National

Dupa zeci de ore de munca asidua, toate drumurile nationale de pe raza judetului au fost redeschise traficului rutier

Publicat: 08 ian. 2002
1

•”Cand a inceput viscolul, parca venise iadul pe pamant. Totul era alb, nu se vedea nimic la doi metri in fata”

In ultima saptamana, precipitatiile abundente si mai ales viscolul au creat mari probleme traficului rutier. Cu toate ca au in dotare un numar insuficient de utilaje, si acelea invechite, Sectia Drumuri Nationale Iasi din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi a reusit sa faca fata cu succes problemelor aparute din cauza vremii nefavorabile. Din cei 335 de kilometri de drumuri nationale pe care le are in administrare SDN Iasi, aproximativ 70% au fost inzapezite in urma ninsorilor si a viscolului din zilele de 3-4 ianuarie.

De comun acord cu Politia Rutiera s-a decis inchiderea drumurilor nationale impracticabile de pe raza judetului Iasi. Imediat dupa ce conditiile atmosferice au permis, lucratorii de la SND Iasi au trecut la degajarea nametilor de pe suprafata carosabila. Dupa aproximativ zece ore de munca asidua, toate drumurile nationale de pe raza judetului au fost redeschise traficului rutier. Una dintre cele mai mari probleme cu care s-au confruntat cei de la SND Iasi a fost blocajul celor aproximativ 300 de autovehicule pe DN 28 in apropierea comunei Budai. In aceasta zona, zapada a atins cote de peste doi metri. Activitatea de degajare a carosabilului a fost ingreunata in mod special de conducatorii auto care nu au respectat indicatoarele care avertizau ca drumurile respective sunt inchise din cauza viscolului. Un alt tronson care a fost complet blocat a fost pe DN 28 A, intre Tg.Frumos si Pascani, unde zapada a atins pe alocuri peste doi metri. Date fiind aceste conditii, utilajele au lucrat zi si noapte, schimbandu-se doar echipajele. Unii dintre lucratori au facut ture de peste 24 de ore. „Cand a inceput viscolul, parca venise iadul pe pamant. Totul era alb, nu se vedea nimic la doi metri in fata. S-au facut ture de cate 24 de ore, iar lucratorii nu au mai dat pe la casele lor de trei zile”, ne-a declarat Vlad Simon, seful districtului Pascani, din cadrul SND Iasi.

Pe tronsonul Tg. FrumosRoman, zapada a atins in unele locuri cate de pana la patru metri. „De cand lucrez in acest domeniu nu am mai avut parte de asa o iarna ca aceasta. Oamenii nostri au fost solicitati zi si noapte in conditii total neprielnice, reusindu-se astfel, intr-un scurt interval de timp, repunerea in circulatie a drumurilor nationale de pe raza judetului Iasi. Speram ca pe viitor conducatorii auto sa respecte marcajele si recomandarile noastre”, ne-a declarat Constantin Botezatu , seful SDN Iasi. In prezent, pe toate drumurile nationale din judet se circula normal, utilajele si lucratorii de la SND Iasi fiind prezente pe tronsoanele de drum afectate, pentru a asigura o circulatie cat mai buna a autovehiculelor. In timpul acestor actiuni, pe teren, alaturi de Constantin Botezatu a fost prezent si Florin Dumitrache, directorul DRDP Iasi. „La nivelul Regionalei nu exista momentan nici o problema. Toate drumurile nationale din Moldova sunt deschise traficului rutier si se circula normal. Suntem pregatiti sa facem fata in continuare conditiilor nefavorabile, avand in vedere faptul ca se anunta in continuare o iarna grea. In cazul reaparitiei unor probleme, vom actiona 24 din 24 de ore, ca si pana acum”, ne-a declarat directorul DRDP Iasi.
Adauga un comentariu