Local

Evaziune fiscala de peste 200 de miliarde

Publicat: 12 aug. 2011
1

In perioada ianuarie – iulie 2011, birourile de Inspectie Fiscala din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului Iasi (DGFP) au efectuat 1.517 actiuni de control, avand ca scop combaterea actelor si faptelor de evaziune fiscala. Inspectiile au constat in verificarea modului de evidentiere, calculare si plata a obligatiilor fiscale datorate de contribuabili. Majoritatea actiunilor desfasurate in prima jumatate a anului au presupus controale inopinate, fiind efectuate 404 astfel de verificari. Au fost realizate, in aceeasi perioada, 220 de inspectii fiscale generale si 382 partiale. De asemenea, organele de inspectie fiscala a DGFP au intreprins 241 de controale incrucisate si 270 de cercetari la fata locului. Ca urmare a verificarilor, au fost aplicate 158 de amenzi contraventionale, ce insumeaza 622.803 de lei.
Conform DGFP Iasi, selectia contribuabililor pentru inspectiile fiscale generale s-a facut pe baza unei analize de risc. De aceea, societatile cele mai intens verificate au fost cele care au cifra de afaceri mare, precum si cele ce au inregistrat pierderi in ultimii cinci ani fiscali, dar si societatile care nu fusesera verificate in ultimii trei ani. DGFP Iasi a inaintat, numai in primul semestru al lui 2011, un numar de 30 de sesizari penale catre organele de urmarire si cercetare penala, pentru continuarea verificarilor si stabilirea vinovatilor. Valoarea estimata a prejudiciului, in toate aceste cazuri, se ridica la 21.960.223 de lei.
Majoritatea societatilor vizate desfasoara activitati in comert sau intermedieri in comertul cu diverse produse, la care s-au gasit numeroase nereguli, precum nedeclararea TVA-ului sau sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare si fiscale.
Adauga un comentariu