Actualitate

Echipamente de urgenta de 6 milioane de euro la Iasi

Publicat: 18 dec. 2015

@ Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Iasi va beneficia de o serie de echipamente medicale performante @ Proiectul demarat in parteneriat cu Republica Moldova a fost derulat cu fonduri europene @ La Iasi a fost prezent si Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne

Un proiect de cateva milioane de euro a fost dus la bun sfarsit de autoritatile iesene. Proiectul a vizat situatiile de urgenta si a fost implementat in paralel cu institutiile similare din Republica Moldova. Este vorba de achizitia unor echipamente performante de prim ajutor, de care vor beneficia cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Iasi, Inspectoratul General de Aviatie din Romania si Serviciul Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale din Republica Moldova.

Valoarea totala a proiectului este de 6,6 milioane euro, din care jumatate milion euro revine ISU, iar durata de implementare este de aproape 34 luni. La aceasta intalnire a fost prezent si Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne, precum si reprezentati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratului General de Aviatie si Serviciului de Protectie Civila si Situatii Exceptionale din Republica Moldova.

„Proiectul acesta reprezinta un pas foarte mare pe care l-am facut. Este vorba de incheierea unei etape. Mai avem un proiect de circa zece milioane euro, ce urmeaza sa fie aprobat. In etapa a doua, vor intra la finantare doua unitati mobile de primiri urgente in Republica Moldova. Impactul proiectului este important, iar lucrurile se vor realiza la un standard comun intre cele doua tari. O alta componenta importanta este cea legata de formarea profesionala. Mai multi colegi din Republica Moldova au venit la Iasi si la Targu Mures, unde s-au instruit”, a sustinut Raed Arafat.

In cadrul proiectului, la Iasi va ajunge un elicopter cu echipamente de descarcerare, iar din Republica Moldova doua autospeciale de prim ajutor, una pentru victime multiple, dar si alte seturi de echipamente. „Utilizarea fondurilor structurale pentru noi s-a dovedit a fi de foarte mare utilitate. Sunt cam 40 milioane euro absorbite din fondurile structurale, lucru care este foarte important. Munca de echipa va salva vieti cu siguranta si asta conteaza cel mai mult”, a mai mentionat secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne. Proiectul a fost finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Ucraina – Republica Moldova. In cadrul acestui obiectiv, s-a urmarit crearea unui sistem comun integrat, de monitorizare si limitare a efectelor dezastrelor cu caracter transfrontalier si reglementarea sprijinului reciproc în raspunsul la situatii de urgenta si la urgente medicale.
Adauga un comentariu