat chiar in centrul Iasului @ Cu greu isi pot imagina unii ce drame au trait oamenii care au ajuns aici! @ Teribil este ca, cel mai probabil, aici s-a petrecut o crima groaznica @ Nimeni nu a putut descifra, dupa atata vreme, ceea ce s-a intamplat cu adevarat in acest loc @ Zeci de oameni au fost inchisi, batuti si privati de libertate de catre organele de ancheta din acele vremuri @ Unii dintre ei, cel mai probabil, fie au ramas cu sechele pentru restul vietii, fie chiar au murit

Cu toate ca, in fiecare zi, mii de ieseni trec pe langa el, foarte putini stiu ceea ce s-a petrecut aici in urma cu zeci de ani! Bine ascuns de privirile indiscrete, datele oficiale legate de istoricul cladirii sunt foarte rare. Mai mult, cu greu mai pot fi gasiti martori care au trait in acele vremuri. Cu siguranta, in subsolul acestui imobil s-au petrecut fapte grave, abuzuri sau chiar crime oribile. Zeci de oameni au fost inchisi si torturati de catre organele de ancheta ce actionau la comanda reprezentantilor regimului aflat la conducerea statului roman, inainte de 1989. In acest sens, pana acum, cercetari ample in legatura cu aceste aspecte nu au fost realizate.

Citeste si: EXCLUSIV! Descoperire senzationala intr-o celebra biserica din Iasi – UPDATE GALERIE FOTO, VIDEO

Secretul fostului arest al Politiei din Iasi

Intreaga poveste este tesuta in jurul subsolului unde a functionat, pana in anii 1944 – 1945, arestul fostului sediu al Politiei din acele vremuri. Pastrat aproape intact, acesta se afla pe strada Elena Doamna, chiar din centrul orasului. Unul dintre proprietarii care au casa in aceasta zona a acceptat sa le dezvaluie reporterilor BUNA ZIUA IASI (BZI) cateva dintre povestile si amintirile legate de aceasta zona.

Citeste si: Profesorul Cohal, o viata dedicata matematicii – FOTO

„Eu stiu totul din ceea ce mi-a povestit tatal meu… Familia noastra a venit pentru prima data sa locuiasca in aceasta cladire in anul 1964! El a vorbit cu vecinii de atunci care i-au spus ca aici a fost sediul fostei Militii, adica al Politiei de astazi. Aici era si o curte mare, iar la subsol este si acum intact beciul unde functiona arestul preventiv pe atunci. In arest erau adusi tot felul de hoti, persoane acuzate de omoruri sau de actiuni impotriva regimului care era in perioada interbelica, intre anii 1940 si 1945. In aceasta curte mare stationau masinile de politie, veneau dubele si-i coborau pe cei retinuti. Daca va uitati bine, mare parte din cladirile vechi au ramas in picioare. Va dati seama ca vorbim de anii grei ai celui de-al Doilea Razboi Mondial… Foarte probabil, aici este posibil sa fi fost inchisi si evrei, dar asta trebuie sa cerceteze specialistii. Oricum, in zona aceasta au fost imobile detinute de evrei, noi de la ei am cumparat casa unde locuim aici”, marturiseste aceasta.

Citeste si: Descoperire incredibila! Minunea are 3.000 de ani, dimensiunile unei piramide egiptene si ar putea fi plina cu aur

Arest in mijlocul unui vechi cartier evreiesc al orasului

Situata la numarul 35 pe strada Elena Doamna, vechea cladire unde se afla beciul este inconjurata de monumente istorice. Este vorba de Sinagoga Merarilor, lacas de cult din municipiu, construita în anul 1865, tocmai in fostul cartier evreiesc Târgu Cucu. De asemenea, tot aici este plasata si faimoasa „Casa de la cinci drumuri”, o cladire monument de patrimoniu national. Ea a fost construita în anul 1820. În prezent, aici se afla sediul Comunitatii Evreilor din Iasi. Mai mult, conform unor date istorice, aici s-ar fi aflat si o fabrica de bomboane administrata tot de un evreu.

Citeste si: EXCLUSIV: Acesta este ieseanul de 100 de ani, care ascunde secrete incredibile – GALERIE FOTO, VIDEO

Citeste si: Povestea femeii din spatele unui mare om de stiinta iesean – FOTO, VIDEO
Comentarii
  • Prostii!!! Sediul securitatea de prin 44—45 a fost din totdeauna în copou pe strada Sărăriei, unde acum e poliţia județului. Acolo în spate aveau şi arestul cu două etaje. Securitatea, actualul sri s au mutat de acolo abia prin 2000 , 2000 şi ceva. Despre ce spuneti voi în articol, locaţia respectivă afost sediul poliţiei până în 1947-1948. De acolo politia a fost mutată în strada Flamura Roşie. Dar securitatea a fost din totdeauna în Copou pe Sărărie. Nu mai furaţi curent!…..că şi aşa e scump….

  • Prostii si minciuni evreiesti. Niciodata in zona Tirgul Cucului nu a fost vreun sediu de politie. Poate or fi avut evreii vreo politie proprie de care noi sa nu fi stiut. E bine sa ginditi inainte sa scrieti. Cum s-ar fi descoperit abia acum in 2014 un asemenea secret? Si mai ales spus de evrei? Hai sa fim seriosi si sa nu mai blamam in orice mod o institutie a politiei si pe ieseni. In afara de declaratia unui individ nu exista alte probe. Veniti cu probe concrete ca sa credem si noi. Nu vorbe ca de vorbe suntem satui.

    • Ai ceva impotriva evreilor de te scremi atita? Sintem satui si de bagatori in seama ca tine care se pricep la toate dar nu-s buni nici de pascut vaca..

    • Se poate verifica….a fost intr-adear sediul militiei acolo..dar problema este alta…cum de o cladire patrimoniu national si care apartine de autoritatiloe locale, ajunge ca beciul ei sa fie folosit de catre acel asa zis „proprietar”…asta ar fi intrebarea de baza!!!

    • Paulica, tu ai inteles aricolul? Spune ca ar fi fost un sediul al Militiei, unde este POSIBIL sa fi fost anchetati si evrei, unde vezi mata o incercare de denigrare a politiei si iesenilor? Sau esti printre aia care cred ca motivul pentru care sint rupti in cur este lacomia evreilor, a masonilor si a organizatiilor secrete.

  • Niste eminenti savanti, cum au descoperit ei crima, fix dupa 50 de ani, sa-i tzuca mama lor in frunte, de dastepti cu capul mare, care este ei. E crima, adica s-ar putea sa fi fost, dar nu se stie precis. A fost, dar s-ar putea sa nu, cu parfum de posibilitate improbabila. Sa-mi ziceti si mie numarul de telefon al savantilor care „cerceteaza”, ca as cam avea o treaba cu ei. Sper sa nu fie din celebra, minuscula si confabulatoria breasla a „specialistilor” pe care-i stiu io. Ma manaca degetele sa dau si nume, ceva cu fumuri arheologice, in zona contemporana, nascocite de un nefumator.

  • Ultima data am fost informati de o actiune ultrasecreta si ultraspecial(izata), in care, dupa lupte grele, pe taram stiintifico-politienesc (?!) s-a recuperat un artefact „care ajuta la mai buna cunoastere a societatii omenesti, in veacurile trecute”. Comunitatea arheo-stiintifico-fantastica mondiala a intrat in panica: vreun artefact extratestru, ceva ce revolutioneaza schemele clasice ? As, pe dracu`. Un tzapoi, si ala ruginit, a fost redat „circuitului muzeal”. La fel de bine s-ar putea zice (scurt)circuitului din creierul unora.

Adauga un comentariu