National

EurActiv: Victor Ponta, in continuare in dezacord cu Basescu

Publicat: 01 oct. 2012
1

Premierul roman Victor Ponta sustine ca este in continuare in conflict cu presedintele Traian Basescu, intr-un interviu acordat EurActiv.com cu ocazia Congresului Partidului Socialistilor Europeni care a avut loc sambata la Bruxelles.

Intrebat de jurnalistul Gheorghi Gotev cine va merge la summitul de la Bruxelles din 18-19 octombrie, Ponta a raspuns ca exista deja o decizie a Curtii Constitutionale pe acest subiect. „Curtea Constitutionala a decis (la 26 septembrie) ca poate participa fie presedintele, fie premierul, daca are mandat din partea presedintelui. Iar eu voi respecta decizia Curtii Constitutionale„, a declarat el.

„In ceea ce priveste summitul pe tema cadrului financiar multianual 2014-2020 (care va avea loc la 23-24 noiembrie), deoarece tine de pozitia Guvernului, ii voi cere presedintelui mandatul de a participa. La celelalte summituri, presedintele Basescu este cel care va participa”, a explicat premierul roman.

El a precizat ca aceasta nu inseamna ca se intelege mai bine cu presedintele Basescu. „Eu respect deciziile Curtii Constitutionale si respect institutiile. Nu vorbesc despre persoane (care reprezinta institutii). In ceea ce priveste persoanele, nu s-a schimbat nimic”, a adaugat el.

Premierul a precizat, de asemenea, ca este posibila o coabitare intre institutii, declarandu-se pregatit sa coabiteze cu oricine ar fi presedinte. „Institutional da, ar trebui sa colaboram. Dar vorbesc despre colaborare, nu subordonare”, a subliniat el.

Intrebat daca motivul pentru care este in conflict cu Basescu il reprezinta alegerile parlamentare din 9 decembrie, Ponta a negat, adaugand ca, „in prezent, cel mai important lucru este ca masurile economice si sociale adoptate (de Guvern) in ultimele luni sa fie confirmate”.

Intrebat despre implementarea asa-numitei „liste celor 11 puncte” a presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care se va afla probabil in centrul raportului CE din decembrie, Ponta a declarat ca Guvernul a rezolvat „zece puncte si jumatate”. „Problema care a ramas este un senator liberal considerat in situatie de incompatibilitate, iar procedurile sunt in desfasurare. Dar eu cred ca relatiile s-au imbunatatit mult si s-au normalizat intre Romania si institutiile europene, iar modul in care am fost primit si am discutat cu presedintele Barroso si presedintele (Parlamentului European Martin) Schulz (la 17 septembrie) ma incurajeaza sa spun ca suntem pe calea cea buna”, a explicat el.

In ceea ce priveste rata de absorbtie a fondurilor europene, despe care premierul a recunoscut ca este „cea mai mare problema a Romaniei”, Ponta a afirmat ca anul 2013 va fi unul al „schimbarilor drastice” in acest domeniu. „Ne vom pregati pentru 2014-2020 pe baze complet diferite. Vom urma exemplul Poloniei si al altor tari care au inregistrat succese in acest domeniu”, a continuat el.

Intrebat daca este de acord cu opinia premierului bulgar Boiko Borisov, potrivit caruia obiectivul tarii sale de a adera la Schengen in 2013 nu a fost atins din cauza tulburarilor politice din Romania, Ponta a declarat ca nu este de acord si nici nu a auzit o astfel de declaratie publica. El a explicat ca anul trecut impedimentul l-a reprezentat Olanda, iar in acest an „problemele de natura interna din statele membre (Schengen)”. „Atat Romania, cat si Bulgaria sunt pregatite sa adere la Schengen si cand situatia se va debloca, vor adera la Schengen”, a conchis el.

Sursa: realitatea.net
Adauga un comentariu