Actualitate

Este cea mai tare cladire de AFACERI din plin centrul Iasului. Doua femei au controlat totul – FOTO

Publicat: 30 mart. 2016

@ Putini din cei care trec, zi de zi, pe aceasta strada din centrul orasului Iasi cunosc secretul acestei cladiri istorice @ Ani buni, aici s-a derulat cea mai tare afacere @ Doua surori au gandit totul si au facut o avere uriasa din comertul pe care-l faceau cu produse de lux

Somptuosul si istoricul imobil, situat peste drum de Muzeul Unirii, de pe strada Lapuseanu din Iasi, ce apartine acum Uniunii Artistilor Plastici (UAP), este una dintre cele mai interesante cladiri situate in plin centru fostei capitale a Moldovei. Aici, dupa 1850, a functionat un celebru magazin cu haine si produse de lux al lui Wilhelm Gruchol si, mai apoi, a surorilor Zilberstein.

Citeste si: Totul a fost descoperit sub o strada din centrul Iasului. Anchetatorii au ramas blocati de ceea ce au vazut – GALERIE FOTO

Citeste si: EXCLUSIV! Tuneluri misterioase descoperite in centrul Iasului! Totul tine de un plan secret – GALERIE FOTO

„Este vorba de fosta cofetarie a lui Pasini sau Casa Istrati – Drossu. Cladirea este situata vizavi de Muzeul Unirii si gazduieste Uniunea Artistilor Plastici din Iasi. La jumatatea secolului al XIX-lea, casa era proprietatea lui N. Istrati, fervent antiunionist la 1856. Istrati cumparase imobilul de la Iancu Cantacuzino. N. Drossu a fost casatorit cu o fiica a lui N. Istrati, dobândind astfel proprietatea asupra cladirii. Nicolae Drossu s-a casatorit cu Hortensia, sora generalului Scheletti. Dupa decesul lui Drossu, sotia s-a maritat cu generalul D. Racovita. La 1886, când s-a facut succesiunea, casa parinteasca si casa Istrati au revenit lui Nicolae N. Drossu. La parterul acestei cladiri a functionat Cofetaria lui Pasini, apoi Firma Hayg&Fiul, cu hamuri si diverse obiecte de pielarie. Ulterior, s-a instalat aici croitoria si magazinul de haine de lux al lui Wilhelm Gruchol. Vasile Panopol arata ca în pravaliile de la parterul Bancii Unirii era pe vremuri cel mai renumit magazin de moda, tinut de surorile Zilberstein”, arata Sorin Iftimi, cercetator in cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM). Din ceea ce arata datele istorice, inclusiv cele ale ziarelor acelor vremuri, aici se incingeau si petreceri de pomina, ce-i aveau in prim-plan doar pe cei din lumea buna a orasului, dar si pe unii artisti ai Nationalului sau scriitori.

O strada cu un farmec aparte

Pe de alta parte, intreaga strada Lapuseanu a fost, in urma cu aproape un secol si jumatate, locatia pentru afaceristii care ofereau iesenilor cele mai tentante si luxuriante marfuri. Aici îsi aveau sediul bijutierul Guillaume Natansohn, Wilhelm Gruchol patrona un magazin de croitorie si articole vestimentare de lux. Alte magazine de croitorie erau detinute de francezii Martin si madame Gènie Fournel. Un anume Delpeche îsi încânta clientii cu palarii fascinante.

Citeste si: Dezvaluiri unice facute de un iesean! Nimeni nu credea ca exista asa ceva – GALERIE FOTO

Citeste si: Cimitir descoperit in curtea Mitropoliei din Iasi – GALERIE FOTO

„Maugsch, Hirsch si Finke ofereau cumparatorilor noutati muzicale si produse de papetarie. Parfumuri cu esente delicate puteau fi achizitionate de la Robert sau de la fratii Petit. Bacaniile Ermacov, Smirnov, Egor Ivanov încântau întotdeauna gurmanzii cu produse alimentare de calitate. Mai departe, concertele publice din fosta Gradina a Primariei de pe strada Lapusneanu a fost amenajata de primarul Dimitrie Gusti în 1865, pe terenul expropriat de la Biserica Banu în anul 1845. Dupa 1867, terenul parcului a fost marit cu cel al hanului lui Iordache Coroi, dinspre bulevardul Independentei, achizitionat de municipalitate. Astfel, strada Lapusneanu de altadata a lasat amintiri de nesters si a inspirat romane, precum Adam si Eva, de Liviu Rebreanu. Memoria vie a strazii mai salasluieste în câteva dintre aceste cladiri, pastrate pâna astazi. Doar de noi depinde daca vom sti sa pastram aceste pretioase marturii ale orasului de odinioara”, a concluzionat Iftimi.
Comentarii
  • Boule, daca esti nascut in Iasi, s-ar putea sa ai si tu sange de jadan! In 1939 50% din populatia Iasiului era de jadani, la fel si Botosani si alte orase din Moldova! Va ****** pe voi dar habar nu aveti ce neamuri aveti, toti aveti impresia ca va trageti din futa_iul lui Traian cu Decebal :)))! Plescari analfabeti ce sunteti!

Adauga un comentariu