Eveniment-Social

Drama copiilor condamnati la intuneric inca de la nastere – FOTO

Publicat: 06 iun. 2013
1

@ Dintr-o familie perfect sanatoasa, ei au avut nesansa de a se naste cu o boala cumplita, pe care unii o numesc handicap @ Au vise si planuri, chiar daca abia mai reusesc sa mai zareasca lumina zilei @ Clinica de Oftalmologie este locul unde acesti copii inca mai cauta speranta de a avea o viata normala

Pe holurile Clinicii de Oftalmologie, pe langa adultii chinuiti de zeci de boli, se regasesc si copii care asteapta in tacere langa usile cabinetelor medicale. La prima vedere, par copii normali, pentru ca nimic nu le tradeaza handicapul, iar vointa, ambitia si optimismul sunt de multe ori mult mai accentuate decat in cazul adultilor. Majoritatea acestor copii s-au nascut cu probleme grave la nivelul ochilor si de mici au trecut prin numeroase interventii chirurgicale. Asa pot fi definite si cazurile a doi copii, al lui Lucian si al Oanei, care au venit pe lume cu anomalii congenitale grave la ochi. Cei doi s-au cunoscut pe bancile liceului de nevazatori din Targu Frumos. Lucian Butnaru, in varsta de 18 ani, din localitatea Vladeni mai poate vedea foarte putin doar cu ochiul stang. A trecut prin sapte operatii, iar acum a fost nevoit sa accepte ca medicii oftalmologi i-au spus ca nu mai exista nicio sansa pentru a-si recupera ochiul. „Mi-am dat seama ca incep sa-mi pierd vederea cand mergeam pe campuri cu bicicleta si deodata intorceam capul in ambele parti si nu reuseam sa indepartez ceata care mi se aseza pe ochi. Acum urmeaza sa dau bacalaureatul si vreau sa ma specializez in masaj si kinetoterapie„, a spus Lucian.

Oana este deja in primul an la Facultatea de Psihologie si a invatat deja sa se descurce singura prin caminele studentesti. Cei doi au legat in urma cu doi ani o stransa prietenie, iar acum se ajuta si se sustin reciproc. Un alt copil de 17 ani, Constantin Holhor, din localitatea Deleni, are un implant de cristalin la ochiul drept, iar ochiul stang a ramas fara cristalin dupa ce a intervenit o complicatie severa. Mama acestuia este cea care ii descrie fiecare imagine pe care este curios sa o inregistreze in memorie. Constantin sta non-stop cu televizorul deschis, cu ochii aproape lipiti de ecran, pentru a vedea cateva umbre si culori. Toti acesti copii au frati, surori si parinti perfect sanatosi, fara nicio problema de vedere. Uneori au momente de revolta fata de cei care se bucura de lumina zilei si isi pun aceeasi intrebare pana la nesfasit: „De ce tocmai eu sunt cel care nu vad?”. Medicii oftalmologi confirma faptul ca saptamanal, ajung in clinica cel putin 2-3 copii cu probleme destul de grave, majoritatea din mediul rural si cu o situatie financiara precara. „Acesti copii sufera de o cataracta congenitala, anomalie cu care s-au nascut. In aceste cazuri, exista sanse de recuperare doar daca parintii constientizeaza ca trebuie sa-si aduca copilul la un control oftalmologic pana in varsta de 3 ani. Cele mai frecvente afectiuni de vedere la copii sunt cataracta, strabismul sau viciile de refractie. Este laudabil ca acesti copii si-au continuat studiile, nu au renuntat la scoala chiar daca este un efort destul de mare pentru ei”, a precizat conf. dr. Camelia Bogdanici, medic oftalmolog in cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi.




Adauga un comentariu