National

Este STIREA BOMBA a serii! S-a anuntat in urma cu putin timp! SUNT TERMINATI!

Publicat: 11 oct. 2016
1

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat la inceputul lunii octombrie sa ia o decizie cu privire la proiectul de lege prin care este dezincriminat conflictul de interese pentru parlamentarii care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare inainte de anul 2013.

„Au aparut noi aspecte ce trebuie luate in considerare privind problema legii de interpretare a statutului deputatilor”, a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu, dupa amanarea din 4 octombrie.

99 de parlamentari PSD, UDMR, ai minoritatilor si un liberal au contestat, la CCR, proiectul de lege privind dezincriminarea conflictului de interese in cazul parlamentarilor care si-au angajat rude la cabinetele parlamentare inainte de 2013, initiat chiar de PSD si UDMR, pe motiv ca se suprapune atributiilor ICCJ si reprezinta o „amnistie”.

Potrivit sesizarii, doar Inalta Curte de Casatie si Justitie interpreteaza si se ocupa de aplicarea unitara a legii, astfel incat legea de interpretare adoptata de Parlament „ar putea conduce la un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si ICCJ si Justitie, incalcandu-se dispozitiile art. 1 alin. (4) din Constitutia Romaniei”.

Semnatarii sesizarii atrag atentia si ca acest proiect are „efecte retroactive” si reprezinta chiar „o subtila dezincriminare retroactiva, o amnistie”.

Potrivit initiatorilor, sesizarea a fost facuta pentru ca parlamentarii sa se asigure ca interpretarea lor cu privire la angajarea rudelor la cabinete este corecta.

Legea a fost depusa de PSD pentru a-i exonera pe deputatii si senatorii care si-au angajat rude la birourile parlamentare pe motiv ca in Statut aceasta interdictie a fost introdusa abia in 2013, desi parlamentarii erau condamnati pentru aceste fapte prin Codul penal, prin prevederi care au existat si inainte de 2013 si care sunt in vigoare si in prezent privind conflictul de interese.

Aproximativ 50 de actuali si fosti parlamentari si-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre acestia inainte de 2013, printre ei aflandu-se si cei 5 deputati care au solicitat interpretarea legii in favoarea lor.
Adauga un comentariu