Actualitate

Emotie teribila in mediul academic iesean! Un rector celebru e la un pas de puscarie

Publicat: 26 apr. 2013
1

@ Judecatorii il tin in suspans pana se termina sarbatorile pascale pe rectorul Vasile Astarastoae si pe complicii sai din dosarul coruptiei de la UMF Iasi @ Magistratii au finalizat dosarul si au amanat pronuntarea pana pe data de 8 mai 2013 @ Procurorii spera sa obtina o sentinta prin care acuzatii din acest dosar sa fie trimisi la inchisoare

Magistratii de la Curtea de Apel Suceava au finalizat dosarul de coruptie de la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi, in care a fost trimis in judecata chiar rectorul Vasile Astarastoae. Alaturi de acesta, procurorii i-au trimis pe masa judecatorilor pe prorectorul Dragos Pieptu, pe directorii Adrian Ciureanu, Daniela Drugus si alte persoane implicate in fraudarea fondurilor europene, in valoare de 1,5 milioane euro. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au stabilit prin rechizitoriu ca rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa, Vasile Astarastoae, a semnat cu buna stiinta o serie de documente false, astfel incat sa fraudeze fondurile europene alocate pentru platforma de e-Learning. Conform proiectului, firma Maguay Impex SRL trebuia sa sustina cursuri de instruire cu personalul din UMF, care urma sa se ocupe de administrarea produselor software implementate. Pentru aceste „servicii „de scolarizare, institutia de invatamant superior a platit 160.000 lei. Asta in conditiile in care procurorii nu au gasit elemente care sa arate ca firma Maguay Impex SRL si-a onorat aceasta parte din proiect. De asemenea, procurorii au stabilit ca Vasile Astarastoae stia de faptul ca firma Maguay Impex SRL nu a sustinut cursurile respective. In faza de urmarire penala, Astarastoae a declarat in fata procurorilor ca nu stia de faptul ca respectivele cursuri nu s-au desfasurat. Aceasta scuza nu sta in picioare, intrucat, in cadrul proiectului, el era manager de proiect si, prin urmare, era obligat sa cunoasca in amanunt etapele de derulare.

Procurorii: „A confirmat in fals efectuarea serviciilor”

Mai mult, era obligat sa numeasca si persoanele care urmau sa administreze produsele software din cadrul platformei de e-Learning. Daca nu desemnase anterior persoanele care urmau sa primeasca astfel de atributii, de ce a avizat plata serviciilor de scolarizare? S-a stabilit ca si directorul Adrian Ciureanu stia de faptul ca nu s-au efectuat cursurile respective si, de asemenea, a aprobat plata facturii. „Numitul Astarastoae Vasile, in calitate de rector al UMF Iasi si manager al proiectului, si Drugus Daniela in calitate de director general administrativ al UMF Iasi si responsabil financiar al aceluiasi proiect cu ajutorul nemijlocit al numitului Pughin Corvin Gabriel, in calitate de administrator al SC Maguay Impex SRL, cu rea-credinta si incalcarea atributiunilor de serviciu, au aprobat in cadrul proiectului indicat la punctul 2 plata in favoarea Maguay Impex Bucuresti, a sumei de 160.000 lei fara TVA realizata in baza ordinelor de plata numerele 4889 si 4090 din data de 26.11.2010 cu titlu de «cheltuieli de instruire» in conditiile in care aceasta activitate nu a fost realizata, inregistrand ulterior operatiunile (comerciala si plata) in evidentele contabile ale UMF Iasi si respectiv ale societatii in cauza. La aceasta activitate infractionala a participat si numitul Ciureanu Ioan Adrian care, in calitate de coordonator tehnic al proiectului, a confirmat in fals efectuarea serviciilor in cauza, semnand din partea beneficiarului anexa la factura fiscala MGBYBUC 012120 din data de 1.11.2010″, se arata in actul de acuzare intocmit de procurori. Pe parcursul procesului, toti acuzatii au sustinut ca nu sunt vinovati. Procurorii spera sa obtina condamnarea acestora si chiar pedepse cu executare in regim de detentie. Pronuntarea in acest dosar a fost amanata pentru data de 8 mai 2013, imediat dupa sarbatorile pascale.
Comentarii
  • quien sabe: dar e perfect ca Arestoaie a fost reales rector. Un Ghita Pristanda si un rector maculatura, exact ce trebuie umf-ului. De ce ar fi rectorul mai destept decat trei sferturi din cadrele umefiste care l-au votat pe Oaie ca la al doispelea congres?

  • Asta e scrisoarea mea publica, eu rectorul UMF Iasi, presedinte al CM din Romania, profesor doctor kktor de alti profesori doctori la fel de destepti ca mine si alte vreo 5 functii pt care nu iau salariu, prestez gratis pt binele medicinii romanesti. . Ma pling de de salariile mici ale rezidentilor: „renumeratie mica, famelie mare”, zice eu, Ghita Pristanta al medicinii romanesti. „Ghita Pristanda a ajuns profesor doctor si sef de breasla intelectuala” voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ghita-pristanda-a-ajuns-profesor-doctor-si-sef-de-de-breasla-intelectuala-90909.html

  • Razvanel ne3bunel costantinescu, alias quien saba a raspuns imediat la intrebarea unde sunt lingaii si de la ora 10a.m. s-a apucat de scris in apararea nasului sau rectorul maculatura.Eu, prostul umfeului,te sfatuesc sa-l lingi in continuare pe maculatura ca atfel va fi vai de pielea ta.

Adauga un comentariu