International

Europa are doua fete: Tarile care il condamna pe Putin pentru situatia din Ucraina, dar ii furnizeaza ARMAMENT

Publicat: 22 iul. 2014
1
Puterea Europei de a sta unita in fata agresiunilor si incalcarilor de reguli internationale comise de Rusia in Ucraina este pusa la indoiala tot mai vehement de catre partenerii de peste Ocean, dar si de cei din „prima linie” in ce priveste apropierea geografica de Rusia – statele baltice, Polonia si mai nou Romania, dupa discursul de luni seara al presedintelui Traian Basescu. Cu toate ca a gasit resursele politice de a vorbi pe o singura voce si de a impune sanctiuni de calatorie impotriva unor oficiali rusi, precum si cateva inghetari de bunuri ale unor companii rusesti, Uniunea Europeana nu pare dispusa sa mearga mai departe, in ciuda tragediei de saptamana trecuta, cand o racheta trasa din teritoriul controlat de separatistii prorusi din Ucraina a doborat avionul Malaysia Airlines si a ucis 298 de persoane. Cele mai graitoare exemple europene ale acestei duplicitati sunt Franta si Germania. Cele doua mari puteri europene nu doar ca isi vad in liniste de contractele comerciale profitabile cu Rusia, dar, in special Franta, nici nu dau semne ca doresc sa puna punct contractelor de export de armament catre Moscova. Franta nu renunta la contractul de 1.2 miliarde de euro pentru livrarea celor doua nave de razboi Mistral, iar Germania a incheiat deja constructia unei baze militare supermoderne in regiunea Volga.
Contractul de 1.2 miliarde de euro dintre Franta si Rusia, prin care un consortiu de companii franceze construieste doua nave de razboi Mistral, care vor fi livrate Moscovei incepand din toamna acestui an, a creat tensiuni in relatiile Frantei cu ceilalti parteneri din NATO, in special cu SUA. Acest lucru nu i-a impiedicat insa pe francezi sa mearga inainte cu acest contract incheiat in ianuarie 2011, in mandatul presedintelui Nicolas Sarkozy, marinarii rusi antrenandu-se deja in Normandia, pentru a invata sa manevreze aceasta masinarie sofisticata de razboi. Prima nava, numita Vladivostok, este deja gata si va fi livrata Rusiei in aceasta toamna, daca Franta nu se razgandeste.
Chiar daca ofera fel de fel de scuze prin oficialii sai, pentru a continua acest contract militar cu Rusia, precum penalitatile foarte mari pentru reziliere sau faptul ca navele respective sunt de fapt destinate apararii Rusiei, neavand valente ofensive pentru ca nu sunt livrate si sistemele de armament, conform ministrului Apararii de la Paris, Jean-Yves Le Drian, Franta merge inainte cu acest contract prin care tarile baltice, Finlanda, dar si statele riverane Marii Negre se simt direct vizate militar. Navele Mistral sunt nave de asalt transportoare de elicoptere de atac (clasa LHD) de ultima generatie, care pot cara pana la 30 de elicoptere de lupta, pana la 40 de tancuri, pana la 450 de trupe si adapostesc un spital echivalent al unuia de campanie destinat unui corp de armata. La orice moment, puntea imensa, de peste 6.000 de metri patrati a unui Mistral poate lansa in lupta 6 elicoptere, in timp ce lifturile cu care este dotat le aduce la suprafata pe restul, din hangare.
Germania este si ea o putere europeana care are contracte militare importante cu Rusia, pe care insa, spre deosebire de Franta, a dat semne ca le suspenda, odata ce criza din Ucraina a escaladat, din cauza sustinerii rusesti primite de separatistii din estul tarii. Cel mai controversat contract militar german cu Rusia este cel incheiat tot in 2011, ca si cel pentru Mistral cu Franta, care vizeaza construirea de catre gigantul nemtesc Rheinmetall a unei baze militare de antrenament si de simulare de lupta supermoderne, in regiunea ruseasca Volga, langa orasul Kazan. Contractul, in valoare de 120 de milioane de euro, a fost suspendat de oficialii de la Berlin in luna martie 2014, ca urmare a escaladarii situatiei din Peninsula Crimeea. In aprilie, germanii aveau sa anunte ca suspenda de asemenea si contracte de livrare de armament catre Rusia, in valoare de 5 milioane de euro. Cu toate acestea, masurile sunt privite cu scepticism si ca oarecum tardive. Suspendarea contractului Rheinmetall ar fi doar de forma, pentru ca centrul de lupta este deja operational in Rusia. De asemenea, in ultimii ani, contractele de armament ale Germaniei cu Rusia nu au fost nesemnificative. Doar in 2012, Germania a avut emise 450 de licente de export militar catre Rusia, vanzand armament usor in valoare de 40 de milioane de euro. In perioada 2005-2013, Germania a livrat insa tehnica militara in valoare de peste 500 de milioane de euro Rusiei, conform ministrului Economiei de la Berlin.
In prezent, a ajuns sa se vehiculeze ideea ca SUA ar trebui sa achizitioneze ea insasi navele Mistral, pentru a scapa Franta de povara financiara a contractului cu Rusia si a-i oferi o solutie de tip win-win. Mai mult, pentru a convinge Franta sa renunte la contract si pentru a si evita o presiune pe bugetul apararii SUA, americanii ar fi dispusi sa acopere costurile sau sa negocieze sanctiunile impuse de SUA bancii franceze BNP Parisbas, amendata cu aproape 9 miliarde de dolari pentru ca a incalcat embarogurile bancare asupra Iranului. Vladimir Putin este la curent cu presiunile SUA asupra Frantei, insa insista ca francezii sa isi onoreze intelegerea, potrivit gandul.info.Adauga un comentariu