Actualitate

Eroii au ajuns acasa. Sute de ieseni i-au intampinat la Iasi, cu lacrimi in ochi. Imagini cutremuratoare

Publicat: 03 iun. 2016

@ Sute de persoane si-au luat la revedere de la eroii SMURD cazuti la datorie in accidentul de elicopter din Republica Moldova @ Familii, prieteni sau cunoscuti au tinut sa-si arate omagiile si respectul fata de cei patru, medici si piloti care au pierdut lupta cu viata @ Sicriele cu trupurile neinsufletite au fost depuse la capela din curtea Spitalului Sf. Spridon @ Inmormantarea va avea loc, cel mai probabil, in cursul zilei de maine

Durere fara margini in curtea Spitalului Sf. Spiridon din Iasi. Sute de persoane au tinut ieri sa aduca un ultimul omagiu celor patru victime care si-au pierdut viata in tragicul accident de elicopter din Republica Moldova. Ieri au fost repatriate din Republica Moldova trupurile neinsufletite ale medicului Mihaela Dumea, asistentului medical Gabriel Sandu, pilotului comandor Doru Gavril si copilotului capitan comandor Voicu Socae.

Sicriele cu trupurile neinsufletite au fost aduse din tara vecina cu doua masini speciale pentru victime multiple din cadrul SMURD Iasi. Ieri seara, cortegiul a ajuns la Spitalul Sf. Spiridon, unde a avut loc o slujba de priveghere si la care au asistat sute de persoane. De altfel, colegii celor patru eroi au intampinat intorcerea lor nu doar cu lacrimi, ci si cu aplauze, in semn de omagiu si respect pentru munca si faptele de eroism ale celor cazuti la datorie. Ulterior, trupurile au fost depuse in lacasul de cult din curtea unitatii medicale, unde cei prezenti si-au putut aduce un ultim omagiu.

Colegii si prietenii celor patru nu si-au putut stapani lacrimile si au continuat sa-si ridice semne de intrebare cu privire la cele intamplate. „Au fost colegi extraordinari, am facut multe misiuni impreuna si nu credeam ca o sa se intample asa ceva. Ei erau piloti cu experienta, s-au mai facut misiuni de genul acesta. Cu doua zile inainte au mai avut misiuni in Republica Moldova. Nu stiu ce s-a intamplat, comisia va trage concluziile. Eu am zburat si pe acest elicopter si nu numai. Am vorbit cu ei cu o zi inainte si nu am constatat vreo problema”, a aratat Sebastian Stolerciuc, pilot in cadrul Unitatii Speciale de Aviatie.

Cadrele SMURD nu si-au ascuns ieri durerea pierderii colegilor lor in niciun moment al zilei. „Cinci medici si asistenti din echipa SMURD, impreuna cu colegii de la ISU, au plecat in aceasta dimineata (ieri-n.r.) spre Chisinau, cu masinile de victime multiple. Am ajuns la Institutul de Medicina Legala, unde am fost intampinati de cei de acolo, dupa care i-am luat crestineste pe oamenii nostru dragi si am pornit un drum greu, trist si dureros catre Iasi. Familia mare a SMURD Iasi inseamna ISU, spital, UMF. Ne vom indrepta spre cele crestinesti pentru fiecare dintre ei. Ne sfasie faptul ca ei nu mai pot lucra cu noi”, a  spus Diana Cimpoiesu, sefa UPU-SMURD Iasi.

„Ii asteptam sa se intoarca”

Si colegele medicului Mihaela Dumea sunt in stare de soc. De altfel, toti cei care i-au cunoscut pe membrii echipajului au avut numai cuvinte de lauda la adresa lor. „Nu pot sa vorbesc despre ei la timpul trecut. Inca astept sa se intoarca in spital, asa cum erau ei, plini de viata, optimisti si increzatori in tot ceea ce faceau. Deja imi e dor de ei si imi e foarte greu sa vorbim la timpul trecut. Vestea a cazut ca un traznet, nici acum parca nu pot sa cred. Ne-am intalnit cu ei dimineata cand au plecat la aeroport si erau veseli, mereu pusi pe glume. Eram colega cu Mihaela si la Universitate, eram in sesiunea cu studentii, ea urma sa-si sustina doctoratul si aveam multe planuri de viitor „, a aratat Mihaela Corlade, medic in cadrul UPU Iasi.
Dr. Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a sustinut ca Executivul ii va ajuta in continuare pe membrii famiilor indurerate.

„Am adus cei patru colegi. Am reusit sa vorbesc cu familile si nu ii vom lasa singuri. O sa fim alaturi de ei dupa ce se termina inmormantarile. Acestea vor avea loc duminica. Vom ramane alaturi de ei. Vor fi mai multe modalitati de ajutor, stiu ca premierul a dat o dispozitie in acest sens. Toata lumea va asigura un sprijin de durata. O echipa investigheaza cauzele prabusirii. Comandantul aeronavei nu risca niciodata si chiar daca se intalnea cu o situatie dificila, se intorcea. Important e sa trecem peste faza asta si sa vedem primele concluzii preliminare ale anchetei”, a spus Raed Arafat.

Tot ieri, trupul neinsufletit al copilotului Voicu Socae a fost transportat la Bacau, in localitatea sa de origine. Masina care l-a adus din Republica Moldova si-a continuat apoi drumul si spre Bacau, unde copilotul va fi inmormantat. „Este o mare pierdere, nici nu stiu ce sa spun. A fost o veste traznet…Iubea meseria asta, nu dorea sa renunte la zburat. I-a placut foarte mult sa zboare. Nu am fost de acord, dar pe parcurs, daca lui asta i-a placut, l-am incurajat”, a spus Constantin Socae, tatal copilotului Voicu Socae.
Adauga un comentariu