National

Dusa: Am dispus o ANCHETA la Jandarmeria Capitalei

Publicat: 24 aug. 2012
1

Ministrul de interne, Mircea Dusa, a declarat vineri seara, la Romania TV, ca a dispus o ancheta la nivelul Jandarmeriei Bucuresti in legatura cu comunicatul de presa privind dosarele penale care au fost intocmite protestatarilor din Piata Universitatii.

„Acel comunicat de presa este o prostie. De aceea, am dispus o verificare pentru a vedea cum se elaboreaza comunicatele de presa la Jandarmerie.  In acel comunicat de presa, se transmit informatii care nu au legatura cu competentele Jandarmeriei. Jandarmeria nu are competente pe linie penala”, a spus Dusa, la Romania TV.

Intrebat daca se va ajunge la demiteri, ministrul de Interne a spus ca, in functie de rezultatele anchetei, va lua masurile care se impun.

„Probabil persoana care se ocupa de presa este un bun jandarm, dar nu un bun comunicator. Acel comunicat e o prostie. Dupa verificari, voi lua masurile de rigoare. 80% din comunicat nu are legatura cu legea”, a precizat Dusa adaugand ca jandarmeria poate, cel mult, sa sesizeze organele de urmarire penala.

In afara de comunicatul de presa incriminat, Dusa s-a declarat multumit de modul in care Jandarmeria a actionat in timpul protestelor. „Protestatarii s-au manifestat decent, iar jandarmii au gestionat cum trebuie evenimentele”, a mai spus Dusa.

Zeci de protestatari din Piata Universitatii s-au ales cu dosare penale pentru ca au blocat circulatia, pe 21 si 22 august, la protestele din Piata Universitatii, precum si pentru infractiunile de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, a anuntat vineri Jandarmeria Capitalei.

De asemenea, 50 de persoane au fost amendate cu sume cuprinse intre 200 si 1.000 de lei pentru tulburarea linistii.

Va prezentam comunicatul integral al Jandarmeriei transmis vineri presei de catre Compartimentul Informare si Relatii Publice al Directiei Generale de Jandarmi a municipiului Bucuresti:

„PROTESTE IN PIATA UNIVERSITATII DIN CAPITALA

In zilele de 21 si 22 august a.c., Jandarmeria Capitalei a asigurat masurile de ordine publica la adunarile publice din piata Universitatii, unde cetatenii si-au manifestat opiniile in mod pasnic.

In jurul orei 21.00, un grup de persoane din randul protestatarilor, a fortat gardul dinspre partea carosabila, l-a inlaturat si a patruns pe calea de rulare, urmati de ceilalti participanti. Acest lucru a dus la intreruperea circulatiei pe bulevardul Nicolae Balcescu, de la intersectia cu bulevardul Carol I pana la intersectia cu strada Ion Campineanu.

Pe baza imaginilor video captate de jandarmi, in conformitate cu prevederile legale, Jandarmeria Capitalei a identificat un numar de 106 persoane, ale caror fapte au fost incadrate juridic dupa cum urmeaza:

– 50 de persoane sanctionate conform art. 3, alin . 25 din Legea 61/1991 privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, pentru tulburarea, fãrã drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigãte sau larmã cu amenzi cuprinse intre 200 si 1000 de lei;

– unui numar de 49 de persoane, le sunt intocmite actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de blocare cu intentie a drumului public, fapta prevazuta de Ordonanta de urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulatia pe drumurile publice;

– unui numar de 7 persoane le sunt intocmite actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de Distrugere si Ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, fapte prevazute si sanctionate de art. 217 respectiv art. 321 din Codul Penal.

Activitatea de identificare a celor care au incalcat legea este in curs de desfasurare, iar in baza probelor video existente, persoanele in cauza vor fi trase la raspundere, in functie de participatia fiecaruia.

Jandarmeria Capitalei recomanda cetatenilor sa respecte legislatia in vigoare, sa-si manifeste opiniile in mod pasnic si civilizat si le reaminteste ca dreptul la libera exprimare este garantat prin Constitutia Romaniei si legislatia care stabileste limitele de manifestare, iar Jandarmeria nu va tolera nici un act de natura sa incalce aceste prevederi.

COMPARTIMENTUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE”

Sursa: rtv.net
Adauga un comentariu