National

Eventualul cutremur nu ii impresioneaza pe pascaneni

Publicat: 12 ian. 2000
1

Producerea unui cutremur, in data de 15 ianuarie a.c., nu ii impresioneaza pe cei peste 40.000 de pascaneni. Nici viceprimarul municipiului Pascani nu crede in prezicatorul Vergil Hancu. Mai mult decat atat, viceprimarul considera ca nimeni nu poate sa prevesteasca un astfel de eveniment inainte ca acesta sa aiba loc. „Eu, personal, nu cred in astfel de precizari si de aceea nu pot fi de acord cu ipoteza ca in ziua de 15 ianuarie are sa se produca un cutremur”, a declarat Ion Prisecaru, viceprimarul municipiului Pascani. Desi edilii municipalitatii nu cred ca se va produce vreun cutremur in aceasta perioada, vor convoca in zilele urmatoare comisia de Prevenire si Aparare impotriva efectelor seismice. Ei vor discuta eventualele masuri care trebuie aplicate in caz de producerea fenomenului seismic.

O campanie de informare au desfasurat-o zilele acestea si cadrele didactice, care i-au sfatuit pe elevi sa nu intre in panica, in eventuala producere a vreunui cutremur. „Le-am povestit si explicat copiilor ce este si ce reprezinta un cutremur. Le-am spus ca in cadrul producerii cutremurului sa nu paraseasca locuinta, alergand pe scari, sarind peste fereastra sau utilizand liftul”, ne-a declarat una dintre invatatoarele de la Scoala „Nicolae Iorga”. Datorita seismelor care au avut loc cu ani in urma, mai multe cladiri din municipiu sunt pe cale sa se prabuseasca la primul cutremur ce ar avea o intensitate de peste 6 grade pe scara Richter. Multe dintre aceste cladiri sunt construite atat pe terenurile sensibile la umezeala cat si pe cele improprii.

Datorita unui cumul de factori, dar si cu „ajutorul” unui seism, o parte dintre acestea se pot darama. Primele vizate sunt blocurile ridicate pe vechile beciuri ce apartineau comerciantilor. „In urma cu ceva timp, am efectuat o inventariere la asociatia de cladiri, dupa care am trimis nota la ICLPUAT. La randul lor, au trimis aceeasi nota la MLPAT, pentru a fi prinsa in proiectul de investitie. Consider ca ar trebui sa se treaca urgent la consolidarea acestor cladiri”, ne-a declarat Gheorghe Labontu, inspector la Inspectoratul de Constructii, Lucrari Publice, Urbanism si Amenajarea Teritoriului (ICLPUAT). In urma notei trimise de catre inspectorul pascanean, specialistii de la ICLPUAT au expertizat tehnic mai multe cladiri vechi, din care doar trei au fost incadrate la clasa I de risc seismic. Totusi, sute de pascaneni sunt dezinteresati si nu se adreseaza Consiliului Local Pascani pentru efectuarea unei expertize tehnice la blocurile unde locuiesc.

Desi multora dintre locatarii acestor blocuri le-au aparut fisuri in apartament, ei nu cunosc faptul ca la primul cutremur pot ramane fara locuinta. „In cadrul consiliului local s-a hotarat ca expertiza tehnica in cladiri sa fie efectuata de catre specialisti, cheltuiala fiind suportata din bugetul local. Pana in prezent, nu s-a inregistrat nici o cerere prin care sa ni se ceara expertizare tehnica a vreunei cladiri”, a afirmat viceprimarul Ioan Prisecaru.
Adauga un comentariu