National

Emil Constantinescu risca sa ramana fara locuinta de protocol

Publicat: 11 apr. 2012
1
Fostii presedinti ai Romaniei ar putea sa isi piarda dreptul de a folosi gratuit o locuinta de protocol cu destinatia de resedinta, pusa la dispozitie de stat, si le-ar putea fi redusa indemnizatia lunara, potrivit unei initiative legislative care urmeaza sa fie adoptata tacit de Senat, informeaza rtv.net.
Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 406 din 2001 pentru acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman, al carei autor este deputatul PNL Octavian Bot, nu a fost dezbatuta si votata de senatori pana la expirarea termenului de adoptare tacita si urmeaza sa fie transmisa, in forma initiatorului, la Camera Deputatilor, care este Camera decizionala.
Propunerea legislativa propune eliminarea obligativitatii statului de a pune la dispozitia persoanelor care au avut calitatea de sef al statului o locuinta de protocol cu destinatia de resedinta, in folosinta gratuita, precum si limitarea indemnizatiei lunare la un cuantum egal cu 30 la suta din indemnizatia acordata presedintelui Romaniei in exercitiu, fata de 75 la suta, cat este in prezent.
Initiatorul propune pastratea prevederilor in vigoare prin care se asigura fostilor sefi de stat un spatiu cu destinatia de cabinet de lucru, incadrat cu un post de consilier si un post de secretar, paza si protectie, precum si folosinta gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protectie si Paza.
Proiectul a primit un raport negativ din partea Comisiei juridice a Senatului. In raport se mentioneaza ca membrii comisiei nu au sustinut propunerea legislativa deoarece aceasta limiteaza exercitiul unor drepturi si, chiar daca nu este vorba despre drepturi fundamentale, limitarea trebuie justificata, asigurandu-se un raport de proportionalitate intre scopul urmarit si nevoia sociala pe care o impune o asemenea interventie legislativa.
Initiativa legislativa, al carei termen de adoptare tacita expira miercuri, a primit, de asemenea, un aviz negativ din partea Guvernului.Adauga un comentariu