Eveniment-Social

Episcopi si preoti catolici din Iasi, printre pelerinii de la Cacica

Publicat: 13 aug. 2014
1
In zilele de 14 si 15 august, mii de pelerini vor fi anul acesta la sanctuarul national marian de la Cacica, judetul Suceava, cu ocazia sarbatorii Adormirea Maicii Domnului. Se implinesc 110 ani de la consacrarea bisericii, iar in cadrul celebrarilor se va inaugura piata din fata bazilicii, se va incorona icoana Macii Domnului si se vor inalta rugaciune pentru pacea in lume. In afara pelerinilor din Romania, vor fi prezenti credinciosi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoti, autoritati civile. Printre pelerini vor fi PS Petru Gherghel, episcop de Iasi, IPS Stanislaw Nowak, episcop de Czestochowa (Polonia), PS Anton Cosa, episcop de Chisinau, PS Jozsef Tamas, episcop auxiliar de Alba Iulia, PS Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucuresti, si pr. Roman Majewski, OSPPE, prior al sanctuarului marian din Czestochowa.
Joi, 14 august, la ora 12:00, pr. Emilian Catalin, OFMConv., provincial al Fratilor Minori Conventuali din Romania, va celebra sfanta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale vor fi tinute de pr. Iosif Dorcu, decan de Iasi. Din programul celebrarilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor de joi, 14 august, fiind condus de PS Aurel Perca. Pelerinajul pe jos incepe la circa 5 km de Cacica, la ora 12:00, urmand ca la ora 13:30 sa aiba loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar, la ora 18:00, sfanta Liturghie celebrata de PS Aurel Perca va fi animata de tineri. Privegherea mariana cu lumanari de la ora 22:00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sarbatorii Adormirea Maicii Domnului. Rugaciuni si cantece mariane se vor inalta din inimile pelerinilor.
Celebrarea va fi prezidata de PS Petru Gherghel. Inainte de privegherea mariana, la ora 20:30, va avea loc un concert dedicat sfantului Ioan Paul al II-lea, sustinut de Fanfara Minerilor de la Salina Bochnia (Polonia), locul de unde au venit primii locuitori ai satului Cacica. La miezul noptii, tinerii si voluntarii, la indemnul papei Francisc, vor conduce o priveghere de rugaciune pentru pacea in lume, in special pentru pacea in Irak, Fasia Gaza, Israel si Ucraina. In ziua de hram, vineri, 15 august, vor avea loc, la ora 6:00, sfanta Liturghie in limba romana, iar la ora 7:30 sfanta Liturghie greco-catolica. Liturghia in limba maghiara, prezidata de PS Jozsef Tamas, va fi la ora 8:30, iar Liturghiile in limba polona si in limba germana, la ora 9:15. La ora 10:45 va fi inaugurata Piata „Sfantul Ioan Paul al II-lea” din fata bazilicii.
In centrul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrata la ora 11:00 de episcopul de Iasi, care va tine si cuvantul de invatatura. La inceputul sfintei Liturghii va fi incoronata icoana Maicii Domnului, care, cu ajutorul credinciosilor din Dieceza de Iasi, a primit un vesmant nou. IPS Stanislaw Nowak va avea un mesaj special pentru pelerini la sfarsitul Liturghiei. La Liturghie vor concelebra episcopi si peste 100 de preoti din tara si din strainatate. La final icoana va fi purtata in procesiune in jurul bisericii si vor fi binecuvantate florile si obiectele religioase aduse de pelerini. Cu siguranta, si anul acesta de la Cacica multi se vor reintoarce spre casele lor reinnoiti sufleteste. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidela a celei de la Czestochowa, va indrepta privirile multor pelerini spre cea care este „plina de har” pentru a contempla impreuna cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi. In ziua de 15 august, seara, la ora 18:30, la Iasi, se va celebra Liturghia de hram a catedralei romano-catolice „Adormirea Maicii Domnului”.Adauga un comentariu