Eveniment-Social

Evitati aceste zone! Ce strazi vor fi blocate in Iasi de sarbatoarea Sf. Parascheva

Publicat: 09 oct. 2014
1

@ Peste doua sute de mii de pelerini sunt asteptati in aceasta perioada la Iasi pentru a se inchina la racla cu moastele Sf. Cuv. Parascheva si a Sf. Voievod Martir Constantin Brancoveanu @ Cotidianul BUNA ZIUA IASI va prezinta harta cu locurile destinate pelerinilor, dar si zonele care vor fi interzise circulatiei rutiere in toata aceasta perioada

Autoritatile au luat deja primele masuri privind organizarea sarbatorii Sf. Cuvioase Parascheva de la Iasi. In aceasta perioada, strazile din jurul Catedralei Mitropolitane vor fi intesate de zeci de mii de pelerini din toata tara care vor ajunge la Iasi pentru a se inchina la racla cu sfintele moaste. Deja s-au anuntat peste o suta de autocare numai din comuna Voluntari, dar si alte cateva zeci din sectorul trei al capitalei in primele zile. Reprezentantii Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau, care vor asigura paza in jurul sfantului lacas, au anuntat deja si ce masuri vor fi luate in toata aceasta perioada. Racla a fost scoasa din catedrala inca din aceasta dimineata si asezata pe baldachinul din curtea catedralei pentru inchinarea credinciosilor.

Pentru ca aceste evenimente sa se desfasoare în conditii optime de siguranta, efective din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi, Inspectoratului de Politie al judetului Iasi, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Iasi, Politiei Locale Iasi si alte structuri competente teritorial vor asigura masurile de ordine si securitate publica premergator pe timpul si dupa desfasurarea acestui amplu eveniment, un pelerinaj care se va derula pe o perioada de câteva zile si la care va participa un numar foarte mare de pelerini„, au mentionat autoritatile iesene.

La acest pelerinaj se asteapta peste doua sute de mii de pelerini. „Jandarmeria va asigura masurile specifice de ordine si liniste publica premergator si pe timpul pelerinajului la moastele Sfintei Parascheva cu un efectiv de peste 500 de jandarmi. În paralel cu acest eveniment religios se desfasoara si Sarbatorile Iasului organizate de catre Primaria municipiului Iasi. În cadrul acestor manifestari artistice în municipiul Iasi vor avea loc spectacole, târguri, simpozioane, la care se asteapta de asemenea un public numeros. Avându-se în vedere importanta si amploarea acestui eveniment pentru prevenirea aglomerarilor si starilor de disconfort, la fel ca si anul trecut, se va institui un dispozitiv de ordine si siguranta publica complex, în scopul crearii unor conditii optime pentru desfasurarea pelerinajului la moastele Sfintei Parascheva. În acest sens, se va realiza pentru pelerini un culoar unic de acces, delimitat în mai multe tronsoane, pe traseul: Curtea Mitropoliei – curtea Institutului de Teologie – strada Closca – strada Petru Movila – strada Uzinei – strada Morilor – strada Ipsilanti – strada Sfantul Andrei – strada Iancu Bacalu – Splai Bahlui„, au explicat reprezentantii Jandarmeriei din Bacau.

Strazi inchise circulatiei rutiere

Totodata, pentru prevenirea aglomerarii traficului rutier si blocajelor în zona culoarului unic, precum si în zona Catedralei se va restrictiona traficul rutier pe urmatoarele artere: Bulevardul Stefan cel Mare si Sfânt, strada Colonel Langa, strada Mitropoliei, strada Closca, strada Petru Movila, strada Ipsilanti Voda, strada Sfântul Andrei, strada Iancu Bacalu, strada Splai Bahlui Mal Stâng pe tronsonul Podu Ros – Podul de Piatra.

Pe timpul desfasurarii manifestarilor, precum si a altor evenimente cu caracter religios din Curtea Mitropoliei pelerinajul la moaste nu va fi oprit. Protectia culoarului unic se realizeaza prin dispozitive de blocare a traficului rutier si pietonal pe strazile care converg si la incidenta cu acesta în scopul prevenirii actelor de tulburare a ordinii publice ca urmare a patrunderii în mod necontrolat a unor grupuri de persoane„, au mai mentionat reprezentantii Jandarmeriei.
Adauga un comentariu