Eveniment-Social

Eveniment major pentru Dieceza Romano-Catolica de Iasi. Va fi consacrat un nou episcop

Publicat: 04 aug. 2019
1

În cadrul sarbatorii Schimbarea la Fata a Domnului, marti, 6 august 2019, Mons. Iosif Paulet va fi consacrat drept noul episcop al Diecezei de Iasi a Bisericii Romano-Catolice.

Noul episcop peste credinciosii catolici va lua în posesie canonica Dieceza prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, administrator apostolic de Iasi, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne celebrate în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iasi.

Liturghia va incepe de la ora 10:30. ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucuresti, va fi co-consacrator, alaturi de PS Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi. La celebrare vor participa si ÎPS Miguel Maury Buendia, nuntiu apostolic în România si Republica Moldova, peste 15 episcopi din tara si din strainatate, aproximativ 400 de preoti, oficialitati, persoane consacrate si credinciosi laici.

Vezi si: Sarbatoare in Episcopia Romano-Catolica a Iasului

Mons. Iosif Paulet (nascut la 17 octombrie 1954 în localitatea Tamaseni, judetul Neamt), care pâna acum a fost decan al Decanatului de Bucovina si paroh la Parohia "Sfântul Ioan Nepomuk" Suceava, a fost numit la 6 iulie 2019 episcop de Iasi de catre Sfântul Parinte Papa Francisc. În aceeasi zi, Sfântul Parinte a acceptat cererea de retragere a episcopului Petru Gherghel de la conducerea Diecezei de Iasi, pe care o conduce de 41 de ani. PS Petru Gherghle a condus Dieceza din anul 1978 si a ajuns în anul 2015 la limita de 75 de ani indicata de dreptul bisericesc. Din ziua consacrarii noului episcop, PS Petru Gherghel va deveni episcop emerit de Iasi. Mons. Paulet va fi, astfel, al saptelea episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iasi, înfiintata canonic în anul 1884.

Dieceza se întinde pe o suprafata de 46.378 km patrati din nord-estul României, pe cuprinsul a opt judete (Botosani, Suceava, Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau, Galati, Vrancea). Numarul credinciosilor romano-catolici din aceasta dieceza este de 206.675, 69.807 de familii. Structura ei administrativa interna este alcatuita din 10 decanate, incluzând 157 de parohii (administrate de clerul diecezan: 145; administrate de preotii calugari: 12). Pe cuprinsul diecezei sunt 244 de lacasuri de cult, 37 de institute de binefacere, 37 centre educative.
Adauga un comentariu