National

E LEGE pentru TOATE MAGAZINELE de CARTIER! AMENZI usturatoare

Publicat: 07 iun. 2016
1

Magazinele care vand baterii sau acumulatori vor fi obligate sa dispuna si de puncte de colectare gratuita a bateriilor si acumulatorilor uzati, potrivit unui proiect de act normativ care modifica legislatia actuala. Daca nu o fac, risca amenzi de pana la 20.000 de lei.

Orice magazin mare sau butic de cartier care vinde baterii sau acumulatori trebuie sa aiba si un punct de colectare a bateriilor sau acumulatorilor uzati. Prevederea apare intr-un proiect de lege care modifica HG 1.132 din 2008 privind regimul bateriilor si acumulatorilor si al deseurilor de baterii si acumulatori. Iar respectivul punct de colectare trebuie sa primeasca bateriile uzate de la oricine, gratuit, fara ca omul sa fie obligat sa cumpere baterii noi din magazinul respectiv.

Iata prevederea din lege:

“Distribuitorii sunt obligati sa asigure, in cadrul magazinelor sau in imediata apropiere a acestora, colectarea selectiva, cu titlu gratuit a deseurilor de baterii si acumulatori portabili, atunci cand acestia furnizeaza baterii si acumulatori portabili, fara obligatia de a cumpara baterii si acumulatori portabili”.

Iar vanzatorii banalelor baterii risca sa plateasca amenzi usturatoare daca nu vor organiza respectivele puncte de colectare. Amenda este de la 15.000 la 20.000 de lei pentru persoane juridice si de la 1.500 la 2.000 de lei pentru persoane fizice.

In plus, si primariile vor fi obligate sa instaleze astfel de puncte de colectare. “Autoritatile publice locale au obligatia de a asigura colectarea separate si preluarea cu titlu gratuit a deseurilor de baterii si acumulatori potrivit art. 59 alin. (1A) lit. f) din Legea nr. 211/2011, republicata, prin puncte de colectare infiintate potrivit art. 10 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2015”. In respectiva OUG se spune ca trebuie instalate puncte fixe de colectare, cel putin unul in fiecare oras sau unul la 50.000 de locuitori, sau centre mobile accesibile populatiei. Daca nu fac nici una nici alta, primarii trebuie sa angajeze firme care sa colecteze bateriile uzate, cel putin o data la trei luni.

In cazul in care primariile nu se achita de obligatie, sunt pasibile de amenzi din partea Garzii de Mediu cuprinse intre 25.000 si 30.000 de lei.
Adauga un comentariu