Actualitate

Ele sunt femeile care de 20 de ani dau lectii barbatilor din Iasi. Vezi ce meserie riscanta si-au ales – FOTO

Publicat: 30 iul. 2015

@ Sunt doar 15 in tot Iasul @ Unii le invidiaza, altii le injura, dar ele au facut fata cu brio intr-un domeniu unde se presupune ca barbatii exceleaza @ Sefii lor spun ca fac mai multi bani decat barbatii pentru ca sunt preferate de clientii in varsta, de elevi sau alte femei

O mana de femei s-au infiltrat intr-o lume a barbatilor. Desi putini sunt cei care le-ar fi vazut in stare sa se descurce, de zeci de ani au facut fata cu brio. Ba mai mult chiar, sefii lor spun ca de multe ori se descurca mai bine si produc chiar si mai multi bani. Din cei circa 2.500 de taximetristi din Iasi, reprezentantii Camerei Taximetristilor spun ca numai 15 sunt femei. Prima femeie taximetrist din Iasi a ajuns intre timp controlor de trafic. Cealalta lucreaza la strada la 58 de ani. Desi riscurile meseriei sunt destul de mari, cele doua spun ca nu au avut probleme niciodata, pentru ca au stiut cum sa ii ia si pe scandalagii si pe betivi sau pe nebuni. Potrivit sefului Camerei Taximetristilor din Iasi, Mircea Manolache, in municipiu sunt la strada 1.703 taxiuri, care figureaza fie pe firme, fie pe persoane fizice autorizate.

In ceea ce priveste numarul de atestate, circa 2.500 de ieseni sunt taximetristi cu acte in regula. Dintre acestia, 15 sunt femei. „Pot sa va spun ca la noi lucreaza cea mai veche taximetrista din bransa, Iulia Oteleanu, care acum e la Control Trafic. Am mai avut angajate, dar au mai plecat. Au ales meseria asta pentru ca este o activitate sigura in care iti castigi painea garantat. Chiar si o singura femeie are un aport important, pentru ca de multe ori e un model de disciplina, curatenie, lucruri pe care le cer clientii. Mai multe lucreaza in dispecerat si asta e o solutie pentru ca daca ar fi barbati ar mai primi replici de la soferi, dar asa, din respect, mai de rusine, se comporta altfel. Femeile care fac taximetrie trebuie sa aiba sange rece pentru ca e o meserie greoaie, uneori chiar riscanta. Sa stiti ca o femeie face chiar mai multi bani, pentru ca din statii copiii, batranii, femeile sau chiar barbatii prefera sa urce in masina unei taximetriste, mai ales seara”, a precizat Mircea Manolache, care detine si o firma de taximetrie.

Cea mai veche taximetrista din Iasi da lectii de soferie la 58 de ani

Doamna Rodica Croitoru, taximetrista la firma Parma, este cea mai experimentata soferita din bransa. Sefii acesteia nu stiu sa fie cineva cu mai multa vechime, cel putin in Iasi. Dupa cum a dezvaluit chiar ea, s-a apucat de taximetrie in 1995. Chiar si cu cateva pauze de-a lungul timpului, poate spune ca are aproape 20 de ani de taximetrie. Nu a avut incidente si nici cu politistii nu a avut prea mult de-a face. „Mi s-a parut o meserie frumoasa. Ai nevoie de sange rece insa. Am avut tactica de a lucra si cu betivi, si cu nebuni, am refuzat si comenzi, am dat si jos din masina. Cat a fost noroc, cant m-a pazit Dumnezeu, nu mi s-a intamplat nimic. Am avut cateva ocazii in care am crezut ca mi s-a terminat cu taximetria, cand am avut comenzi pe coclauri, ba chiar pe la Paun, pe ulite, cand am luat la o comanda niste vlajgani. Pana la urma s-au dovedit oameni seriosi, mergeau la o nunta. De asta nu trebuie sa judeci omul dupa aparente”, a declarat Rodica Croitoru.

O taximetrista s-a facut controlor de trafic dupa 12 ani de meserie

Iulia Oteleanu a facut taximetrie vreme de 12 ani. Spune ca s-a apucat de meserie la 18 ani, „din inconstienta”. „Eu am inceput in ’96, la 18 ani. Cred ca era inconstienta tineretii, dar se faceau bani, atunci erau doar 500 de taxiuri in oras. Apoi am schimbat, am trecut pe dispecerat dupa 12 ani. Acum la 40 de ani am trecut la Control Trafic, practic o activitate de verificare a activitatii interne. Mai sunt si acum barbati care cred ca femeia nu are ce cauta la volan, dar sa fie sanatosi. Pana la urma din respect nu contesta deciziile sau sanctiunile daca e cazul”, a declarat Iulia Oteleanu.
Comentarii
Adauga un comentariu