Eveniment-Social

Eveniment solemn la Iasi. Manifestare religioasa de amploare la Mitropolie – FOTO

Publicat: 13 oct. 2016
@ Astazi, la Iasi va avea loc un eveniment de o importanta deosebita pentru credinciosii crestini-ortodocsi @ De hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitana din Iasi va fi oficiata o Liturghie solemna, la care sunt asteptate oficialitati din intreaga tara @  
Mii de credinciosi din intreaga tara sunt asteptati sa participe astazi, la Iasi, la Sfanta Liturghie, oficiata de hramul Cuvioasei Parascheva. Marea sarbatoare va reuni astazi la Iasi, zeci de personalitati din intreaga tara, dar si numeroase fete bisericesti din spatiul ortodoxiei rasaritene. Vor participa inalti prelati din Grecia, Bulgaria, Cipru, dar si din alte zone europene.

Totodata, la Iasi ar urma sa ajunga si reprezentanti ai mediului politic din intreaga tara. Sfanta Liturghie va fi oficiata de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de un sobor de preoti si diaconi. In aceste sens au fost luate si o serie de masuri sporite de siguranta pentru ca Sfanta Liturghie sa fie oficiata fara probleme.

„Misiunea de asigurare a ordinii si securitatii publice pe timpul pelerinajului la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se desfasoara fara probleme deosebite. Efective din cadrul Ministerului Afacerilor Interne asigura, în continuare, masurile specifice de ordine si siguranta publica în municipiul Iasi, cu ocazia desfasurarii pelerinajului la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Misiunea jandarmilor consta în asigurarea climatului de ordine pe timpul deplasarii pelerinilor catre locul de închinare, asigurarea deplasarii rândului de pelerini, conducerea persoanelor cu probleme medicale catre punctele de Cruce Rosie, prevenirea busculadelor, depistarea copiilor pierduti si identificarea parintilor acestora, evitarea blocarii drumurilor, prevenirea faptelor de natura infractionala si contraventionala”, a spus locotenentul Ionut Catana, purtatorul de cuvant al Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau.

Dupa oficierea serviciului religios, pelerinii vor fi serviti cu sarmale, in curtea Cantinei de Ajutor Social, aflata in vecinatatea Mitropoliei. 
 

Peste 70.000 de pelerini s-au inchinat la Sfanta
 
Pana aseara, peste 70.000 de credinciosi au trecut prin fata raclei cu moastele Cuvioasei Parascheva si a Sf. Cuv. Neofit Zavoratul. De altfel, oamenii au tinut sa stea chiar si peste trei ore la coada, in ciuda vremii nefavorabile.

„Au fost desfasurate o serie de activitati de prevenire a faptelor antisociale, în anumite situatii punctuale jandarmii au aplicat masuri sanctionatorii pentru încalcarea unor norme legale, fiind aplicate peste 30 de sanctiuni contraventionale, valoarea totala fiind de peste 4.000 de lei, pentru cersetorie, comercializare de bunuri fara documente legale, tulburarea ordinii publice. De la începutul pelerinajului si pâna în prezent, s-a intervenit în peste 40 de situatii pentru acordarea primului ajutor unor persoane cu probleme medicale, iar 7 persoane au fost transportate la spital. Pentru desfasurarea în conditii de siguranta a evenimentului religios, recomandam tuturor pelerinilor sa respecte masurile de ordine stabilite de organizatori, sa solicite interventia jandarmilor sau politistilor din dispozitiv în cazul în care sunt martorii savârsirii unor fapte de natura antisociala, sa acorde o atentie deosebita copiilor, bunurilor si obiectelor personale, autoturismelor, sa aiba în vedere conditiile meteorologice nefavorabile din aceasta perioada, sa nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii si linistii publice”, a mai precizat reprezentantul Jandarmeriei. 
Adauga un comentariu