Actualitate

Este incredibil ce a facut sotul unei judecatoare! Desi a fost prins, ar mai vrea un mandat

Publicat: 22 feb. 2016
1

@ Sotul unei judecatoare cunoscute din Iasi a fost pus la zid in urma unui control financiar facut la locul sau de munca @ Auditul a scos la iveala contractele pe sub mana, acordate diversilor oameni de afaceri, lucrarile modificate si suplimentate dupa bunul plac al privatilor si achizitiile fara licitatii @ Locuitorii comunei au atras in repetate randuri atentia asupra faptului ca, sefii din primarie impart banul public dupa bunul plac

Se lauda ca va castiga fluierand inca un mandat in fruntea administratiei locale, desi raportul Curtii de Conturi este foarte gros, de zeci sau chiar sute de pagini, si este plin de nereguli savarsite la aceasta primarie. Un raport de audit, realizat de Curtea de Conturi a Romaniei, in comuna Aroneanu, condusa de Benone Moruzi, a scos la iveala o serie incredibila de ilegalitati facute in dauna cetatenilor. De la contracte acordate pe sub mana unor afaceristi controversati, fara organizarea licitatiilor impuse de lege, si pana la inchirieri si concesionari la preturi secrete, toate acestea fac parte din activitatea de zi cu zi in comuna Aroneanu, acolo unde primar este liberalul Benone Moruzi, sotul unei judecatoare de la Curtea de Apel Iasi.

Curtea de Conturi a subliniat mai ales neregulile in ceea ce priveste acordarea de contracte unor firme private, fara organizarea de licitatii publice. In cazul achizitiilor sau lucrarilor efectuate pe raza comunei, firmele au primit contracte fara organizarea unor licitatii, asa cum impunea legea. Practic, a fost depasit plafonul pentru achizitiile directe, in ceea ce priveste intelegerea facuta intre Primaria Aroneanu si SC Lis Affer SRL, in urma careia s-au incheiat doua contracte de achizitie publica, ambele in anul 2013. Conform contractului de furnizare de produse, SC Lis Affer SRL se obliga sa furnizeze cantitatea de 1.304 mc refuz de ciur in termen de 90 zile, la pretul de 50 lei/mc fara TVA, in suma totala de 80.848 lei. La contract s-a incheiat un act aditional (nr. 1/29.04.2013), prin care firma se obliga sa furnizeze in plus  cantitatea de 428 mc refuz de ciur, la pretul de 26.536 lei.

Citeste si: Sotul unei judecatoare, implicat intr-un scandal monstru. Proiect european distrus de afaceri private – FOTO, VIDEO

„La data incheierii contractului de achizitie publica de furnizare de produse, respectiv 29.04.2013, valoarea achizitiei nu trebuia sa depaseasca echivalentul în lei a 15.000 euro pentru fiecare achizitie de produse, conform art. 19 din O.U.G. 34/2006. Conform contractului de achizitie si actului aditional mai sus mentionate, valoarea totala a achizitiilor directe de produse – refuz de ciur, este in suma totala de 86.600 lei fara TVA, valoare care este mai mare decat plafonul de 15.000 euro. In consecinta, a fost depasita valoarea plafonului obligatoriu de 15.000 euro, nerespectandu-se procedura de achizitie, conform O.U.G 34/2006”, se arata in raportul Curtii de Conturi. Pentru materialul adus in comuna Aronenau s-au intocmit avize de insotire a marfii in luna mai 2013, iar ulterior au mai fost facute trei facturi: de 15.004 lei; 65.844 lei si 26.536 lei, fiind vorba despre o cantitate 1.732 mc, cumparata cu suma totala de 107.384 lei. Practic, Primaria Aroneanu nu a asigurat transparenta procesului de achizitie, iar Curtea de Conturi a impus respectarea reglementarilor în ceea ce priveste atribuirea contractelor.

Doua firme platite sa faca acelasi lucru

O sesizare trimisa la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice atragea atentia si asupra contractului de salubritate al comunei. Atat incheierea, cat si derularea contractului de servicii de salubrizare in comuna Aroneanu s-a facut fara respectarea cadrului legal in vigoare. Primaria Aroneanu a incheiat prin incredintare directa contractul de achizitie publica cu SC Edil Industry SRL, in 27.02.2014, avand ca obiect „salubrizare in comuna Aroneanu, judetul Iasi”, cu o durata de 60 luni. In aceeasi zi, a fost intocmit un act aditional prin care se aduc modificari referitor la incetarea contractului mentionat, „la intrarea in vigoare a contractelor de delegare a gestiunii, urmare a implementarii proiectului gestionat de catre Consiliul Judetean Iasi prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara de Salubritate Iasi, unde si comuna Aroneanu este membru fondator”, dupa cum se specifica in contractul de salubritate.

Anterior incredintarii directe a serviciului firmei SC Edil Industry SRL, a mai fost incheiat un contract de delegare a serviciilor de salubrizare intre comuna Aroneanu si Salubris SA, inregistrat sub. Nr. 40220/08.10.2012. Durata contractului de delegare este de 5 ani. In  februarie 2014, Salubris a comunicat primariei Aroneanu acordul cu privire la incetarea contractului, in aceasta adresa fiind mentionata si suma de 53.755,35 lei, pe care comuna Aroneanu o are de plata catre Salubris. Practic, primaria Aroneanu a platit aceste servicii la doua firme, care aveau de facut acelasi lucru.

La scurt timp, ANRSC a facut o adresa catre SC Edil Industry SRL, prin care atentiona ilegalitatile comise. „Se considera ca, Contractul de achizitie publica de prestare de servicii nr. 1391/27.02.2014 a fost incheiat fara respectarea procedurilor de atribuire prevazut de O.U.G. 34/2006, fapt pentru care, prin adresa nr. 217895/DC 07.08.2014, ANRSC a sesizat Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice”, se mai arata in raportul Curtii de Conturi.

De asemena, primaria nu a aprobat prin hotarare de Consiliu Local „Regulamentul de organizare si functionare a serviciului de salubrizare”, dar nici caietul de sarcini pentru activitatile componente ale serviciului si nu a organizat procedura de licitatie deschisa.

Primarul din Aroneanu a incheiat contractul privind servicii de salubrizare pe raza comunei cu un operator pentru care nu a fost prezentata licenta de furnizarea/prestarea acestui serviciu de utilitate publica. Asadar, au fost emise de catre SC Edil Industry SRL  facturi in valoare totala 177.145 lei, pentru care au fost efectuate plati in perioada 2014 – 2015, in valoare de 165.267 lei, inclusiv TVA (in anul 2014 – 82.633,6 lei, in anul 2015 – 82.633,4 lei). In data de 30.06.2015 a fost atins pragul valoric permis, prin urmare contractul de prestari servicii a incetat.  

Bani platiti aiurea

Din verificarea documentelor prezentate echipei de audit, la obiectivul „Lucrari de construire sistem centralizat de alimentare cu apa potabila in sat Rediu-Aldei, comuna Aroneanu, judetul Iasi” s-a constatat plata necuvenita catre constructor a sumei de 4.153,67 lei. Abaterea consta in faptul ca au fost efectuate plati nedatorate, peste valoarea contractata, in suma totala de 4.153,67 lei, la care se adauga majorari de intarziere aplicabile pentru veniturile bugetare.

”Eroarea a aparut ca urmare a faptului ca, între data contractului de executie înregistrat la nivelul Aroneanu sub nr. 5272 din data de 31.08.2012 cu S.C. Lucimar S.R.L. si data emiterii avizului definitiv de bransare nr. 30010 din 23.10.2013 de catre SC ApaVital SA Iasi au trecut aproximativ 14 luni… Urmare a identificarii problemei, constructorul a emis factura nr. 1078/21.10.2015 în rosu pentru suma de 4.153,67 lei, urmând ca pe data de 23.10.2015 sa efectueze si plata aferenta acesteia catre UAT Aroneanu. Se impune inregistrarea în contabilitate si recuperarea integrala a sumei de 4.153,67 lei, ce a fost platita din bugetul local, in mod necuvenit constructorului SC Lucimar SRL”, mai este specificat in raportul Curtii de Conturi. SC Lucimar SRL a obtinut acest contract in valoare de 1.258.718,59 lei, la care se adauga TVA in valoare de 302.092,47 lei.

La amenajarea drumului comunal principal Sorogari nu au fost întocmite si supuse aprobarii documentatiile tehnico-economice împreuna cu notele de fundamentare. Atribuirea contractului de lucrari catre SC Liss Affair SRL Iasi la valoarea de 33.220 lei fara TVA, nu a fost urmata de notificarea cu privire la achizitia directa. „Autoritatea contractanta nu a publicat în SEAP notificarea cu privire la achizitia directa de produse în valoare de 33.220 lei fara TVA, aproximativ 7.517 euro, în cel mult 10 zile de la data primirii documentului justificativ ce sta la baza achizitiei realizate”, se mai arata in raportul respectiv.

Moruzi: „Nu a fugit nimeni cu banii din primarie”.

Benone Moruzi, primarul comunei Aroneanu, sustine ca aspectele notate in raportul de audit nu inseamna ca bugetul public a fost prejudiciat si urmeaza sa se ia masurile impuse. „Aspectele trecute in acest raport sunt probleme administrative, nu sunt penale. Acestea tin de reglementari si avize care pot fi redresate ulterior, nu sunt neconformitati penale care sa fie trecute ca si prejudicii. Referitor la registrul de oferte in ceea ce priveste spatiile de inchiriat si concesionat, diferenta a fost facuta din garantiile, redeventele, inregistrate deja la primarie. Spatiile sunt inventariate, dar nu actualizate, actiune care se realizeaza odata la 5 ani”, a spus Benone Moruzi, primarul comunei Aroneanu.

Referitor la contractul cu SC Lucimar SRL, edilul sustine ca nu au fost facute plati suplimentare egale cu contractul initial, ci a fost modificat intreg proiectul. „ApaVital este operator, nu avem actualizate redeventele, insa aceasta problema exista in tot judetul. La proiectul de alimentare cu apa am renuntat la o lucrare si in cuantumul aceleiasi sume de bani am marit rezervorul de apa si lungimea unei conducte pe o distanta de un km. Sunt elemente administrative ce pot fi rezolvate, nu sunt probleme penale, adica nu a fugit nimeni cu banii din Primarie”, a mai spus primarul comunei Aroneanu.




Comentarii
  • Are dreptate B. M. când afirmă: ”nu a fugit nimeni cu banii din primărie”…, cei în cauză au ieșit pe ușa principală… Fostul portar de la Textila Iași devenit peste noapte primar a avut doar de câștigat după căsătorie. Faptul că ANI nu a părut deloc interesată de diversele ”omisiuni” ce trebuiau să apară atât în declarațiile acestuia cât și a nevestei sale, nu mai are rostul să vorbim. Jenant doar faptul că o instituție a statului respectiv Curtea de Conturi a României a ajuns în ochii procurorilor doar un simplu petiționar. Dealtfel, nici nu se poate explica altfel cum a fost JEFUITĂ o țară întreagă. Procurorii din DNA-ul local (aici făcând trimitere expresă la ex-telepaticul iașului și la fina acestuia) împreună cu câțiva ofițeri din ”sicrit-sărvis” au reușit performanța deloc neglijabilă de a exchiva printre jaloanele justiției aproape toate rapoartele întocmite de profesioniști în materie.

  • Probabil ca la Steaua era ocupata poarta.
    A fost bun in poarta la Textila?
    Daca a fost bun ce mai conteaza nu putem fi toti in acelasi timp si urati si frumoși si presedinti si palmasi si portari si directori si divortati si insurati si detinuti si liberi si cu datorii si cu bani in banca.
    Ai vreo poarta libera in casa? Da un 6:4 si o inchizi.
    Da cred ca nu iti ajunge un 6:4 iti trebuie vreo 5 de 6:4 , intelegand ca poarta dumitale e cam mare.

Adauga un comentariu