Eveniment-Social

Drama sfasietoare a unui barbat de aproape o suta de ani, tata a 11 copii – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 15 mai 2015

@ Putini ar putea crede ca mai exista un asemenea om! @ Viata acestui barbat, care are aproape o suta de ani, este tulburatoare @ Ceea ce povesteste acesta, cu lacrimi in ochi si cu o unda de regret, impresioneaza intr-o maniera aparte @ Tata a 11 copii si cu o viata traita la maxim, omul a lasat un testament sacru urmasilor sai   

Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au realizat un amplu si interesant material, la deschiderea editiei din acest an a Targului Mesterilor Populari de la Iasi. Din randul mestesugarilor prezenti la aceasta manifestare au fost desprinse o serie de povesti originale si emotionante cu o parte din personajele participante. Urmariti, doar pe www.bzi.ro, un reportaj-video complet despre acestia!

Mos Gheorghe Smerica si tainele unei vieti de om

Chiar daca anul acesta a implinit venerabila varsta de 92 de ani, aventura vietii acestui om este una ce pare desprinsa din cartile de povesti nemuritoare. Cu toate acestea, el este exemplul viu ca nu trebuie sa ne uitam inaintasii si sa le oferim respectul pe care-l merita. Este vorba de mesterul olar Gheorghe Smerica, originar din satul Paraul – Negru, comuna Mihailesti, judetul Botosani. „De mic copil m-am apucat de olarie… Am si facut scoala la patron, da’ o scoala buna si ca sa invat meserie. Iaca asa m-am apucat eu de olarit, adica de dat viata lutului si pamantului… Ca, asta sa stiti de la mine, tare-i bine sa stii in viata o meserie si sa respecti traditiile si valorile stramosesti. Am facut, in viata mea, milioane de oale si ulcele care, unele dintre ele, i-a impresionat tare mult pe straini, asta pentru ca ei nu vad asa ceva decat la televizor sau in imagini. Acuma, daca faci bine treaba, se poate castiga si din olarit… Eu am 11 copii, sapte baieti si patru feti, dar ma doare ca niciunul dintre ei nu a vrut sa urmeze acest mestesug stramosesc. Asta e o tristete si o mahnire mare a mea si, sincer sa va spun, nu stiu daca generatiile urmatoare  vor mai sti ceea ce inseamna traditiile noastre”, a povestit olarul botosanean.

Misterul lingurii de lemn din Bucovina

Mai departe, o alta figura speciala prezenta la targ in are in prim-plan pe Florin Cramariuc, mester autentic in prelucrarea lemnului din Bucovina. Din mainile sale, de peste 50 de ani, au iesit sute de mii de obiecte extrem de frumos cioplite. „Eu fac acest lucru de cand ma stiu… Eu fac de la lazi de zestre, linguri sau alte obiecte bune in gospodarie. Eu, in fiecare zi, fac cate un model. E greu de spus daca se mai respecta traditiile atata timp cat nu se poate respecta om cu om. Acuma, totusi, mai sunt mesteri care mai pastreaza neatinse traditiile si nu le manjesc cu altele. In munca asta, prima data iti ies ochii, apoi transpiratia si apoi si ceva banuti din acest mestesug! Eu, spre exemplu, nu vand obiecte ci povestile acestuia. Daca nu le vom respecta, traditiile noastre vor mai fi cunoscute doar din filme, de la muzeu sau simple imagini…”, dezvaluie Caramariuc.

Mesterele cu maini de aur de la Botosani

O alta pata de culoare, extrem de frumoasa a acestui eveniment, tine si de tainele impletitului, brodatului si a cusutului, oferite de doua mestere cu maini dibace venite tocmai din comuna Ungureni – Botosani. „Bunica a fost inspiratia mea in tainele cusaturii… Noi facem tot ceea ce este trebuincios in casa omului si totul cu mult suflet si putere de munca pentru traditie. Eu fac broderii si costume nationale dar, chiar daca traditia este acum respectata mai putin, noi o ducem mai departe generatiilor viitoare pentru a sti de unde se trag! Strainii apreciaza foarte mult ceea ce facem noi pentru ca, acum, ei vad doar din poze si de pe Internet ceea ce faceau stramostii lor pentru ca nimeni nu mai face asa ceva. Cat mai traim noi trebuie sa ducem mai departe si sa-i invatam pe copiii nostri, asa cum la randul nostru am primit aceasta sarcina, traditia noastra”, povesteste Maria Zoitanu.

Traditii stramosesti milenare

De mentionat ca, pana maine, la Iasi are loc cea de-a XVI-a editie a Targului Mesterilor Populari pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. „Targul reuneste 80 de mestesugari din aproape toate zonele etnografice ale Romaniei care, prin intermediul lucrarilor lor, sustin pastrarea si promovarea mestesugurilor artistice traditionale si educarea publicului tanar, in spiritul respectului pentru traditii romanesti si bun gust autentic. Cu aceasta ocazie sunt ilustrate elemente veritabile de arta si tehnica populara prin mestesuguri traditionale. Ii invitam pe toti iesenii sa viziteze targul. Mai mult, vizitatorii au ocazia maine (astazi, 16 martie 2015 – n.r.) sa viziteze manifestarea culturala pana tarziu in noapte”, a declarat Victor Munteanu, coordonatorul Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi.
Comentarii
  • Cereti drumuri mari si largi panan-n capatul Moldovei pentru ca lumea sa poata veni sa vada si sa se poata bucura de frumusetile si de gusturile ascunse ale regiunii !
    Jos capatuitii si puneti in loc oameni de traba !!
    Spor la lucru !

Adauga un comentariu