Eveniment-Social

Eveniment marcant la Seara Valorilor. Patru personalitati vor fi in centrul atentiei

Publicat: 11 oct. 2016
1

Plenul Consiliului Local Iasi s-a reunit ieri intr-o sedinta extraordinara, pentru a dezbate cateva proiecte ce aveau nevoie de aprobare in regim de urgenta. Printre acestea s-au numarat si unele privind acordarea titlului de cetatean de onoare al municipiului Iasi pentru patru personalitati ce au promovat imaginea orasului. Acest titlu va fi acordat istoricului Neagu Djuvara, medicului Grigore Tinica, Excelentei Sale Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România, dar si arhitectului Dan Sorin Hanganu, cetatean canadian de origine ieseana. Toate aceste distinctii vor fi acordate in ziua de 14 octombrie, la Teatrul National „Vasile Alecsandri”, in cadrul evenimentului Seara Valorilor.

In sedinta de plen, edilul Mihai Chirica a tinut sa arate si de ce autoritatea locala nu poate acorda titlul de cetatean de onoare si celor patru membri ai echipajului SMURD Iasi care au decedat pe 2 iunie, în raionul Cantemir din Republica Moldova, in timp ce se aflau intr-o misiune de salvare.

„Am decis sa nu mai acordam titlul de cetatean de onoare unor persoane care nu mai sunt printre noi. Exista anumite reguli, rigori, în ceea ce priveste considerarea valorii sau sacrificiului unor oameni. Pentru persoanele decedate sunt ridicari în grad post-mortem sau acordarea unor ordine, militare sau civile. Cetateanul de onoare este un titlu care se acorda omului pe care îl poti interoga asupra calitatilor pe care le-a avut, le are si le poate duce mai departe. Din acest motiv, în calendarul Sarbatorilor Iasului, am introdus o categorie speciala, «Omagiu», pentru a lega sacrificiul acelor persoane de la SMURD de alte personalitati care, din nefericire, au decedat în ultimul an. Astfel, la categoria «Omagiu» vom aminti despre membrii echipajului SMURD si despre cei trei cetateni de onoare care au murit în 2016: Radu Beligan, Valeriu Cotea si Solomon Marcus„, a spus primarul Mihai Chirica.
Adauga un comentariu