Actualitate

Dovada clara. Viorel Blajut a oferit mita electorala. Procurorii trebuie sa intervina

Publicat: 26 mai 2016
1

@ Un candidat pentru functia de primar al municipiului Iasi a ajuns sa ofere mita electorala pe fata @ Independentul Viorel Blajut isi cumpara voturile cu telefoane mobile, biciclete si excursii la manastiri, fara nicio remuscare @ Si se foloseste tocmai de listele depuse pentru sprijinirea candidaturii la Biroul Electoral Municipal @ Cei care au semnat pentru sustinerea candidaturii sale primesc bonificatii ilegale, cu toate ca nu si-au dat acordul pentru asa ceva @ Cazul este unul extrem de grav si ar trebui sa intre imediat in atentia organelor de ancheta

Situatie de-a dreptul incredibila la nivelul municipiului Iasi. Un candidat la Primaria Iasului a ajuns sa-si mituiasca potentialii alegatori, cu diverse obiecte, chiar in plina campanie electorala, desi acest lucru nu este permis de lege. Independentul Viorel Blajut si-a momit „victimele” cu telefoane mobile, biciclete si excursii la manastiri in precampanie, in urma unei pretinse tombole. Ulterior, Blajut s-a folosit de aceste premii si pentru a strange semnaturi pentru sprijinirea candidaturii sale la primarie. Culmea, a patit-o tocmai unul din adversarii sai politici, de asemenea inscris in cursa electorala. Cristian Cernescu, candidatul Forta Moldova la primarie, s-a numarat printre semnatarii listei de sustinatori. Si culmea, ulterior acesta s-a trezit pe lista castigatorilor unui telefon mobil oferit de Viorel Blajut.

Citeste si: Incalcare grava a legii! Caz penal in folosirea datelor personale ale iesenilor de catre Viorel Blajut

„Domnule candidat Viorel Blajut, pentru spiritul competitiei, am semnat pentru candidatura dumneavoastra si a PSI la cortul dumneavoastra din Pacurari. La fel am semnat pentru Anca Preda, în Copou, Grupul Pentru Iasi, tot în Copou, cei 4-5 candidati M10, în Piata Palatului, pentru ALDE am semnat în zona Podu Ros, am vrut sa semnez în CUG pentru UNPR, dar am fost refuzat, au fost colegi care au semnat pentru PNL, dar totul în spiritul competitiei si a alegerilor libere. Noi ne dorim competitie si alegeri libere, fara semnaturi, fara prag electoral si în doua tururi”, a mentionat Cristian Cernescu. Candidatul la primarie explica cat se poate de clar cum s-au derulat lucrurile. Aparent, Blajut se foloseste de datele celor care au semnat pentru sustinerea candidaturii sale si, pentru a-i „motiva”, le ofera cadouri. „Când am semnat pentru candidatura dumneavoastra si a Partidului Societatii Iesene, nu am semnat pentru a participa la o tombola cu diferite premii, dar astazi (ieri-n.r.) am observat ca sunt castigatorul cu numarul 359. Eu am semnat doar pe formularele necesare candidaturii, pe formularele dupa modelul Biroului Electoral Central, am semnat pentru alegeri LIBERE, fara alte formulare, tombole sau premii. Va multumesc pentru telefonul oferit cadou, poate chiar am nevoie de un telefon nou, DAR trebuie sa intelegeti si dumneavoastra ca nu e frumos sa oferi astfel de cadouri sau premii, chiar si în precampanie. Chiar daca a fost o actiune în precampanie, este ca si cum un candidat ar cumpara electoratul”, a adaugat Cristian Cernescu.

Nu e prima oara

In urma cu cateva saptamani, deputatul a colectat ilegal datele cu caracter personal ale iesenilor, care au fost prelucrate sub acoperirea unei tombole organizate de acesta. Conform legii, oricine foloseste astfel de date trebuie desemnat ca operator, printr-un act normativ, de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, ceea ce nu s-a intamplat in cazul campaniei lui Viorel Blajut. Deputatul a dat startul aceastei campanii inca din data de 20 martie, atunci cand a inceput sa imprastie în casutele postale ale iesenilor mii de pliante. Campania a fost mascata prin faptul ca Blajut le cere iesenilor sa ii scrie despre problemele orasului. Astfel, fiecare persoana care a dorit sa participe a trebuit sa completeze, pe langa caseta din interiorul plicului, si informatiile de identificare aferente. Si nu a fost de ajuns. S-a constatat in cele din urma ca Blajut s-a folosit si de datele oferite cu bunavointa de cei care i-au semnat pentru candidatura. Iar asta inseamna un caz penal, ce ar trebui anchetat de urgenta, pentru a nu se mai repeta. Viorel Blajut s-a obisnuit sa incalce legea ori de cate ori poate, cu toate ca pozeaza in aparatorul dreptatii. Vom reveni!
Comentarii
Adauga un comentariu