International

El Pais: Brexitul obliga SUA sa caute alti aliati speciali in Europa

Publicat: 04 iul. 2016
1

Odata cu decizia britanicilor de a iesi din Uniunea Europeana, Washingtonul pierde cel mai important sustinator al intereselor sale in interiorul blocului comunitar in chestiuni precum economia, securitatea si spionajul.

Acest fapt ar putea obliga administratia americana sa caute alti aliati pentru a-si pastra influenta in Europa, chiar daca presedintele Barack Obama a dat asigurari ca ‘relatia speciala‘ a SUA cu Marea Britanie va continua, se mentioneaza intr-un comentariu publicat luni de ziarul spaniol El Pais.

Germania si Franta devin astfel favorite pentru a lua locul Marii Britanii ca interlocutor preferat al SUA in Europa. Unul dintre principalele obiective de politica externa ale lui Obama a fost reorientarea catre Asia, dar in primul sau mandat Primavara Araba si criza economica europeana nu i-au permis sa-l urmareasca, iar al doilea mandat a fost marcat de amenintarea jihadista care a antrenat implicarea militara a SUA in Orientul Mijlociu.

Acum, in contextul Brexitului, asteptarea este ca atat Obama, cat si viitorul lider de la Casa Alba sa acorde din nou mai multa atentie Europei, indiferent daca viitorul presedinte va fi Hillary Clinton, care sustine continuitatea in politica externa, sau Donald Trump, care a aplaudat rezultatul referendumului britanic si doreste o politica externa mai izolationista.

„Marea Britanie era pentru SUA un fel de ancora, tinand cont de perspectiva comuna intr-o mare varietate de chestiuni politice, economice si de securitate”, subliniaza Fiona Hill, directoare a Centrului pentru SUA si Europa din cadrul Brookings Institution.

De altfel, Marea Britanie este o piesa-cheie in arhitectura institutionala creata de SUA si Europa dupa al Doilea Razboi Mondial. Rareori s-a intamplat ca Londra sa nu se regaseasca intr-o initiativa globala de securitate a Washingtonului.

Brexitul nu ar aduce motive pentru schimbarea acestei arhitecturi, insa poate conditiona relatiile transatlantice intr-o perioada cu multiple provocari, cum ar fi raspunsul NATO in fata veleitatilor expansioniste ale Rusiei, negocierea acordului de liber schimb intre SUA si UE sau cooperarea in fata amenintarii jihadiste.

Presedintele Obama a recunoscut ca nu se astepta ca britanicii sa aleaga parasirea UE la referendumul din 23 iunie, el sustinand, inclusiv in timpul unei vizite la Londra, ramanerea Marii Britanii in blocul comunitar. Acum el le cere Londrei si Bruxelles-ului sa negocieze o tranzitie ordonata si insista ca Brexitul nu va schimba relatia stransa a Washingtonului cu Londra, mai ales la capitolul economic si in cel al cooperarii in cadrul NATO si al Consiliului de Securitate al ONU.

Insa, liderul de la Casa Alba a recunoscut ca incertitudinea generata de Brexit ingrijoreaza prima putere mondiala. ‘Suntem ingrijorati ca indepartarea (Marii Britanii) de Uniunea Europeana si posibilele perturbari in interiorul Europeni ne-ar putea ingreuna solutionarea unor alte provocari’, a indicat presedintele american.

In opinia lui Fiona Hill, SUA ar trebui sa-si diversifice aliantele in Europa. Experta americana considera ca, pe de o parte, Washingtonul trebuie sa ajute UE si Marea Britanie sa construiasca punti, iar pe de alta parte sa aprofundeze relatiile cu Franta si Germania ca interlocutori-cheie, dar si cu puteri regionale europene, precum Italia sau Spania.

Totusi, in ceea ce priveste cooperarea in domeniul spionajului, Fiona Hill crede ca va fi greu pentru SUA sa gaseasca pe termen scurt un partener de talia Marii Britanii, amintind de colaborarea celor doua tari in interiorul asa-numitei Aliante a celor ‘Cinci Ochi’, numele sub care este cunoscut parteneriatul strans dintre serviciile secrete din SUA, Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda.

De altfel, raporturile dintre Berlin si Washington la capitolul servicii de informatii sunt in continuare tensionate dupa dezvaluirile lui Edward Snowden, care a semnalat operatiunile vaste de spionaj desfasurate de serviciile americane impotriva Germaniei, inclusiv prin interceptarea telefonului cancelarului Angela Merkel.

Pe de alta parte, Berlinul este mai reticent decat Londra sau Parisul in ceea ce priveste angajarea in aventuri militare. Totusi, Obama nu a ezitat in ultimii ani sa o aleaga pe Merkel drept interlocutor prioritar in gestionarea crizelor din Grecia si Ucraina, dar si pentru a aborda reformele europene. Insa, Franta s-a impus ca aliat-cheie al SUA in lupta antiterorista.

Totusi, marea necunoscuta este daca Washingtonul va reusi sa influenteze Berlinul si Parisul la fel cum a facut de-a lungul timpului cu Londra, cu aceasta din urma avand o viziune mai apropiata in ceea ce priveste liberalismul economic si interventionismul militar. Un alt semn de intrebare ramane cum va evolua concret relatia SUA cu Marea Britanie odata ce iesirea acesteia din urma din UE va fi desavarsita.
Adauga un comentariu