Local

Esec la licitatia pentru refacerea liniilor de tramvai

Publicat: 01 dec. 2004
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:53054;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Au fost deschise ofertele la licitatie pentru refacerea cailor de rulare a tramvaielor •Firma din Franta „Amec Spie Ryal” a venit cu o oferta financiara de aproximativ 28 milioane de Euro, iar firma din Israel „Baran Proiect Construction” si „Lessico” din Germania au facut o oferta de circa 26 milioane de Euro •Oferta financiara este mult mai mare decat isi poate permite Primaria •Cel mai probabil licitatia se va repeta

Ieri a avut loc deschiderea ofertelor financiare depuse de firmele care participa la licitatia organizata de Regia Autonoma de Transport Public (RATP) pentru refacarea cailor de rulare a tramvaielor. Se pare ca valoarea ofertelor depuse depaseste mult estimarile efectuate de municipalitate in ceea ce priveste cheltuielile care vor fi facute pentru realizarea proiectului. Firma „Amec Spie Ryal” din Franta a facut o oferta financiara de 27.974.580 milioane Euro, iar firma „Baran Proiect Construction” din Israel in asociere cu firma „Lessico” din Germania au participat cu o oferta financiara de 25.972.645 milioane Euro. Aceste preturi de oferta nu includ Taxa pe Valoare Adaugata (TVA). Firma franceza se angajeaza intr-o perioada de finalizare a lucrarilor de reabilitare a infrastructurii din municipiul Iasi de 48 de luni, avand o valabilitate a ofertei de 60 de zile pana la data de 25 ianuarie 2005. In cadrul ofertei financiare facute de firma israeliana in asociere cu firma „Lessico” din Germania, termenul de finalizare a lucrarilor este de 48 de luni cu o valabilitate a ofertei de 90 de zile pana la data de 1 martie 2005. Ofertele financiare au o pondere in selectie de 60 la suta. In ceea ce priveste ofertele tehnice facute de firmele mentionate, acestea trebuie sa fie analizate de o comisie de evaluare de specialitate pentru a se putea constata daca indeplinesc toate criteriile cuprinse in caietul de sarcini, referitoare la materialele folosite in constructie, solutiile tehnice etc. Potrivit celor declarate de catre Tiberiu Brailean, consilier local, oferta tehnica va fi analizata amanuntit. „Aceste firme au venit cu preturi de oferta de doua ori mai mari decat valoarea estimata in baza unor studii de firma care a lucrat pentru Regia Autonoma de Transport Public (RATP)”, a mai precizat Brailean. Studiul de fezabilitate a fost intocmit de un specialist in domeniu, respectiv de Vasile Oniche, proiectant la SC Arcodex SRL din municipiul Iasi, care a estimat o valoare a ofertei financiare de aproximativ 17 milioane Euro. „Noi am lucrat pe preturile noastre, aceste firme au venit cu preturile lor. Oferta acestora este mult mai mare, deoarece in aceste tari se tine cont de venituri, care nu se pot compara cu cele din tara noastra. S-ar putea sa nu fie acceptata nici o oferta, pentru ca efortul financiar este foarte mare”, a declarat ieri viceprimarul Constantin Neculau, presedintele comisiei de licitatie. O precizare similara a fost facuta si de catre Mihai Chirica, director tehnic al Primariei, care a declarat ca in momentul in care se va face analiza completa a ofertelor financiare si tehnice, acestea vor fi mentionate si intr-o forma contractuala. „Nu este exclusa nici oferta unei firme locale”, a afirmat Chirica.
Firma „Baran Proiect Construction”, reprezentata de Moshe Lipshitz, inregistreaza o cifra de afaceri de patru milioane Euro in ultimii trei ani, iar alaturi de firma „Lessico” suma se ridica la aproximativ 28 milioane Euro. Conform conditiilor prevazute in caietul de sarcini, cifra medie anuala de afaceri pe ultimii trei ani trebuie sa fie de minim 15 milioane Euro. Firma franceza reprezentata de Stephen Carbonnel, insumeaza o cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani de 280 de milioane Euro. In prima etapa cele doua firme indeplinesc conditiile de eligibilitate prevazute in caietul de sarcini, urmand cea de-a doua etapa in care sunt deschise ofertele financiare si tehnice, care necesita o analiza riguroasa. In ziua de 10 decembrie 2004 se va intruni din nou comisia de licitatie pentru a comunica reprezentantilor firmelor participante rezultatul final.
Carmen MELINCEANU
Adauga un comentariu