Actualitate

Este incredibil asa ceva. Un drum asfaltat cu fonduri europene se termina intr-o rapa – FOTO

Publicat: 03 nov. 2013

@ Cu ajutorul unor fonduri europene a fost asfaltat un drum cu o lungime de circa 4,9 kilometri, care taie in doua o tarla formata din parcele pe care se cultiva porumb si grau @ Satul are numai drumuri de pamant @ Cu toate acestea, drumul asfaltat se termina intr-o rapa

Este greu de intuit pe ce criterii aproba unele institutii cheltuirea fondurilor europene. Cert este ca unele proiecte par sa fie acceptate doar pentru a se cheltui fonduri europene de milioane de euro si a indestula conturile unor firme de consultanta sau de constructii, care executa lucrarile edilitare avizate, bineinteles, in dauna interesului public. Numai asa se explica asfaltarea unui drum care traverseaza un camp agricol, aflat in spatele satului Boureni, din comuna Bals.

Acest drum incepe din DN 28 B (Targu Frumos – Harlau), traverseaza tarlaua si inconjoara satul Boureni, dupa care se termina intr-o rapa, dupa cum reiese si din fotografiile realizate de cotidianul BUNA ZIUA IASI. Ar mai fi trebuit sa se mai asfalteze circa 1 kilometru de drum pentru ca acestei lucrari sa i se poate gasi cat de cat o explicatie logica. Una din ramificatiile drumului ajunge in satul Boureni, il traverseaza si se intersecteaza din nou cu drumul national mentionat. Prin urmare, daca s-ar fi asfaltat si acest drum de 1 kilometru, s-ar fi facut un fel de centura pentru satul Boureni. Proiectul a fost aprobat in anul 2012, cand primar al comunei era Constantin Apostol. Actualul primar, Constantin Ciobotaru, a spus ca nu a mai putut schimba nimic. „Nu ne-au aprobat sa asfaltam pana jos, deoarece fondurile respective erau numai pentru drumuri aflate in extravilan. Ori, drumul care traverseaza satul, cel care face legatura cu drumul national, se afla in intravilan. Acest drum din sat va fi asfaltat din fonduri proprii, dar nu putem acum, pentru ca trebuie sa tragem canalizarea. Dupa ce finalizam proiectul de canalizare, finalizam si drumul din sat”, a spus primarul Constantin Ciobotaru.

Fondurile se aproba clientelar

Ar fi fost suficienti bani sa se asfalteze si artera care intra in sat, dar din cauza unor functionari cretini, care gestioneaza fondurile europene alocate Romaniei, s-a ajuns la aceasta situatia penibila. Astfel, valoarea totala a lucrarii a fost de 1 milion de euro si s-a asfaltat un drum cu o banda si jumatate. Rezulta niste costuri de asfaltare de 200.000 de euro pe kilometru. In unele comune, cu 200.000 de euro pe kilometru se asfalteaza drumuri cu 4 benzi. Drumul respectiv a fost asfaltat prin Masura 125, care se refera la modernizarea drumurilor care deservesc exploatatii agricole. Ori in cadrul acestei masuri, Uniunea Europeana recomanda cu prioritate sa se realizeze centuri ale localitatilor care se afla la marginea drumurilor europene si nationale, pentru ca autovehiculele de tonaj mare sa nu mai intalneasca, asa cum se intampla deseori, carute. Dar avand in vedere ca in judetul Iasi si in toata regiunea Moldovei fondurile europene se aproba clientelar, in functie de culoarea politica a primarului sau de firma de consultanta care realizeaza proiectul, nu vom avea niciodata o strategie coerenta de dezvoltare. Comuna Cristesti, care este traversata de unul dintre cele mai aglomerate drumuri din Romania, respectiv DN 2 (face legatura si cu judetul Neamt si cu Suceava) a vrut sa realizeze prin aceeasi masura 125 o centura tocmai pentru ca agricultorii sa nu mai intre cu carutele pe sosea. Proiectul nu a fost aprobat, deoarece primarul comunei Cristesti este membru PSD, iar Constantin Apostol de la Bals era membru PDL.




Comentarii
  • prima oara ! prostalaii astia de la consiliul judetean n-au nici o legatura cu treaba asta !da nu trebuia sa faca cineva un studiu inainte ? sau receptioneze la final ? dau bani fara asa ceva ?jmenuri pe fata fara nici o jena ….Adomnitei ce faci ? cine plateste prostia asta ? cerete afara boane !

  • fondurile sunt doar pentru asfaltare drumuri aflate in extravilan. ne dau europenii bani ca la prosti. nu avem voie sa folosim fondurile in extravilan. hai cu UE. vina apartine celor care au format un astfel de fond: asfaltare drumuri doar din extravilan.

Adauga un comentariu