Local

Esec in implementarea celui mai valoros proiect al Iasului. Cum s-au cheltuit 150 milioane de euro

Publicat: 11 nov. 2015
1

@ Cea mai mare investitie derulata la Iasi pe fonduri europene s-a dovedit a fi o palarie prea mare pentru autoritatile locale @ Proiectul in valoare de aproape 150 milioane de euro este departe de a se finaliza, iar Uniunea Europeana arata cu degetul spre sefii din administratie, care nu au dus obiectivul la indeplinire @

„Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata în judetul Iasi” este proiectul care presupune cea mai mare investitie publica cu ajutorul fondurilor europene la nivelul judetului Iasi. Cei aproape 600 milioane de lei oferiti de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea retelei de apa si canalizare s-a dovedit insa a fi o palarie prea mare pentru autoritatile locale. Obiectivul proiectului este îmbunatatirea infrastructurii de apa potabila si apa uzata pentru a asigura conformitatea cu obligatiile negociate de România în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana. Practic, Romania se obliga sa implementeze astfel de proiecte in momentul aderarii.

Citeste si: Bataie de joc! Lucrarile facute cu fonduri europene de Iasicon, intarziate in mai multe zone – FOTO

U.E a impus pentru proiectul cu o valoare totala de 590.489.248 lei, fara TVA, un termen limita de 41 luni, pana la 31 decembrie 2015, insa acesta intalneste intarzieri peste intarzieri. Proiectele sunt derulate de ApaVital, institutie subordonata Consiliului Judetean Iasi. „Avem in POS Mediu 17 contracte, din care doua se refera la servicii si 15 la contracte de lucrari. Sunt doua proiecte care se vor intinde si pe anul viitor, unul este cel de la Tomesti si celalalt este Bucium-Barnova. Sunt doua proiecte care ne-au dat foarte mari batai de cap, iar asta din factori externi. In zona Bucium dureaza de trei ani, iar cel mai mare dusman al nostru a fost CNADNR. A fost extrem de greu sa obtinem avizele din partea lor pentru a face lucrarile. Si proiectul de la Tomesti a avut intarzieri de acest gen, numai la o curba am stat cateva luni de zile, aici a fost si constructorul in insolventa, ceea ce a intarziat proiectul foarte mult”, a explicat Mihai Dorus, director tehnic ApaVital.

Intarzierea proiectului poate duce la sanctiuni

Fondurile de peste 600 milioane de lei ar fi trebuit sa ridice standardele de viata pentru comunitatea ieseana, asa cum sunt cerintele Uniunii Europene. Daca conditiile impuse de acestia nu sunt respectate, UE ar putea trece la sanctiuni de anul viitor. Din cele 17 contracte de lucrari, la multe dintre ele termenul limita a trecut, iar receptia s-a facut chiar si inainte de finalizarea in intregime a lucrarilor. Reprezentantii ApaVital sustin insa ca au existat situatii in care mai erau necesare retusuri si testari de finalizare, care au fost realizate dupa receptia finala.

Citeste si: O noua teapa pe bani publici? Italienii care se joaca pe banii iesenilor

Oficialii operatorului mai spun ca s-au reusit chiar realizarea unor economii in cadrul acestui proiect de dimensiuni impresionante. „ApaVital a reusit sa economiseasca 26 milioane de euro la cele 15 contracte de lucrari, iar asta in urma licitatiilor desfasurate. Banii au fost redistribuiti in alte proiecte, este rezultatul muncii depuse de toata lumea. Din 2007 si pana in 2014, respectand legislatia de licitatie si toate regulie, in bugetul ApaVital au intrat 3 milioane de euro. Cati din tara reusesc sa termine proiectele pana la finalul anului? Nu cred ca sunt multi cei care depun situatia finala in data de 31 decembrie. Documentele sunt asteptate la Bruxelles, cu situatia lucrarilor incheiate pana in luna februarie, iar raportul final este stabilit pentru luna iunie a anului viitor”, a mai declarat Mihai Dorus, director tehnic al ApaVital.

Reamintim ca, in cadrul licitatiilor organizate in proiectul „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata în judetul Iasi” au existat mai multe scandaluri in care au fost implicate firme precum EMIT Group din Milano, Eptisa Servicios din Spania, Iasicon sau TMUCB.
Comentarii
Adauga un comentariu