National

Emil Boc, impreuna cu mai multi fosti ministri, vizati de procurorii DNA intr-un nou dosar

Publicat: 28 apr. 2016
1
Fostul premier Emil Boc si mai multi fosti ministri din cabinetul sau sunt vizati de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) intr-un dosar disjuns din cel al omului de afaceri Ioan Niculae, in care se ancheteaza savarsirea unor fapte de coruptie in anul 2009. Potrivit informatiilor, in acest dosar ar fi implicati, pe langa fostul premier Emil Boc, fostul ministru al Finantelor Publice Gheorghe Pogea, fostul ministru al Economiei Adrian Videanu, fostul ministru al Integrarii Europene Ilie Sarbu. Totodata, ar fi vizati si politicieni precum Mircea Geoana  si, potrivit sursei citate, se face referire la un presedinte, fara a se preciza vreun nume.  Dosarul in care sunt vizati acesti fosti inalti demnitari a fost disjuns din cel in care miliardarul Ioan Niculae a fost trimis in judecata. 
 
Potrivit procurorilor, in prima parte a anului 2009, Ioan Niculae ar fi incercat sa corupa o serie de functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului Interagro, fapte pentru care a fost trimis in judecata. In rechizitoriul prin care Ioan Niculae a fost trimis in judecata, procurorii DNA au dispus disjungerea cauzei „in cazul ministrilor si a altor functionari publici sau demnitari, precum si altor persoane, implicati in circuitul proiectului de HG sau in demersurile pentru sustinerea actului normativ privind acordarea de subventii la achizitia de ingrasaminte din productia interna, act normativ care ar fi fost profitabil pentru afacerile grupului Interagro si i-ar fi adus venituri lui Ioan Niculae de cateva sute de milioane de euro”, scrie Mediafax.
DNA mentioneaza ca pe parcusul urmaririi penale au rezultat date potrivit carora „anumiti ministri, din cadrul Guvernului, au sustinut proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae, patronul Interagro, si ar fi produs prejudicii evidente Romaniei, atat pe plan european, cat si bugetului de stat. Printre acesti ministri, actele de urmarire penala ( din dosarul lui I. Niculae-n.r.) i-au evidentiat pe Emil Boc – prim ministru, Pogea Gheorghe – ministru al Finantelor Publice si Videanu Adrian – ministrul Economiei, care a exercitat asupra secretarului de stat Harbuz Liviu, fie anumite forme de presiuni, fie demersuri de persuadare, pentru ca acesta sa gaseasca solutii pentru promovarea si adoptarea actului normativ vizat de patronul Interagro”, arata DNA in documentul citat.
Procurorii sustin ca au date si despre Vasile Puscas, ministrul Integrarii Europene la acel moment, mentionat de Ioan Niculae si Bunea Stancu ca fiind unul dintre demnitarii care au sustinut interesele lui Ioan Niculae. Un alt ministru intrat in vizorul DNA este Ilie Sarbu, ministru al Agriculturii la momentul respectiv, in legatura cu care, spun procurorii, „au rezultat date in privinta unei posibile implicari infractionale, atata timp cat acest ministru, in ciuda opozitiei functionarilor publici din minister, cat si a inaltilor functionari reprezentanti ai Romaniei pe langa Comisia Europeana, a semnat proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae si a transmis respectivul document pe circuit in vederea avizarii. Mai mult, in privinta lui Ilie Sarbu au rezultat date concrete ca s-ar fi intalnit cu patronul Interagro si ca ar fi discutat problematica acestui act normativ cu alti politicieni si demnitari (ex. Mircea Geoana, Gheorghe Bunea Stancu)”.
„Un alt aspect rezultat in timpul urmarii penale se refera la posibila implicare si a altor demnitari la care s-ar fi apelat pentru a-i determina pe ministrii si functionarii din institutiile publice sa promoveze si sa adopte actul normativ care l-ar fi avantajat pe patronul Interagro”, unul dintre cei nominalizati fiind Mircea Geoana, presedinte al PSD si al Senatului la acel moment „dar si alti politicieni si demnitari, nominalizati nu prin nume, ci prin functie, de exemplu.: „presedintele” – posibila referire la contactarea acestuia de catre patronul Ioan Niculae in contextul in care, chiar ministrul Ilie Sarbu confirma ca a fost abordat de la Presedintia Romaniei in acest scop”, explica DNA in rechizitoriu.
Astfel, in cauza disjunsa, referitoare la demnitari, ministri si functionari, precum si persoane din anturajul acestora, cercetarile sunt continuate pentru fapte de luare si dare de mita, cumparare si trafic de influenta, abuz in serviciu in forma tentativei cu scopul obtinerii de foloase necuvenite pentru altul, folosirea influentei si autoritatii unor persoane ce detineau functii in partide politice pentru a obtine foloase necuvenite pentru altul.Adauga un comentariu