@ Astfel de situatii nu pot fi evitate, insa acesti doi ieseni au trecut cu bine peste probleme @ Din cei cinci copii, trei s-au nascut cu aceleasi probleme de sanatate ca si parintii, insa au depasit orice bariera si au luat lumea in piept @ Oamenii din sat ii admira pentru curajul de care au dat dovada
Problemele de sanatate le poti preveni pe parcursul vietii, insa cand te nasti cu anumite deficiente, trebuie doar sa inveti sa depaseste orice situatie. Persoanele cu deficiente de auz si vorbire traiesc intr-o lume doar a lor, unite doar de situatiile trase la indigo prin care au trecut. Nimeni nu le poate intelege, asa cum nici ele nu pot pricepe ceea ce doresti sa le spui. Rar insa, in sanul unei familii de persoane surdo-mute traiesc si persoane fara aceste deficiente. Un astfel de caz este intalnit si intr-o comuna din judetul Iasi, unde doi parinti surdo-muti au dat nastere la trei copii cu aceleasi deficiente, dar si la doi copii perfect sanatosi, care nu au nicio astfel de afectiune. Familia Ciubotariu din satul Coada Stancii, comuna Ungheni, traieste intr-o lume doar a ei, avand din nastere deficiente de auz si de vorbire, astfel ca dragostea dar si problemele comune i-au unit pe Eugen, in varsta de 45 de ani, si Vasilica, in varsta de 40 de ani. Trei dintre cele cinci fete ale lor s-au nascut cu aceleasi probleme, urmand in prezent scoala speciala destinata acestor persoane. Chiar daca este intr-o asemenea situatie, nimic nu l-a oprit pe capul familiei, Eugen, sa isi caute un loc de munca.
„In prezent, stiu ca tatal lucreaza deja la o papetarie – tipografie in Iasi, unde a reusit sa o angajeze si pe fata cea mare. A gasit intelegere la patron, si chiar le-a oferit in Iasi cazare, sa nu fie nevoiti sa faca naveta pana acasa. Intotdeauna am gasit la ei curatenie, gospodaria este ingrijita si nu are nimeni ce sa le reproseze. Din fericire, ultimele doua fete au avut norocul sa se nasca fara nicio problema. Sunt vorbitoare si au noroc si de bunica paterna care are grija de ele. Au reusit sa treaca peste orice problema si sa isi ajute copiii, asa cum sunt”, povesteste Iuliana Salariu, asistentul social din comuna Ungheni.
Bunica Maria, om de baza in casa familiei Ciubotariu
Specialistii in asemenea cazuri povestesc ca, cei care se nasc din persoane surdo-mute trebuie sa aiba in preajma lor adulti auditori, pentru a putea percepe si a putea sa invete sa vorbeasca. In acest caz, bunica Maria a fost alaturi de fetitele de patru si respectiv 15 ani si astazi acestea chiar merg la scoala si la gradinita. Si vecinii familiei Ciubotariu spun ca nu sunt probleme in familie si ca totul este tratat in liniste si muncile sunt impartite. Fata ce mare, in varsta de 20 de ani, locuieste la Iasi, in camera oferita de patronul tipografiei, fetitele mijlocii sunt la internatul scolii speciale si vin acasa doar in vacanta, iar celelalte mai mici si auditoare sunt acasa langa parinti.
„Fata cea mare e la Iasi, cealalta termina anul acesta scoala speciala, a treia invata la confectii. Georgiana din clasa a VII-a si cea mica de la gradinita sunt acasa. Ultimele doua fetite sunt singurele care vorbesc. Si bunica este vorbitoare, fratele lui Eugen la fel, au avut cu cine invata si cine sa le fie alaturi. Ei se inteleg bine, sotul munceste. Au si pensiile pentru handicap, se descurca destul de bine. Au pamant prin sat, vie si muncesc si ei cat pot. Si bunica, asa batrana cum e la 70 de ani, merge si lucreaza pamantul, nu-l lasa nesapat”, povestesc vecinii din gard in gard cu familia Ciubotariu. In ciuda problemelor pe care le au, Vasilica si Eugen au avut grija ca fetitele lor sa aiba parte de carte si le-au asigurat un trai decent pe parcursul anilor. Familia se descurca cu veniturile pe care le are din salariul barbatului, pensia bunicii, alocatiile copiilor si pensiile de handicap pe care le primesc din cauza deficientelor de auz si vorbire. In prezent, la nivelul judetului Iasi sunt in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) un numar de 933 de persoane neinstitutionalizate cu handicap auditiv.