International

E oficial: Danemarca poate incepe confiscarea bunurilor de valoare ale imigrantilor

Publicat: 05 feb. 2016
1

Controversata lege din Danemarca ce permite politiei sa confiste bunurile de valoare ale imigrantilor care ajung in tara a intrat vineri in vigoare, relateaza France Presse.

Orice obiect care are o valoare sentimentala este exclus din raza de aplicare a acestei legi daca este „legat de o istorie personala anume care face ca el sa nu poata fi inlocuit cu un altul”, scrie Ministerul pentru Imigratie in dispozitiile transmise fortelor de ordine.

Inainte de orice perchezitie, politistii trebuie sa le ceara imigrantilor sa arate toti banii lichizi si bunurile de valoare pe care le transporta. Apoi ei pot perchezitiona gentile sau valizele.

„Verificarea poate fi facuta prin palparea si atingerea hainelor si prin perchezitionarea buzunarelor”, precizeaza ministerul. Politistii pot cere descheierea nasturilor de sus ale unei bluze sau ridicarea manecilor, insa nu au dreptul sa ordone unei persoane sa se dezbrace sau sa ii verifice zonele intime.

Secretarul general al sindicatului de politie Politiforbundet, Claus Oxfeldt, a spus ca nu isi „imagineaza ca vor exista multe bijuterii confiscate”.

„Trebuie sa ii perchezitionam pe oameni ca atunci cand facem o arestare” si „trebuie sa se ne asiguram ca nu poarta arma„, a declarat el pentru agentia de presa Ritzau.

Legea, care prevede alte masuri de restrictie precum introducerea unei perioade de asteptare de trei ani inainte de orice cerere de regrupare familiala, a fost adoptata cu o larga majoritate a parlamentarilor la 26 februarie.

Autorizand confiscarea de bani lichizi de peste 10.000 de coroane (1.340 de euro) sau obiectelor cu o valoare mai mare de aceasta suma, legea a starnit critici dure in strainatate, publicatia Washington Post facand o comparatie cu bunurile confiscate de la evrei de catre Germania nazista.
Adauga un comentariu