Actualitate

Ei sunt cei care au tras pe sfoara mii de ieseni

Publicat: 03 mai 2013
1

@ Desi au promis marea cu sarea in urma cu un an de zile, cea mai mare parte a alesilor judetului nu se pot lauda decat cu simpla lor prezenta la sedintele publice ale Consiliului Judetean Iasi @ In tot acest timp au fost initiate foarte putine proiecte de hotarare, alesii judeteni mergand pe mana celor demarate deja in mandatul precedent @ Seful CJ mai mult s-a plimbat prin tara si strainatate @ Principalul proiect, cel al modernizarii aeroportului iesean, este si singurul obiectiv care poate fi luat in calcul in acest an de mandat pentru reprezentantii Consiliului

In vara anului trecut au cerut votul sutelor de mii de ieseni cu diferite promisiuni electorale. La aproape un an de la preluarea mandatului, alesii judetului Iasi nu se pot lauda cu mari realizari. Altfel spus, cei 36 de consilieri si presedintele Consiliului Judetean nu au rupt gura targului, asa cum se astepta toata lumea. Cei de la varful Consiliului Judetean Iasi nu s-au mai certat ca in mandatul precedent, insa nici nu s-au mai omorat cu firea. Ba chiar obiectivele majore ale judetului, demarate dupa ani de zile de cearta, au fost oferite prietenilor si apropiatilor conducerii judetului.
Singurul aspect de luat in seama in acest mandat este proiectul modernizarii Aeroportului International Iasi. CJ a reusit sa voteze pentru alocarea banilor si demararea procedurilor de licitatie privind constructia pistei noi de 2.400 metri lungime. Numai ca si acest obiectiv a fost contestat, cei nemultumiti aratandu-i cu degetul pe presedintele Cristian Adomnitei si pe directorul aerogarii, Marius Bodea.
De la preluarea mandatului si pana in prezent, presedintele CJ, Cristian Adomnitei, nu a facut decat sa se plimbe in diverse locuri din tara si strainatate. Excursiile acestuia au fost extrem de dese, asta si pentru ca actualul sef al judetului pleaca saptamanal pe banii institutiei pe care o conduce. Adomnitei a fost inclusiv in China in provincia Jilin, unde a semnat unele memorandumuri. Una din „realizarile” presedintelui CJ tine de indatorarea judetului Iasi cu cateva zeci de milioane euro. Adomnitei a decis sa faca un imprumut de 20 milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru cofinantarea proiectului Sistemului Integrat al Deseurilor din judet. In rest, presedintele CJ a mai contabilizat si o gala a Iasului organizata la Bucuresti, dar si participarea la un targ de Turism, tot in Capitala. Cristian Adomnitei nu a raspuns la telefon pentru a comenta raportul sau de activitate.

Activitate la minim

Nici cea mai mare parte a consilierilor judeteni nu a rupt gura targului. Daca activitatea presedintelui si a vicepresedintilor mai inseamna intalniri oficiale sau deplasari in diferite locuri, restul alesilor din CJ nu s-au facut remarcati decat la sedintele de plen. Altii au fost si ei implicati in anumite proiecte, in timp ce unii au depus cateva proiecte de hotarare care fie au fost lasate deoparte de Adomnitei, fie au fost aprobate in plen. In grupul de consilieri PSD, cei mai activi au fost Cristian Stanciu, liderul grupului, si Mihai Baciu. Stanciu a fost pus de primarul Gheorghe Nichita, seful organizatiei PSD Iasi, sa fie impotriva lui Adomnitei, in ciuda aliantei din USL. In rest, ceilalti consilieri din grupul PSD abia daca deschid gura la sedinte sau chiar la comisiile de specialitate. Nici unul nu a ezitat insa in raportul de activitate, depus acum cateva luni, sa sustina ca a participat la evenimente de genul celor din 1 decembrie sau 24 ianuarie. Altii si-au numarat participarile la sedintele de plen si cele de comisie, in timp ce o alta parte a alesilor judeteni au enumerat comunele din colegiile pe care le reprezinta si in care sustin ca s-au intalnit cu cetatenii.
O parte a celor 12 alesi liberali se afla pentru prima data in Consiliul Judetean. Liberalii din CJ au fost insa ceva mai guralivi fata de colegii din PSD. Daca la PSD vorbesc doar doua-trei persoane, la grupul PNL mai toti au avut cel putin o interventie in plenul sedintelor. Eduard Boz, Liviu Bratescu, Adrian Caliman si Mihai Florin sunt cei care se afla la primul mandat de ales judetean. „Eu am activat in cadrul comisiei de cultura. Proiectele care au venit aici si-au gasit rezolvare in mare parte. Dupa aceste sarbatori vom lansa un concurs de proiecte pentru ca unul din obiectivele mele este acela de a stabili niste criterii pentru ca organizatiile nonguvernamentale, de exemplu, sa poata obtine fonduri de la Consiliul Judetean. Totodata, Iasul trebuie sa aiba o strategie culturala bine pusa la punct. Lucrez la o asemenea strategie pe care o voi prezenta colegilor din comisia de cultura si in plen. Trebuie insa si o dezbatere pe aceasta tema, pentru ca daca facem doar discutii politice, nu ajungem nicaieri”,  a sustinut Liviu Bratescu.

Opozitia, mai curajoasa

Consilierii opozitiei au fost mult mai activi in aceste ultime luni fata de colegii lor de la putere. De exemplu, Cristian Adomnitei a fost taxat de mai multe ori de reprezentantii PDL pentru derapajele si smenurile pe care le-a incercat. Si cei de la PDL au depus cateva proiecte de hotarare, majoritatea nefiind insa promovate inca in plen. Altele au ajuns insa pe masa de lucru a consilierilor judeteni, trecand de votul acestora. Cei de la PDL s-au aratat deschisi si la colaborari cu reprezentantii altor partide pentru promovarea unor proiecte.

„Proiectele pe care le-am depus nu se doresc a fi o arma politica, ci as vrea sa aiba o finalitate, pentru ca ele vin in interesul iesenilor. Si pe viitor vom depune proiecte si cu colegi de la alte formatiuni din Consiliul Judetean, in beneficiul locuitorilor din localitatile judetului”, a spus Radu Ursanu, consilier judetean PDL.
Grupul PP-DD este compus din Alin Aivanoaie, Marian Hauta, Liviu Vornicu si Ioan Stoian, toti aflati la primul mandat in CJ. „Cu certitudine am fost vehementi, ne-am opus la proiectele care nu au fost initiate in interesul cetatenilor si am cerut explicatii asupra proiectelor care ni s-au parut suspecte. Ne-am antrenat si-i asigur pe ieseni ca vor vedea un grup PP-DD foarte activ si care va lucra la fel si in continuare. Anuntam si o ofensiva la nivel de buget pentru ca toate capitolele bugetare trebuie sa asigure investitii. Ne vom opune cu vehementa impotriva proiectelor care nu vin in interesul cetatenilor”, a mentionat Alin Aivanoaie, liderul grupului de consilieri judeteni PP-DD.
Comentarii
  • BRAVO DOMNULE ALIN AIVANOAIE. BRAVO PDL in sfarsit avem incredere ca macar pe viitor afacerile mizere ale lui adomnitei vor fi stopate. Bravo domnilor, desi sa avem aeroport nu depinde de dvs consilierii . O LICITATIE PORNITA DIN NOIEMBRIE 2012 SI PANA ACUM NEFINALIZATA PUNE UN MARE SEMN DE INTREBARE. NU CONTESTATIILE SINT DE VINA CI MARSAVIILE HOTILOR BODEA SI ADOMNITEI CU FENECHIU bravo domnilor consilieri la CJ TOTUL ESTE SUSPECT, PREFERENTIAL, IN AFARA LEGII MACAR DVS POATE mai aveti puterea sa luptati impotriva marsavilor care urmaresc doar averea personala. daca nu, ii dam noi jos pe astia si gata . SA va opuneti cu vehementa la toate mizeriile lui adomnitei si a acolitilor mai ales ca consilierii au si pregatirea necesara nu va lasati dominati de adomnitei si acoliti – ei sunt niste incompetenti analfabeti

Adauga un comentariu