National

Europarlamentarul Adrian Severin, condamnat la inchisoare cu executare

Publicat: 23 feb. 2016
1

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-au condamnat marti, 23 februrarie, la 3 ani si 3 luni de inchisoare cu executare pe europarlamentarul Adrian Severin, acuza de luare de mita si trafic de influenta in dosarul „Mita in Parlamentul European”.

Decizia nu este definitiva.

Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis in judecata de DNA. Severin e acuzat de luare de mita si trafic de influenta dupa ce ar fi acceptat sa primeasca 100.000 de euro pentru a depune amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, in sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Potrivit rechizitoriului, in perioada decembrie 2010 – martie 2011, Adrian Severin, in calitate de membru in Parlamentul European, a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte si a votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cele doua persoane pretindeau ca o sustin, pe de alta parte. La suma mentionata se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente.

„In contextul discutiilor din perioada ianuarie – martie 2011, inculpatul Severin Adrian le-a pretins celor doua persoane, potrivit intelegerii, suma de 12.000 euro, lasandu-le sa creada ca are influenta asupra a doi deputati din Comisia Juridica, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice si monetare din legislativul european, precum si asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, in sensul intereselor clientilor companiei pe care cei doi sustineau ca o reprezinta. In vederea incasarii sumei 12 000 euro, inculpatul Severin Adrian a emis o factura pe care a trimis-o pe email uneia din cele doua persoane”, se arata intr-un comunicat remis, miercuri, de DNA.

„In ceea ce priveste suspiciunea savarsirii, de catre Severin Adrian, alaturi de alte persoane, a unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cercetarile continua intr-un dosar separat, disjuns din prezenta cauza”, se mai arata in comunicat.

Dosarul finalizat a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In primavara 2011, reporterii de la „Sunday Times” au inregistrat o discutie cu europarlamentarul Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati – un roman, un sloven si un austriac – sa le plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea-o obtine. Cei trei deputati au acceptat. Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: „Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.

In 20 martie 2011, Parlamentul European a anuntat deschiderea unei anchete privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica „The Sunday Times” impotriva celor trei eurodeputati. Conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul roman refuzand sa paraseasca postul de la PE.

Adrian Severin si-a dat demisia insa din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, in care ocupa functia de vicepresedinte, dupa ce anterior anuntase intentia de a se retrage. Severin a ramas in continuare europarlamentar neafiliat, refuzand sa renunte la aceasta calitate, in pofida solicitarilor si criticilor primite.

In 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justitiei, DNA a solicitat presedintelui PE ridicarea imunitatii lui Severin, cat si o opinie juridica referitoare la incidenta unor dispozitii procedurale prevazute in Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene.

In 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotarat ridicarea imunitatii lui Adrian Severin si a incredintat presedintelui PE sarcina de a transmite imediat aceasta decizie autoritatilor competente si lui Severin.

In 2012, procurorii DNA au extins cercetarile in cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe langa luare de mita si trafic de influenta, si de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, pentru a inlesni unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Fostul ministru si eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de coruptie, a fost condamnat in 14 ianuarie la patru ani de inchisoare cu executare. Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru coruptie.
Comentarii
Adauga un comentariu